Åtgärder

Andra världskriget, kriget i Stilla havet 1941-45

Från Skolbok

Version från den 12 januari 2019 kl. 18.31 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Brittiska armén, med amerikansk pansarvagn, under striderna mot japanerna i Burma

Brittiska armén, med amerikansk pansarvagn, under striderna mot japanerna i Burma

Efter attacken mot Pearl Harbor, tillsammans med antiangreppsavtalet med Sovjetunionen, var Japan oinskränkt härskare över Stilla havet. Med den kejserliga japanska flottans hjälp skeppades soldater ut på ett aldrig tidigare skådat erövringståg i den här regionen. Vissa ögrupper, som Wake Island och Filippinerna, gjorde motstånd trots att situationen var hopplös. Men i övrigt tog det inte stopp västerut förrän japanska trupper nådde den brittiska kolonin Burma, söderut när japanska krigsfartyg nådde Australiens kust och österut när japanska flottan försökte erövra Midway öarna norr om Hawaii.

Jakten på olja

Japan hade gått in i kriget mot USA för att vara säkra på att komma över oljekällorna i Nederländska Ostindien (Indonesien nu). Det innebar att de automatiskt skulle gå i krig mot både Nederländerna och Storbritannien. USA var däremot ingen självklarhet. Problemet var Filippinerna. Där fanns en relativt stor amerikansk garnison inom alltför nära avstånd till Nederländska Ostindien.Om man ändå anföll Pearl Harbor måste även Filippinerna slås ut, samtidigt som Hongkong, Singapore och Malaysa som var under brittisk kontroll. Samtliga anfölls samtidigt som Pearl Harbor av japanerna.

Britterna

När de brittiska kolonierna anfölls gjorde det förvånansvärt lite motstånd. Hongkong föll nästan utan strid. Utanför Malaysia sänktes två brittiska slagskepp, ett helt nybyggt, tillsammans med fyra jagare, av japanska flygplan som startade från Saigon i det sedan tidigare erövrade Franska Indokina (Vietnam nu). Det var första gången slagskepp sänktes ute till havs av flygplan. Beviset för att slagskeppens tid var förbi. Många britter, både militärer och civila flydde till Singapore. Staden hade en av världens starkaste fästningar och ansågs ointaglig. Problemet var att alla kanonerna var riktade mot havet och var byggda så att de inte gick att svänga runt, och Japanerna anföll från landsidan istället. Singapore föll efter bara några dagars strider. Sista attacken mot britterna skedde i Burma, där de överlevande soldaterna tvingades gå genom djungeln hela vägen till Indien i en av världens längsta flykter.

Efteråt skrev Winston Churchill om nederlagen: Över alla dessa väldiga vattenvidder var japanerna herrar medan vi var svaga och nakna.

Amerikanerna

Guam var den besittning som gav sig snabbast, efter bara en halvtimmes strider Andra gav hårdare motstånd.

Samtidigt som Pearl Harbor anfölls gick en japansk flottenhet till attack mot Wake Island. Den östligaste amerikanska ön från japan räknat, före vulkankedjan där Hawaii.ligger. Japanerna trodde att de skulle få en lätt seger, men de amerikaner som fanns stationerade där slog tillbaka med föråldrade kanoner och bara några få flygplan. Det kostade japanerna två sänkta jagare innan de slutligen erövrade Wake island.

Filippinerna höll ut mycket längre än beräknat. Öarna är lättförsvarade, det fanns flera befästningar på öarna utanför hamninloppet till Manilla starkast befäst var ön Corregidor vars befästning höll ut längst mot japanerna. Istället för de tre veckorna invasionen beräknades ta, tog det tre månader. Japanerna tog över 76 000 fångar, både filippinska soldater och amerikanska, men hade bara räknat med en fjärdedel. Därför fick de gå till fots till sitt eget fångläger. Den vandringen har gått till historien som Dödsmarschen på Bataan, eftersom 7-10 000 av fångarna dog av törst och utmattning, svält och misshandel längs den nära tio mil långa sträckan.

Filippinskt frimärke till minne av dödsmarschen på Bataan

Filippinskt frimärke till minne av dödsmarschen på Bataan


Midway, början till slutet

Flygfoto över Midway, andra världskriget

Flygfoto över Midway, andra världskriget

Japanerna anföll Pearl Harbor för att slå ut USA:s Stilla havsflotta och speciellt hangarfartygen. De klarade sig dock oskadda. När Japan försökte utvidga sitt imperium österut delades flottan upp i tre delar, vilket var märkligt med tanke på att japanerna visste att det fanns tre oskadade amerikanska hangarfartyg någonstans. En japansk flottenhet tog sig norrut, mot Aleuterna, en söderut mot Australien och en österut mot ön Midway, som ligger vid den nordligaste spetsen på den öbåge som även Hawaii finns i.

Om de lyckades erövra Midway skulle Hawaii vara en lätt måltavla och därefter skulle amerikanska västkusten ligga oskyddad för attacker från japanerna. De enda större fartyg som fanns kvar i USA:s flotta i området var två hangarfartyg. Flygplanen från hangarfartygen gjorde bra ifrån sig. Den japanska flottenheten drabbades av flera allvarliga förluster, bland annat förstördes tre av japans sex hangarfartyg. I slutändan tvingades den japanska flottstyrkan att dra sig tillbaka. Det var Japans första stora förlust, och det skulle komma fler.

Australien ställde sig på USA:s sida och med gemensamma trupper säkrades Nya Guinea, norr om Australien och sedan Guadalcanal öster om Nya Guinea. De amerikanska flottstyrkorna anföll Marshallöarna och Gilbertöarna. Det blev tydligt för de allierade att de måste gå från ö till ö och döda japanerna tills det inte fanns en enda japan kvar i livet på ön. Ytterst få gav sig.

Bushido - krigarens väg

De japanska soldaterna lärdes upp enligt Bushido, samma moraliska lagar som samurajerna under 1600-talet. I den uppfostran ingick att man inte ger upp. En soldat blir inte krigsfånge, utan slåss till sin död för att inte dra vanära över sig själv och sin släkt. Det var främsta orsaken till att japanerna behandlade sina krigsfångar så illa. I japanernas ögon var krigsfångarna mindre värda än vanliga människor, eftersom de gett sig istället för att strida till sin död. Det var också orsaken ill att det var så svårt och blodigt att återerövra de öar japanerna tagit.

Marshallöarna, Truk, Marianeröarna och - Japan

Japans största flottbas utanför Japan låg i atollen Truk. När USA återtagit Marshallöarna kunde landbaserade bombplan starta där, flyga in över Truk och släppa sina bomber över hamnens fartyg, återvända hem för tankning och ilastning av nya bomber osv. Attacken på Truk skapade världens största undervattenskyrkogård med tolv sänkta japanska krigsfartyg och 32 sänkta lastfartyg på samma ställe.

Från Marshallöarna var steget inte långt till Marianeröarna. Därifrån var avståndet till Japan inte längre än att det gick att lyfta med bombplan på Marianeröarna som kunde bomba det japanska fastlandet. Kriget gick in i en ny fas. Från Marianerna var det inte långt till Guam och Saipan som låg ändå närmare Japan. Efter att de erövrats kunde ändå fler bombplan attackera ett Japan med akut brist på både olja och bensin till sina krigsfartyg och sina flygplan.

Kamikaze, Den gudomliga vinden

Hangarfartyget HMS Formidable i lågor efter en träff av ett kamikazeplan.

Hangarfartyget HMS Formidable i lågor efter en träff av ett kamikazeplan.

Från januari 1945 var merparten av den japanska flottan sänkt. Ett nytt vapen togs då i bruk, kamikaze, självmordsbombare. Japanska jakt- och attackflygplan fylldes med sprängämnen och flögs rakt in i motståndarnas krigsfartyg. Till en början var självmordsattackerna effektiva och flera amerikanska- och australiensiska krigsfartyg sänktes. Sedan lärde sig besättningarna att sätta upp många kulsprutor längs relingarna så att självmordsbombarna kunde skjutas ner innan de nådde fram. När brittiska skepp började komma till Stilla havet efter Tysklands kapitulation drabbades även de av självmordsbombarna. De skeppen klarade sig oftast bättre eftersom de brittiska skeppen hade byggts med starkare skrov än de amerikanska.

Iwo Jima och Okinawa

Amerikanska flaggan hissas på toppen av Iwo Jima

Amerikanska flaggan hissas på toppen av Iwo Jima

De sista stora öarna som hölls av japanerna var Iwo Jima och Okinawa. Japanerna hade haft tid att bygga fästningar på öarna, som var vulkanöar och inte atoller, och trots att de allierade hade mer än 100 000 soldater på plats tog det nästan tre månader innan de sista japanerna besegrats, Den största militära insatsen i Stilla havet var till ända. Nu var det bara själva Japan kvar.

Japan och atombomberna

Efter Iwo Jimas fall april 1945 meddelade Sovjetunionen att landet inte tänkte förnya den gemensamma neutralitetspakten med Japan. Japan insåg att de troligen skulle hamna i krig med både Sovjetunionen och USA, samtidigt. Dagligen fällde amerikanska bombplan brandbomber över japanska städer, där husen ofta var byggda av bambu och lätt tog eld. I princip alla fabriker var sönderbombade. Speciellt Tokyo drabbades hårt av bombningarna. Några generaler ville får slut på kriget medan det fortfarande fanns en chans att förhandla om någonting, andra tyckte det var bättre om det japanska folket slogs till sin död.

Moln efter atombomben över Hiroshima Nagasaki efter atombomben

Moln efter atombomben över Hiroshima och Nagasaki efter atombomben

Det var i det läget som USA släppte atombomber över Japan. Den första släpptes 6:e augusti över Hiroshima, den andra den 9:e augusti över Nagasaki. Samma dag gick Röda armen in i Manchuriet och anföll de japanska arméstyrkor som fanns kvar i norra Kina. Generalerna i den militärjunta som styrde Japan insåg att allt var förlorat. Landet kapitulerade villkorslöst den 15:e augusti 1945 när kejsaren talade i radio och meddelade det japanska folket att kriget var förlorat.

Japans företrädare undertecknar fredsavtalet

Japan undertecknar fredsavtalet

Källor:

Bildkällor

Åter till registersidan för andra världskriget