Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Andra världskriget, Låtsaskriget 1939-40"

Från Skolbok

m
m
Rad 47: Rad 47:
 
Affisch: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/british-ministry-of-home-security-poster-of-a-type-that-was-common-during-the-phoney-war-438x640.jpg
 
Affisch: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/british-ministry-of-home-security-poster-of-a-type-that-was-common-during-the-phoney-war-438x640.jpg
  
 +
 +
 +
 +
 +
=== [[Andra världskriget, skolbok|Åter]] till registersidan för andra världskriget ===
  
 
[[Kategori:Historia]] [[Kategori:Andra världskriget]]
 
[[Kategori:Historia]] [[Kategori:Andra världskriget]]

Versionen från 25 december 2018 kl. 11.47

Låtsaskriget är den sex månader långa period när Storbritannien, Frankrike och fler länder längre borr, som Australien, förklarat krig mot Tyskland men få krigshandlingar skedde. Enda attacken var när Frankrike skickade in en mindre militärstyrka i området Saar vid tyska gränsen, men när det kom tyska förstärkningar drog sig fransmännen tillbaka, ovilliga att börja ett krig utan att den franska industrin var inställd på det.

Franska trupper i Saar, 1939


Engelska bombplan flög in över Tyskland, men släppte inte bomber. Istället släpptes miljoner flygblad med uppmaningar till det tyska folket att sluta följa Hitler. Engelska soldater skeppades över till norra Frankrike för att hjälpa Frankrike med försvaret, precis som de hade gjort inför första världskriget.

Till havs började tyska ubåtar att sänka både franska och engelska fartyg. Mest kända attackerna är dels attacken i den skotska hamnstaden Scapa Flow, där en tysk U-båt slank in under natten och sänkte det brittiska slagskeppet HMS Royal Oak i hamn, och dels när man lurade kaptenen på det tyska fickslagskeppet Admiral Graf Spee att sänka sitt eget skepp i Montevidos hamn.

Admiral Graf Spee,, på väg under ytan vid Montevideo, Uruguay


För engelsmännen i hemlandet var det en period när de förstärkte sitt försvar istället för att de förberedde en attack mot Tyskland. Och vad gjorde de?

Engelsmännen skaffade spärrballonger som de skickade upp runt fabriker och viktiga områden i städer för att hindra tyska bombplan. Precis som de hade gjort under första världskriget. Flera hundra miljoner säckar fylldes med sand som pallades upp framför husfasader och användes som skydd mot bombsplitter vid butiker, kyrkor och andra viktiga byggnader. Nästan 40 000 000 gasmasker delades ut till befolkningen, om tyska bombplan skulle släppa gasbomber.

Under våren 1940 var folket i England trötta på att inget hände. De slutade bära med sig gasmaskerna och lättade på sandsäcksmurarna för att visa skyltfönstren i butikerna igen. En del som flytt storstäderna för att bosätta sig i stugor på landsbygden återvände till sina hus i städerna igen. Engelsmännen var övertygade om att Tyskland inte tänkte starta några fler krig.

Den 8 april började brittiska flottan att minera havet utanför norska hamnar, trots att Norge var neutralt. Dagen efter anföll Tyskland både Norge och Danmark. Låtsaskriget var över. Det riktiga kriget började..


På engelska kallas perioden "The Phoney War" = låtsaskriget

På tyska kallas samma period Sitzkrieg = fåtöljkriget

På franska kallas perioden drôle de guerre = det lustiga kriget


Källor:

https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/the-phony-war.html

http://www.primaryhomeworkhelp.co.uk/war/phoneywar.htm

Bildkällor

Franska trupper i Saar: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/french-soldiers-in-front-of-a-guesthouse-in-lauterbach-during-september-1939-741x521.jpg

Graf Spee: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/admiral-graf-spee-shortly-after-her-scuttling.png

Affisch: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/british-ministry-of-home-security-poster-of-a-type-that-was-common-during-the-phoney-war-438x640.jpg



Åter till registersidan för andra världskriget