Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Bronsåldern"

Från Skolbok

m
m
Rad 28: Rad 28:
 
==Hur var det i Sverige?==
 
==Hur var det i Sverige?==
  
[[File:Lat%C3%A9nium-%C3%A9p%C3%A9es-bronze.jpg|thumb|150px|''Bronssvärd, 1000 f.Kr.'']]
+
[[File:Lat%C3%A9nium-%C3%A9p%C3%A9es-bronze.jpg|400px|''Bronssvärd, 1000 f.Kr.'']]
 +
 
 +
''Bronssvärd, 1000 f.Kr.''
  
 
I Sverige kan man se att det kommer en ”överklass”, människor som har mer pengar och makt än andra, eftersom det finns människor som begravs i så enormt stora rösen och gravhögar under den här perioden att det troligen krävdes en hel bys befolkning för att göra gravarna.
 
I Sverige kan man se att det kommer en ”överklass”, människor som har mer pengar och makt än andra, eftersom det finns människor som begravs i så enormt stora rösen och gravhögar under den här perioden att det troligen krävdes en hel bys befolkning för att göra gravarna.
Rad 103: Rad 105:
  
 
''Läs mer om varför det blev varmare och kallare här:'' [[Därför tog istiden slut]].
 
''Läs mer om varför det blev varmare och kallare här:'' [[Därför tog istiden slut]].
 +
  
 
==Källor==
 
==Källor==

Versionen från 13 juni 2020 kl. 17.19

Skolplansch som visar en bronsåldersby


I Sverige varade bronsåldern ungefär mellan 1800 f.Kr. och 500 f.Kr. I världen i övrigt brukar man räkna att bronsåldern började ungefär 3000 f.Kr.


Hur började det?

Ugn för att smälta koppar eller brons


Redan tidigare hade man antagligen upptäckt att om man hettade upp vissa stenar i eld så rann det ut metall ur dem som stelnade när den svalnade. Troligen visste man redan att man kunde få fram metallers som Guld, tenn och koppar på det sättet. De allra äldsta fynden av smält koppar i världen är 11 000 år gamla. Problemet är att både koppar och tenn är mjuka metaller och duger bara till smycken och enkla redskap.

Någon gång, av nyfikenhet eller misstag, blandades smält koppar med smält tenn, och en ny metall uppstod, brons. Brons är mycket hårdare än både tenn och koppar och går att slipa så att den får en vass egg. Brons kunde gjutas och man kunde ganska lätt tillverka saker i gjutformar av sten eller lera: smycken, knivar, yxor, skålar och liknande. Metaller var sällsynta så bronsföremål blev dyra, lyxprodukter för de som härskade och vapen av brons användes av de soldater som skyddade härskaren. Att äga ett bronssvärd blev den tidens motsvarighet till att äga en Porsche.

Vanliga människor hade inte råd med brons, därför fortsatte man att göra verktyg av sten, trä och ben under hela bronsåldern.


Film om hur man smälter koppar på bronsåldersvis


Hur var det i Sverige?

Bronssvärd, 1000 f.Kr.

Bronssvärd, 1000 f.Kr.

I Sverige kan man se att det kommer en ”överklass”, människor som har mer pengar och makt än andra, eftersom det finns människor som begravs i så enormt stora rösen och gravhögar under den här perioden att det troligen krävdes en hel bys befolkning för att göra gravarna.

I Sverige fanns varken tenn eller koppar på den här tiden så alla metaller måste importeras från andra länder. De allra äldsta bronsföremålen som hittats uppe hos oss har tillverkats i Syd- och Centraleuropa och kanske har de föremålen kommit hit som ett resultat av att olika ledande släkter bytt värdefulla gåvor mellan varandra.

I Sverige levde man främst på jordbruk, i alla fall i södra Sverige, och man kan anta att det krävdes många, många kor för att byta till sig ett svärd eller ett smycke av brons. I norra Sverige levde man främst på jakt. Säljakt var vanligt vid norrlands kusterna och jakt på älg och ren var vanligt i Norrlands inland. Däremot finns det väldigt få platser i Norrland där man levde på jordbruk under Bronsåldern. Därför kan man säga att det fanns två olika kulturer i Sverige på den här tiden: en bondekultur i söder och två olika jägarkulturer i norr, inlandsjägarna och kustjägarna som levde på vitt skilda sätt. Bland jägarna var bronsföremål väldigt sällsynta.


Hur bodde man?

Vi vet att de bodde i stora hus i storfamilj, flera generationer tillsammans. De brukade jorden med enkla träredskap och skördade korn och vete och höll getter, får, kor och grisar. De rika hade hästar. De skaffade sig också mat genom fiske i havet och genom att plocka bär och nötter i skogarna. För de allra flesta var livet precis likadant under bronsåldern som det hade varit under stenålderns senare del.

bronshus.jpg

Kopia av långhus från bronsåldern


Turistfilm från Tanum


Hur kunde man handla med andra länder?

Hällristning av båtar, Tanum i Bohuslän

Hällristning av båtar, Tanum i Bohuslän

Det finns mängder med hällristningar från bronsåldern som visar stora fartyg som drevs fram av roddare (människor som rodde, eller paddlade, fartyget med hjälp av åror). Man har inte hittat resterna av riktigt stora skepp, men fartyg med en längd av nästan 20 meter är kända. Troligen var de byggda som stora kanoter med en stomme av trä som man endera fäst tunna brädor på eller sytt fast hudar som fick utgöra skrovet på. Den typen av båtar var lätta och sjövärdiga och man kunde troligtvis färdas ganska långa sträckor till havs med dem. Däremot finns inga bevisade spår av segelbåtar från den här tiden.

Att båtar blev viktiga under bronsåldern märks inte minst på en speciell sorts gravmonument, skeppssättningar, som blev populära den här tiden. Det var helt enkelt stenar som placerades i form av ett skepp som sedan troligen fungerade som en grav för en viktig man eller kvinna.

640px-Gotland-Tjelvars_grav_2.jpg

Bild på skeppssättning, Gotland


Hur klädde man sig?

Egtvedsflickans bronsålderskläder

I Danmark har man funnit människor begravda i urholkade ekstammar och människor som offrats i mossar från den här tiden som bevarats i någorlunda oskadat skick, så vi vet en hel del om hur man klädde sig. Klimatet var varmt och man hade inga tjocka kläder. Merparten av kläderna var gjorda av ylle eller lin, det skiljde sig mellan män och kvinnor, även om ingen använda byxor. kvinnorna lade upp sitt hår i komplicerade frisyrer.


Läs mer om hur man gör kläder av ylle/ull här: Ullens väg till vanten

Vad trodde man på för gudar?

helleristning%20fisketur.jpg

Bild av Tor som fiskar upp midgårdsormen


Vi vet litet grann om vilken tro man hade eftersom de trodde på samma gudar som vikingarna och för att de knackade in sina legender som bilder på klippor, s.k. hällristningar.

Läs mer här: Bronsålderns gudar


Hur begravdes man

Förutom skeppssättningar så finns gravrösen från bronsåldern över hela Sverige och även i andra länder. De byggdes vid kusten, eller det som var kusten då när strandlinjen var mycket längre upp på land. De lades oftast så att man kunde se röset på långt håll. Ofta är de stora, i princip all sten i omgivningen som man kunde bära har använts till ett enda röse. Ibland är den nedersta delen kallmurad (stenar har lagts på varandra utan murbruk emellan). Det finns sällan rester från bebyggelse runtomkring utan det verkar som att det endera är jägare som begravt den döde och sedan vandrat vidare, eller så har gravhögen använts som en revirmarkering: "Vi bor längre in i det här området och här ligger vår döda hövding för att visa var vår gräns börjar".

800px-Lejsturojr%2C_Rone_socken%2C_Gotland_2.jpg

Bronsåldersröse på Gotland


Varför tog bronsåldern slut?

Samma förändringar ute i rymden som gjorde att inlandsisarna smälte under stenåldern var också orsak till att klimatet återigen blev kallare i slutet av bronsåldern, runt 500 f.Kr. I de gamla legenderna talas det om fimbulvintern, den vinter som bestod av tre år av vinter utan sommar däremellan. Snö började att falla på vintrarna i Sverige och boskapen frös ihjäl om den inte skyddades inomhus. Man visste inte hur kallt det kunde bli och hade ingen kunskap om hur man klarar sig i kyla. Vi vet att folkmängden i Norden sjönk drastiskt under den här perioden, antagligen både frös- och svalt folket ihjäl. En ny tid kom där det blev mycket svårare att klara sig, men de som lärde sig att överleva i det kalla klimatet var också de som skulle skapa de första hövdingadömena i den nya tiden som kallas järnåldern, som t.ex. kung Vendelkråka som härskade utanför nuvarande Uppsala. Människor som lärde sig att använda en ny metall och kunde tillverka svärd och rustningar av järn och stål.

Läs mer om varför det blev varmare och kallare här: Därför tog istiden slut.


Källor

Levande Historia, högstadieboken version II 1992, ISBN 91-27-74965-7

http://www.historiska.se/historia/bronsaldern/aldrebronsalder/

http://www.vitlyckemuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=46871

http://wadbring.com/historia/undersidor/bronsalder.htm


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

wadbring.com/historia/bilder7/bronsliv.jpg

Bild på bronsåldersby

2.bp.blogspot.com/-kXHLZ2cMWcg/TjVcdTsqNTI/AAAAAAAAADo/QSQz_vAI3c0/s1600/BRZsmelt.jpg

Bild på ugn för att smälta brons

wadbring.com/historia/bilder1/bronshus.jpg

Bild av långhus

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Gotland-Tjelvars_grav_2.jpg/640px-Gotland-Tjelvars_grav_2.jpg

Bild på skepssättning

ninnabengtsson.files.wordpress.com/2017/10/img_4079.jpg

Bild på kvinna i bronsålderskläder

i125.photobucket.com/albums/p54/odinkarr/helleristningfisketur.jpg

Hällristning av Tor som fiskar


Åter till historiebokens register,