Åtgärder

Bandgrind

Från Skolbok

Version från den 22 mars 2012 kl. 19.48 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Bildkällor)

Bandgrind är ett riktigt gammalt sätt att väva band som du faktiskt kan använda än idag. Själva bandgrinden kan vara svår att få tag på, men traditionellt sett har den gjorts hemma eftersom den är lätt att tillverka. Om du har både trä- och textilslöjd kan du göra bandgrinden i träslöjden och väva banden med den i textilslöjden.

Bandgrinden består av pinnar med små hål i mitten som placeras i en ram (se bild). Man drar en varptråd genom varje hål, och en varptråd genom mellanrummet mellan varje pinne. När du sedan för bandgrinden upp- eller ner särar du på varptrådarna och kan väva, ungefär som om du hade en liten vävstol. Traditionellt sätter man fast varptrådarna i ena änden i ett bord och den andra änden i ditt bälte så att du håller varpen sträckt med din egen kropp. Vill du ha väven extra hård kan du använda en bandkniv, en tunn träbit, som du slår mot tyget.

500px-Bardko.svg.png

Bild på bandgrind


Vad kan man tillverka?

När man börjar är det enklast att göra band med en eller två färger, men man kan göra förvånansvärt avancerade mönster med så enkelt redskap. Saker du kan väva är: armband, gitarrband, pannband, bälte, iPhonehållare osv.

image004.jpg

Band vävda på bandgrind


bandnål

För att få in tråden i ”skälet”, öppningen mellan varptrådarna, har man en bandnål. Det är en trästicka något längre än bandgrinden med ett uttag i bägge kortändarna. Tråden man vill använda lindas runt, runt bandnålen och viras upp vartefter man väver bandet.


Bandgrinden

Gammalt tillbaka var bandgrinden en fästmansgåva som mannen tillverkade och gav till sin blivande fru. Ju vackrare den var ju större chans hade han att kvinnan sa ja. Därför är det synd att själva bandgrinden oftast är av plast om man köper en ny. Skall du däremot tillverka en själv är glasspinnar jättebra att använda eftersom de är tillräckligt tunna. De är gjorda av träslaget bok så de är riktigt hårda men litet för breda. En glasspinne kan därför klyvas till två pinnar i bandgrinden. Ramen kan göras i mjukare trä, gärna litet konstnärligt. Slipa bandgrindspinnarna noga med fint sandpapper så inga stickor kan haka i tråden.


Hålen

De små hålen i bandgrindens pinnar är riktigt, riktigt pillriga att göra. Man kan glödga en tunn tråd och bränna sig igenom träet istället för att borra. Om man borrar måste man vara jätteförsiktig så att inte det tunna lilla borret går av.


Exempel med glasspinnar

Vill du bara göra smala band, eller pröva dig fram, kan du använda glasspinnar som du bara limmat ihop och borrat hål i. Då kan hålen vara litet grövre eftersom pinnarna är bredare (se bild):

backs-1.gif


backs-2a.gif


komtek-vavredskap.jpg

Färdigt armband vävd på glasspinne-bandgrind

Exempel på bandgrindar

670.jpg

Gammal bandgrind


il_fullxfull.298135316.jpg

Nytillverkad bandgrind av ek


RH%20norway%20belt.jpg

Nytillverkad bandgrind av björk


4806.jpg

Gammal handsnidad bandgrind


Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bandgrind

http://bobscrafts.com/bobstuff/backstrp.htm


Bildkällor

Wikimedia commons utom:

www.spangmurs.se/Bandvavning-filer/image004.jpg

Bild på vävda band

www.liu.se/cetis/konferenser/images-rikskonf-2008/komtek-vavredskap.jpg

swedenstore.biz/images/attributes/670.jpg

img0.etsystatic.com/il_fullxfull.298135316.jpg

weavolution.com/sites/default/files/4053/RH%20norway%20belt.jpg

Bilder på bandgrind


Engelskt sökord:

bandgrind : Rigid Heddle eller belt loom