Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Bokprojekt - Björnstad"

Från Skolbok

m
m
Rad 16: Rad 16:
 
[[Björnstad - lektion 5]] - kapitel 10-12
 
[[Björnstad - lektion 5]] - kapitel 10-12
  
[[Björnstad - skrivuppgift 1 personbeskrivning som Backman]]
+
[[Björnstad - lektion 6]] - kapitel 13-18
 +
 
 +
[[Björnstad - lektion 7]] - kapitel 19-24
 +
 
 +
[[Björnstad - lektion 8]] - kapitel 25-30
 +
 
 +
[[Björnstad - lektion 9]] - kapitel 31-36
 +
 
 +
[[Björnstad - lektion 10]] - kapitel 37-42
 +
 
 +
[[Björnstad - lektion 11]] - kapitel 1-50
 +
 
 +
 
 +
==Skrivuppgifter, delas ut under arbetets gång==
 +
 
 +
[[Björnstad - skrivuppgift 1 personbeskrivning som Backman]] (före kapitel 21)
  
 
[[Björnstad - skrivuppgift 2 skriv som en journalist]] (efter kapitel 33)
 
[[Björnstad - skrivuppgift 2 skriv som en journalist]] (efter kapitel 33)
 +
 +
[[Björnstad - skrivuppgift 3 valfria skrivövningar]] (efter boken är färdigläst)
 
   
 
   
  
Alternativt kan du bryta av redan efter lektion 2 och börja med boksamtal enligt Aidan Chambers modell.  
+
Alternativt kan du bryta av och börja med boksamtal enligt Aidan Chambers modell redan efter kapitel 2.  
  
 
Ett enkelt kompendium finns här: https://www.kavlinge.se/download/18.642af4a115555012320212/1466431803011/Boksamtal.pdf
 
Ett enkelt kompendium finns här: https://www.kavlinge.se/download/18.642af4a115555012320212/1466431803011/Boksamtal.pdf

Versionen från 3 november 2018 kl. 12.06

Björnstad är en roman av Fredrik Backman som utkom 2016. Den skiljer sig från Backmans övriga böcker genom att inte vara komisk utan mer realistisk och brutal. Av de böcker Backman skrivit är denna bok, tillsammans med uppföljaren "Vi mot er", de som bäst passar att läsa och använda i undervisningen i grundskolan.


Projektet är långt, det tar ca 15 lektioner att genomföra och kräver att eleverna läser mer hemma än i klassrummet. Det finns ett projekt kring en annan av Backmans böcker, "En man som heter Ove" https://lektionsbanken.se/planeringar/en-man-som-heter-ove-fredrik-backman/ - och det som skiljer dessa båda projekt åt är att det krävs att du läst hela boken innan du kan börja med det länkade projektet medan projektet kring boken Björnstad pågår under tiden du läser boken.

Björnstad - lektion 1 - introduktion och kapitel 1

Björnstad - lektion 2 - kapitel 2-3

Björnstad - lektion 3 - kapitel 4-6

Björnstad - lektion 4 - kapitel 7-9

Björnstad - lektion 5 - kapitel 10-12

Björnstad - lektion 6 - kapitel 13-18

Björnstad - lektion 7 - kapitel 19-24

Björnstad - lektion 8 - kapitel 25-30

Björnstad - lektion 9 - kapitel 31-36

Björnstad - lektion 10 - kapitel 37-42

Björnstad - lektion 11 - kapitel 1-50


Skrivuppgifter, delas ut under arbetets gång

Björnstad - skrivuppgift 1 personbeskrivning som Backman (före kapitel 21)

Björnstad - skrivuppgift 2 skriv som en journalist (efter kapitel 33)

Björnstad - skrivuppgift 3 valfria skrivövningar (efter boken är färdigläst)


Alternativt kan du bryta av och börja med boksamtal enligt Aidan Chambers modell redan efter kapitel 2.

Ett enkelt kompendium finns här: https://www.kavlinge.se/download/18.642af4a115555012320212/1466431803011/Boksamtal.pdfLåt eleverna läsa t.o.m. kapitel 6 och ge dem sedan följande frågor att besvara enskilt:

1: Vad är det viktigaste som hänt hittills?

2: Vems berättelse är det?

3: Vilken person har du blivit mest intresserad av?

4: Var utspelar sig berättelsen? Vad är det för miljö?

5: Vad var det första du lade märke till i berättelsen?Låt eleverna läsa vidare t.o.m. kapitel 12. Fyll tavlan med fyra kolumner och samtala med hela klassen kring de svar som kan passa i kolumnerna.

Kolumnrubrikerna är:

Hur är det att bo i Björnstad? Vad tror du ungdomar som inte spelar hockey gör?

Hur kan tränarna tolerera sådan mobbning och hård stämning i laget? Varför stoppar ingen Bobo när han ger sig på de yngre?

Hur värdefull är ens bästa vän?

Vem av de du läst om hittills skulle du vilja vara? och varför?Läs vidare till och med kapitel 18.

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Det står: Det tar pojken en timme att halvt krypa, halvt stappla till omklädningsrummet. Det är tomt. Elementen är avstängda. Hans skor är sönderklippta och alla hans kläder ligger dyblöta på golvet i duschen. Det är den bästa dagen i hans liv. Vad krävs av Amat för att han ska bli en i laget? Vad krävs för att man ska bli del av en grupp? Är det någon skillnad på en grupp med pojkar jämfört med en grupp med flickor?

2 Peter säger: Vad kan idrotten ge oss? Vi lägger hela vårt liv på den och vad kan vi hoppas på, i bästa fall? Några ögonblick … några segrar, några sekunder när vi känner oss större än vi egentligen är, några enstaka tillfällen av att inbilla oss att vi är … odödliga. Det är ju en lögn. Det är ju inte viktigt. För vem är det viktigt?

3 David säger till Kevin, just när han går ut: – Jag är stolt över dig, Kevin. Jag älskar dig. Oavsett vad som händer ikväll, om du gör din bästa match eller din sämsta, så finns det inte en spelare i världen som jag hade valt före dig. För vem spelar Kevin? Vem vill man göra glad när man vinner något?

4 Hur bra är Backman på att skildra en hockeymatch? Såg ni för er inre syn hur det gick till, eller misslyckades han med beskrivningarna? Hur hade han kunnat skriva istället?Läs vidare till och med kapitel 24

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Den här gången är det extra viktigt att alla grupper innehåller både pojkar och flickor. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Boken handlar mycket om vänskap: Efter matchen åker Amat till festen hos Kevin. Backman skriver: "Zacharias kommer aldrig fråga Amat om han glömde bort honom eller om han helt enkelt sket i honom. Men en går, en står kvar. Och ingenting blir riktigt detsamma igen" - Hur illa kan man behandla en vän och samtidigt behålla vänskapen? var går gräsen för när man inte längre kan vara vänner?

2 Maya blir våldtagen. Sättet det sker på är troligen ett av de vanligaste. "Det är bara ingen som berättar att det kan vara såhär: Med någon hon känner. Litar på. Har skrattat med." Men vem bär skulden? Kevin? Maya? Kevins föräldrar som lämnade huset åt pojken? eller Mayas föräldrar som var fullt medvetna om att flickorna inte skulle åka och jobba med läxor?

3 Vad menar Maya med att ingen kommer att tro henne i den här dialogen?

  (Maya) – Det spelar ingen roll, Amat. Det spelar ingen roll vad jag säger, ingen här kommer tro mig ändå.
  (Amat) – Varför inte?
  (Maya) – För att det här är en jävla hockeystad, viskar hon.

4 Både Kevins mamma och Mayas mamma hanterar oron på samma satt. De frågar ingenting utan åker iväg med bilen och sätter sig ensam med sina funderingar. Hur tycker du att mammorna borde ha gjort? Hur mycket, och om vad, kan en mamma fråga innan hon blir "en tjatig ocool mamma"?
Läs vidare till och med kapitel 30

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Författaren återkommer ofta till olika slogans och ordspråk. I kapitel 26 har en banderoll fallit till golvet. Man har trampat på den och smutsat ner den. Texten lyder: "Den som mycket är givet till, är mycket förväntat av”. - Hur tycker ni det passar in i handlingen här? Att just den fallit till golvet från ishallens tak där den hängt sedan Peter var liten, och nu blivit nersmutsad?

2 Ana möter Kevin i joggingspåret: "Ana följer hundarna när de korsar elljusspåret. Kevin tvärstannar femton meter bort. Först reagerar hon knappt, tänker att han kanske blev skrämd av hundarna. Men så ser hon att det är henne han hejdat sig för. För ett par dagar sedan skulle han inte ha kunnat peka ut henne på ett klassfoto om hon så var ensam på bilden, men han vet vem hon är nu. Och han är varken stolt eller skamsen, vilket är de enda två ansiktsuttryck hon någonsin sett en kille från skolan ha efter att ha legat med en tjej i helgen. Han är rädd. Hon har aldrig sett en man så fruktansvärt rädd." Vad är det Kevin är rädd för?

3 Maya tänker inte anmäla våldtäkten, först. Men: "Det krävs tre små flickor som leker på gatan utanför hennes fönster för att få henne att ändra sig." Hur kommer det sig att Maya ändrade sig?

4 Efter att maya berättat, ser hon föräldrarnas förtvivlan. backman skriver: Det varje mamma och varje pappa i sina mörkaste djup fruktar allra mest att erkänna: ”Vi kan inte skydda våra barn.” Hur skyddar dina föräldrar dig? Varför gör de så? Är de bara jobbiga?


Läs vidare till och med kapitel 36

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 David har sett hundratals ledare under sin hockeykarriär. De formella och de naturliga, de skrikande och de tysta. Han visste inte att han kunde vara en själv förrän Sune skickade ut honom på isen med en visselpipa och ett gäng sjuåringar. ”Jag är ingen bra tränare”, sa David, och Sune rufsade honom i håret och svarade: ”Folk som tror att de är bra tränare blir det aldrig.”
(Undersköterskan Ann-Katrin till nya kollegor) ”Det kommer komma in människor här som du känner, du måste behandla dem som patienter, det är en fråga om ledarskap”.
(Benji talar till spelarna före match) Benji håller Lyts axlar och fixerar hans pupiller när han citerar tränaren igen:
  — ”Vi är ett lag. Vi ger varandra makt. När en faller stiger en annan fram
”Varken forskning eller idrott vet egentligen vilka de är, ledarna vi följer. Bara att vi inte tvekar när vi ser dem.”
Fråga: Vad är det som skiljer en bra ledare/tränare från en dålig? Hur ska en bra ledare (tränare/mentor/lärare/scoutledare/chef) vara?


2 Backman har en speciell stil när han skriver. Det finns inte mycket detaljer. Du som läsare måste fylla i händelserna med din egen fantasi. Hela slutspelet när de förlorar matchen beskrivs med:
”När motståndarna gör 3–3 med mindre än en minut kvar faller ett lag på isen, två dussin föräldrar på läktaren, och en stad i skogen. I pausen inför övertiden kräks tre spelare. Ytterligare två kommer knappt tillbaka in på isen för att musklerna krampar. Tröjorna är genomblöta, varenda cell i kropparna är tömd. Det tar ändå mer än femton minuters spel för motståndarna att bryta ner dem en sista gång. De spelar runt, runt, runt, och till sist hinner Benji inte fram, Filip tappar för första gången en markering, Lyts klubba är för kort, Amat är ett uns för sen ner på isen för att täcka skottet.”
Fråga: Vad är det som utelämnats? Vad ser ni för er inre syn när ni läser texten, som inte finns med i texten?


3 (Kevins föräldrar:)
   I en villa sitter en mamma och en pappa vid ett köksbord.
  — Jag bara säger att … tänk om …, säger mamman.
  — Tror du det om vår SON!? Vad i helvete för sorts mamma är du om du TROR DET OM VÅRT BARN!!!??? vrålar pappan.
   Hon skakar förkrossat på huvudet med blicken i golvet. Han har förstås rätt. Vad för slags mamma är hon? Hon viskar att självklart inte, självklart tror hon inte det om deras son.
Fråga: Hur reagerar föräldrar på anklagelser? Hur tror du dina föräldrar skulle reagera om du var misstänkt för ett svårt brott som våldtäkt, grov misshandel, dråp, väpnat rån eller liknande?


4 (Benji när Bengt skämtar i bussen)
  — Grabbar, vet ni hur man får fyra bögar att sätta sig på en stol? Man vänder på den!
   Alla skrattade. Benji minns för att han tittade i smyg på David, och såg att han också gjorde det. Det är lika lätt att exkludera som att inkludera, lika lätt att skapa ett vi som ett dem. Benji har aldrig varit rädd för att få stryk eller för att bli hatad om någon får reda på sanningen om honom, han har varit hatad av vartenda motståndarlag sedan han var barn. Det enda han är rädd för är att det en dag ska finnas skämt som hans lagkamrater och tränare inte vill dra medan han är i rummet. Skrattets utanförskap.
(Benji med basisten)
   Han försöker låta allting ske, men när han lägger sina handflator på den andra pojkens rygg knyts de instinktivt. Pojken rycker förvånat till, Benjis kropp spänns, han väger med flit på den brutna foten tills smärtan skjuter brinnande pilar genom hela hans skelett. Han skjuter basisten mjukt ifrån sig. Plockar upp sina kryckor och viskar:
  — Det här var ett … misstag …
   Basisten står ensam i mörkret bland träden med fötterna försvunna i snön när nummer sexton hoppar tillbaka mot Ladan. Han säger:
  — Stora hemligheter gör oss till små män …
   Benji svarar inte. Men han krymper.
Fråga: Benji är kanske samtidigt både den tuffaste och den sköraste personen i berättelsen. Vad menar han med ”skrattets utanförskap”? Har du upplevt det någon gång? Vad är det som gör att Benji ”krymper” av basistens ord?