Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Andra världskriget, kriget i Europa 1943-45"

Från Skolbok

m
m
Rad 31: Rad 31:
  
 
[[File:Mussolini e Petacci a Piazzale Loreto, 1945.jpg|600px|''Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster'']]
 
[[File:Mussolini e Petacci a Piazzale Loreto, 1945.jpg|600px|''Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster'']]
[[File:Clara Petacci.png|400px|''Clara Petacci, 28 år yngre än Mussolini'']]
+
[[File:Clara Petacci.png|300px|''Clara Petacci, 28 år yngre än Mussolini'']]
  
 
''Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster'' och ''Clara Petacci, 28 år yngre än Mussolini''
 
''Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster'' och ''Clara Petacci, 28 år yngre än Mussolini''

Versionen från 12 januari 2019 kl. 11.00

Nazisterna talade ofta om Europa som Festung Europa eftersom kuster och gränser var skyddade. Europa hade blivit en fästning som många, både tyskar och andra, ansåg ointaglig. Men så var inte fallet. Nazityskland var som störst 1942-43, men sedan började fienden trycka på från olika håll. De andra ländernas kapacitet hade ökats och fabriker i USA, Sovjetunionen, och i länder längre bort som Australien, spottade ut pansarvagnar, flygplan, fartyg och annan krigsutrustning i en takt som de tyska fabrikerna inte klarade av att mäta sig med. Dessutom började de allierade bomba sönder Tysklands vägar, järnvägar, hamnar, fabriker och hela städer. Något som minskade Tysklands möjlighet att bygga nya vapen och få ut dem till de stridande soldaterna vide de olika fronterna.

Östeuropa

Det hände inte mycket i Västeuropa under 1943, men desto mer i Östeuropa. Även om Tysklands trupper led ett svidande nederlag vid Stalingrad, var de inte besegrade. Sovjets Röda armé tryckte på dem, sakta men säkert.

Ett avgörande pansarslag, historiens största till antalet pansarvagnar, stod vid den lilla staden Kursk, en bit öster om Ukraina. Även det förlorades av tyskarna som fortsatt tvingades västerut.

Om man slår ihop alla som dog under andra världskriget, står Sovjetunionen för mer än hälften. Slagen i öst var brutala. Ofta talade man om en köttkvarn där soldaterna maldes ner. Och hur mycket tyskarna än försökte slå tillbaka, gick det inte. Stalin hade flyttat alla fabriker i västra Sovjetunionen innan tyskarna hann förstöra dem. Fabrikerna byggdes sedan upp igen i Sibirien och ur dem rullade pansarvagnar, kanoner och flygplan i en aldrig sinande ström. För varje pansarvagn tyskarna förstörde rullade bara nya fram, samtidigt som tyskarna fick fram allt färre och färre kanoner och pansarvagnar istället för de som förstördes av Röda armén. Tyskarna lyckades stoppa upp Sovjetunionen vid flera tillfällen, men lyckades aldrig slå tillbaka och få fienden att slå till reträtt. Bit för bit trycktes de tyska soldaterna bakåt, mot Tysklands östra gräns.

Leningrad

Januari 1944 nådde de sovjetiska styrkorna fram till Leningrad. Staden hade varit mer eller mindre avskuren från omvärlden i 900 dagar. Många frågade sig hur befolkningen, på 2.6 miljoner, kunnat överleva så länge utan matleveranser. Det fanns inga husdjur kvar, inga råttor eller kråkor heller. Det var vanligt att invånarna hade dragit ner tapeterna för att äta tapetklistret på baksidan, som var baserat på mjöl. Efter krigsslutet dömdes mer än 1500 människor för att ha ätit eller på annat sätt hanterat människokött under belägringen. Vid krigsslutet fanns bara 1.5 miljon invånare kvar vid liv i staden.

Berlin

Den 22.a april 1945 omringade sovjetiska styrkor den tyska huvudstaden. Striderna blev hårda men det var mest gamla gubbar och pojkar som många gånger inte ens kommit upp i tonåren som std för det sista försvaret, till ingen nytta. Den 29:e april gifte sig Adolf Hitler med sin flickvän Eva Braun, skyddade i sin bunker mitt i Berlin. Den 30:e tog de självmord. Tyska soldater brände kropparna av dem i en grop utanför bunkern efteråt. 1:a maj vajade den sovjetiska flaggan från Riksdagshusets tak. Den 7:e maj skrev de få kvarvarande höga tyska generalerna under ett fredsavtal med segrarmakterna. Andra världskriget var slut i Europa.


Sydeuropa

När tyska Afrikakåren drog sig ur Nordafrika tog den vägen över Sicilien och in i Italien söderifrån. Det var säkrare än att försöka skeppa ut trupperna på lastfartyg genom Medelhavet och Nordsjön, tillbaka till Tyskland. Dessutom var tyskarna rädda att Italienarna skulle avsätta Mussolini och byta sida i kriget, som de gjorde under första världskriget. Då skulle det lämna en bakdörr för de engelska och amerikanska trupperna in i Tyskland söderifrån.

Det gick precis som tyskarna fruktade. Italienarna avsattes Mussolini i juli 1943, två månader efter att Afrikakåren rullat in i Italien. Han arresterades och sattes i fängelse, Med Mussolini undanröjd tog Italiens nya ledning kontakt med de allierade och inledde separata fredsförhandlingar. Det gjorde inte de tyska trupperna i landet. De fortsatte kriget mot de engelska- och amerikanska trupper som tryckte på söderifrån. Kriget mellan tyskar och de allierade fortsatte inne i det neutrala Italien under resten av kriget utan att de allierade lyckades komma fram till Alperna.

Mussolini

Mussolini fick hjälp att fly från sin fängelsecell av tyskarna, endast två månader senare. Efter fritagningen sattes Mussolini som ledare över den del av norra Italien som Tyska trupper kontrollerade. I verkligheten styrdes dock den delen av landet av Hitler. Mussolini var bara en maktlös frontfigur.

I början av 1945, när det blev allt mer uppenbar att Tyskland var på väg att förlora kriget, försökte Mussolini fly till Schweiz den 27:e april. Medlemmar ur motståndsrörelsen kände igen honom och älskarinnan Clara Petacci som följde med i samma bil. De drogs ut, och misshandlades innan de fängslades. Dagen efter dömdes de till döden och sköts. Kropparna hängdes sedan upp på järnbalkar vid en bensinmack i Milano, tillsammans med andra avrättade fascister.

Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster Clara Petacci, 28 år yngre än Mussolini

Mussolini är två från vänster, Petacci är trea från vänster och Clara Petacci, 28 år yngre än MussoliniKällor

http://www.historyplace.com/worldwar2/timeline/ww2time.htm

https://www.britannica.com/event/Siege-of-Leningrad

https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-two/world-war-two-and-eastern-europe/the-siege-of-leningrad/

https://allthatsinteresting.com/cannibalism-leningrad


Bildkällor

samtliga bilder är från Wikimedia Commons


Åter till registersidan för andra världskriget