Åtgärder

El Niño

Från Skolbok

Version från den 12 december 2011 kl. 09.41 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skyddade El Niño: Upprepad spam ([edit=autoconfirmed] (på obestämd tid) [move=autoconfirmed] (på obestämd tid)))

Passar bäst som fördjupning i högstadiet eller som bas för oceanografi i gymnasiet.


El Niño och La Niña

El Niño är en varm ström som uppstår vid Sydamerikas västra kust och som sedan ”rinner” över Stilla havet mot Australien längs Ekvatorn. Det som gör El Niño så speciellt är att det vanligtvis är en drygt åtta grader kallare ström som driver över havet. Det här väderfenomenet kallas för El Niño, eller Jesusbarnet, just för att det brukar uppstå runt julafton. Det finns en variant som kallas La Niña, den lilla flickan, och det är när samma ström är mycket kallare än normalt.

Normalt

Om El Niño och La Niña är onormalt, vad är då normalt? Allt börjar med Passadvindarna, de vindar som blåser västerut längs Ekvatorn året runt. Passadvindarna driver varmt vatten från Stilla havets östkust till Stilla havets västkust. När det varma vattnet vid ytan blåser bort strömmar kallt vatten upp från havsbottnen och lägger sig på ytan, Det innebär att man får varmare vatten än man borde ha vid t.ex., Australien och kallare vatten än man borde ha vid t.ex. Peru och Chile. För de som bor längs Sydamerikas kust vid ekvatorn är det en fördel eftersom blandningen av kallt bottenvatten och varmt ytvatten gör att plankton och små skaldjur trivs jättebra och förökar sig i mängder. Det gör att det finns extra mycket mat till fiskar som lever på plankton och skaldjur. De fiskarna förökar sig i mängder och det gör att de människor som arbetar med att fiska kan göra sig en bra förtjänst. Fisket av t.ex. ansjovis är nästan helt baserat på den här blandningen av varmt- och näringsrikt kallt vatten.

(Läs mer om vindar här: Vindar).

El Niño

Med två till sju års mellanrum (vanligtvis) händer något märkligt. Passadvindarna minskar i styrka och orkar inte längre hålla tillbaka det varma ytvattnet. När det varma ytvattnet inte längre pressas undan av vindarna orkar inte heller det kalla bottenvattnet med att komma upp till ytan. Ytvattnet blir mycket varmare längs Sydamerikas kust och det vatten som driver längs Ekvatorn mot Australien är också mycket varmare än vanligt. Om du ser på animationen här nedanför ser du skillnaden i temperatur vid en El Niño. Ju varmare vattnet är jämfört med normalläget, ju rödare färg har det.

movie1.gif

(Du måste ladda om sidan för att se animationen igen)


Fisket

När det inte längre väller upp kallt, näringsrikt vatten längs kusten finns det inte heller lika mycket plankton och kräftdjur som fiskarna kan äta. Då får människorna som lever på att fiska mindre fångster och hela ekonomin längs Sydamerikas västkust drabbas hårt. Du har ett diagram här nedanför som visar ansjovisfisket. Ju högre upp det röda strecket går, desto mer ansjovis fiskade man. De år som El Niño uppstod markeras med en gul pil, och det är tydligt att ansjovisfisket minskade mycket under de åren. Skalan på vänster sida visar hur många miljoner ton ansjovis man fiskade det året.

catch.jpg

Nu skulle man kunna tro att fisket skulle bli bättre vid Australien under en El Niño, men det finns ingen ström med kallvatten där så fisket blir varken sämre- eller bättre i västra Stilla havet under en El Niño.

La Niña

Förändring i yttemperatur vid en La Niña i november 2007.

Ibland uppstår en motsats till El Niño. Det är när Passadvindarna längs Ekvatorn är extra starka och driver undan varmt ytvatten extra mycket. Då väller det upp mer kallt bottenvatten ur havsdjupen än normalt. Det påverkar inte Sydamerika så mycket, men när extra mycket varmt ytvatten samlas i västra Stilla havet orsakar det mer regn, oväder och stormar än normalt i den delen av världen.

I Afrika orsakar en La Niña torka i Östafrika norr om Ekvatorn, ett område som redan tidigare har problem med både för litet vatten och med svältkatastrofer, och mycket mer regn längs Afrikas östkust söder om Ekvatorn, där man redan sedan tidigare har problem med översvämningar.

ENSO

Hela jordens klimat påverkas på olika sätt vid en El Niño, även om effekterna uppe hos oss knappt är mätbara. Kopplingen mellan hur lågtryck och högtryck rör sig på olika sätt under en El Niño kallas för ENSO, eller ”El Niño Southern Oscillation”. Genom att mäta lufttrycket längs Sydamerikas västkust och i Australien kan man förutspå om en El Niño är på gång och vara förvarnad om effekterna på klimatet. Och vilka är det?

Klimatet

Se på bilden här nedanför:

El_Nino_regional_impacts.gif

Här finns förändringar i klimatet som uppstår vid en El Niño.

Mörkblått  = Blötare och kallare än vanligt
Ljusblått  = Blötare och varmare än vanligt
Grönt      = Mer regn än vanligt
Rött       = Varmare än vanligt
Gult       = Varmare och torrare än vanligt
Mörkbrunt  = Torrare än vanligt
Ljusbrunt  = Torrare och varmare än vanligt

Några klimatkatastrofer

  • I Indien har man t.ex. normalt monsunperiod under hösten. När klimatet blir torrare får inte bönderna det regn de förväntar sig och skördarna torkar bort.
  • I östra Afrika, söder om Ekvatorn, regnar det främst på vintern. När en El Niño uppstår drabbas istället regionen av torka och skördarna torkar bort.
  • Australien brukar drabbas av svåra skogsbränder under El Niñoår.


Några positiva effekter

  • Kalifornien på USA:s västkust är normalt ett torrt område men under El Niño perioder får man mycket regn som fyller upp grundvatennivåerna så att man har vatten i brunnarna ytterligare några år.
  • Pampas, grässlätterna i Argentina, är normalt för torrt för odling men under El Niñoår går det relativt bra.
  • Temperaturen i östra Kina, Korea och Japan, liksom i västra Kanada och Alaska i Nordamerika, går upp och skapar milda vintrar.


Källor:

http://www.pmel.noaa.gov/tao/elnino/el-nino-story.html

http://biophysics.sbg.ac.at/atmo/elnino.htm

http://www.pmel.noaa.gov/tao/proj_over/ensodefs.html

http://en.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o-Southern_Oscillation


Gifanimation av temperaturförändring:

biophysics.sbg.ac.at/atmo/el-scans/movie1.gif