Åtgärder

Andra världskriget, kriget i Europa 1943-45

Från Skolbok

Version från den 12 januari 2019 kl. 10.34 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Nazisterna talade ofta om Europa som Festung Europa eftersom kuster och gränser var skyddade. Europa hade blivit en fästning som många, både tyskar och andra, ansåg ointaglig. Men så var inte fallet. Nazityskland var som störst 1942-43, men sedan började fienden trycka på från olika håll. De andra ländernas kapacitet hade ökats och fabriker i USA, Sovjetunionen, och i länder längre bort som Australien, spottade ut pansarvagnar, flygplan, fartyg och annan krigsutrustning i en takt som de tyska fabrikerna inte klarade av att mäta sig med. Dessutom började de allierade bomba sönder Tysklands vägar, järnvägar, hamnar, fabriker och hela städer. Något som minskade Tysklands möjlighet att bygga nya vapen och få ut dem till de stridande soldaterna vide de olika fronterna.

Östeuropa

Det hände inte mycket i Västeuropa under 1943, men desto mer i Östeuropa. Även om Tysklands trupper led ett svidande nederlag vid Stalingrad, var de inte besegrade. Sovjets Röda armé tryckte på dem, sakta men säkert.

Ett avgörande pansarslag, historiens största till antalet pansarvagnar, stod vid den lilla staden Kursk, en bit öster om Ukraina. Även det förlorades av tyskarna som fortsatt tvingades västerut.

Om man slår ihop alla som dog under andra världskriget, står Sovjetunionen för mer än hälften. Slagen i öst var brutala. Ofta talade man om en köttkvarn där soldaterna maldes ner. Och hur mycket tyskarna än försökte slå tillbaka, gick det inte. Stalin hade flyttat alla fabriker i västra Sovjetunionen innan tyskarna hann förstöra dem. Fabrikerna byggdes sedan upp igen i Sibirien och ur dem rullade pansarvagnar, kanoner och flygplan i en aldrig sinande ström. För varje pansarvagn tyskarna förstörde rullade bara nya fram, samtidigt som tyskarna fick fram allt färre och färre kanoner och pansarvagnar istället för de som förstördes av Röda armén. Tyskarna lyckades stoppa upp Sovjetunionen vid flera tillfällen, men lyckades aldrig slå tillbaka och få fienden att slå till reträtt. Bit för bit trycktes de tyska soldaterna bakåt, mot Tysklands östra gräns.

Leningrad

Januari 1944 nådde de sovjetiska styrkorna fram till Leningrad. Staden hade varit mer eller mindre avskuren från omvärlden i 900 dagar. Många frågade sig hur befolkningen, på 2.6 miljoner, kunnat överleva så länge utan matleveranser. Det fanns inga husdjur kvar, inga råttor eller kråkor heller. Det var vanligt att invånarna hade dragit ner tapeterna för att äta tapetklistret på baksidan, som var baserat på mjöl. Efter krigsslutet dömdes mer än 1500 människor för att ha ätit eller på annat sätt hanterat människokött under belägringen. Vid krigsslutet fanns bara 1.5 miljon invånare kvar vid liv i staden.


Sydeuropa

I Italien avsattes Mussolini i juli 1943. Han arresterades och sattes i fängelse, som han sedan fick hjälp att fly från av tyskarna, endast två månader senare. Med Mussolini undanröjd tog Italiens nya ledning kontakt med de allierade och inledde separata fredsförhandlingar. Det gjorde inte de tyska trupperna i landet. De fortsatte kriget mot de engelska- och amerikanska trupper som tryckte på söderifrån. Tyskarna ville inte att det skulle uppstå en bakdörr in i Tyskland över Alperna och gjorde allt för att stoppa de allierades framryckning

Efter fritagningen sattes Mussolini som ledare över den del av norra Italien som Tyska trupper kontrollerade. I verkligheten styrdes dock den delen av landet av Hitler. Mussolini var bara en maktlös frontfigur.1945

Han försökte fly i en bil tillsammans med sin flickvän Petacci, men blev igenkänd. Alla i bilen dödades och kropparna hängdes upp i järnbalkar till allmän beskådan.


Källor

http://www.historyplace.com/worldwar2/timeline/ww2time.htm

https://www.britannica.com/event/Siege-of-Leningrad

https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-two/world-war-two-and-eastern-europe/the-siege-of-leningrad/

https://allthatsinteresting.com/cannibalism-leningrad


Bildkällor

samtliga bilder är från Wikimedia Commons


Åter till registersidan för andra världskriget