Åtgärder

Abraham och hans söner

Från Skolbok

Version från den 31 oktober 2013 kl. 13.28 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Vilka var Abraham och Sara

Enligt både Bibeln och Koranen levde en man för länge sedan som hette Abraham. Han kom från staden Ur i det som numera är Irak. Hans fru Sara var samtidigt hans halvsyster då de hade samma pappa men olika mammor.


Han reste västerut från Ur tillsammans med sin fru efter att Gud sagt åt honom att resa iväg för att bli stamfar för ett stort folk. De tog med sig alla sina tjänare, sina djur och allt de ägde för att ta sig till Kaanans land.


Väl framme bosatte de sig i Hebron där Abraham byggde ett stenaltare för att kunna bränna djur som offer till Gud som tack för att Gud lett honom tryggt till målet.


Vad hände i Kanaan?

Trots Guds löfte fick Abraham inga barn. När han klagade lockade Gud ut honom ur tältet och visade natthimlen för honom. Därefter lovade han att Abrahams ättlingar skulle bli lika många som stjärnorna på himlen. Gud talade om för Abraham att han och Sara skulle få en son tillsammans och att deras barn och barnbarn skulle bli början till ett stort folk, Guds eget folk. Som ett tecken på att Abraham och hans släkt var ett folk utvalt av Gud skulle alla pojkar omskäras när de var åtta dagar gamla.


Hur gick det till när Ismael föddes?

Åren gick men de fick inga barn. Då fick Sara idén att Abraham kunde skaffa barn med Saras slavinna Hagar. Så blev det och Abrahams första son fick namnet Ismael.


När Hagar fött pojken började hon känna sig mer värdefull för Abraham än sin ägarinna Sara, något som gjorde att Sara arg. Hon ångrade hela idén och ville helst jaga bort både Hagar och Ismael ut i öknen.


Hur gick det till när Isak föddes?

Så plötsligt blev Sara gravid, trots att hon var så gammal att hon inte borde ha kunnat bli med barn. Hon födde sonen Isak. Sara och Abraham ordnade en stor fest till Isaks ära men när Sara såg hur Ismael sprang omkring och roade sig blev hon återigen avundsjuk och sade till Abraham att jaga bort både Ismael och Hagar. Abraham gillade inte den idén, Ismael var ju också hans son. Först när gud lovat honom att även Ismael skulle bli ledare för ett stort folk gjorde han som hans fru bad honom.

Muslimerna anser att deras folk har Ismael som stamfader.


Hur testade Gud Abraham?