Åtgärder

Första världskriget, Schlieffenplanen

Från Skolbok

Version från den 11 mars 2012 kl. 19.59 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Källor)

När Frankrike, Storbritannien gick ihop i en pakt 1904; Entente cordiale, blev tyskarna oroliga. Än mer när Ryssland gick ihop med en pakt tillsammansmed Frankrike och bildade Trippel ententen. Tyskland fick en fiende i öst och en fiende i väst, om båda anföll samtidigt skulle Tyskland få svårt att försvara sig. Man skulle bara ha halva sin armé mot hela fiendens vare sig det var Frankrike eller Ryssland som man blev anfallen av. Man behövde en plan och den som skapades kallas för "Schlieffenplanen".


Vem skapade Schlieffenplanen?

map_plan.gif

Den ursprungliga Schlieffenplanen


Alfred von Schlieffen var chef för arméstaben och den tysk som fick i uppgift att komma på en plan för att förhindra en total förlust.

Han tänkte att anfall är bästa försvar och tänkte ut en plan där han skulle skicka 90% av armén att anfalla och erövra Frankrike medan 10% vaktade gränsen mot Ryssland. De tyska soldaterna som anföll Frankrike skulle gå in genom Belgien, trots att Belgien hade ett avtal om hjälp från Storbritannien om landet anfölls, eftersom Belgien är platt och synnerligen svårt att försvara. Väl i Frankrike skulle soldaterna göra en cirkelmanöver längs kusten, ta sig runt de franska linjerna och övermanna de franska soldaterna.

När Frankrike besegrats skulle man flytta över soldaterna till den östra sidan av landet och därefter besegra Ryssland.

Han utgick ifrån flera olika antaganden:

  • Det skulle ta minst sex veckor för Ryssland att mobilisera (att få soldaterna färdigutrustade och på rätt ställen).
  • Frankrike skulle besegras på sex veckor.
  • Belgien skulle inte kunna stå emot den tyska armén
  • Storbritannien skulle inte bry sig om avtalet de hade med Belgien utan förbli neutralt.
  • Man skulle rycka fram väster om Paris och försöka isolera Paris så fort som möjligt utan att behöva erövra staden.

Det sägs att Von Schlieffens sista ord var "kom ihåg att den högra flanken måste vara starkast".

Alfred_Graf_von_Schlieffen.jpg

Alfred von Schlieffen

Varför fungerade den inte?

Alfred von Schlieffen dog innan första världskriget bröt ut så han fick aldrig se sin plan i aktion. När väl Tyskland drogs in i kriget genom att deras kompis Österrike-Ungern anföll Serbien fanns bara en plan att tillgå; Schlieffenplanen. Det stora problemet med den var att den byggde på att Tyskland anfölls av Frankrike och inte av Ryssland. Så därför anföll Tyskland Frankrike som inte hade gjort Tyskland någonting alls, enligt en plan som redan var föråldrad.


Mycket gick fel

  • Belgien blev svårt att komma igenom, framförallt eftersom Storbritannien lyckades sända in hjälptrupper till Belgien på rekordfart.
  • Storbritannien gick med i kriget mot Centralmakterna eftersom Tyskland anföll Belgien. Annars hade kanske Storbritannien förblivit neutralt. Nu hjälpte man Belgien eftersom man hade ett avtal sedan 1800 talet om att hjälpa Belgien i händelse av att landet anfölls.
  • Ryssland mobiliserade på bara tio dagar. Det innebar att man var tvungen att skicka bra mycket mer än 10% av trupperna för att försvara den östra gränsen. Faktiskt flyttades en hel armé som hade behövts för att bryta igenom vid Marne istället.
  • Tyskarnas militära ledare, von Moltke, glömde Schlieffens sista ord och höll den vänstra flanken, den som var närmast Tyskland, så stark som möjligt. Det gjorde att kusten blev nästan oförsvarad och engelsmännen kunde föra in trupper till Frankrikes och Belgiens hjälp.
  • Fransmännen var mycket snabbare än beräknat med att flytta soldater och materiel, mycket beroende på att järnvägsnätet var mer utbyggt 1914 än det hade varit när Schlieffenplanen skrevs.
  • Man hade inte nog mycket trupper för att gå väster om Paris och gick istället öster om staden, sedan tog framryckningen stopp vid Marne. Istället började båda sidor att gräva skyttegravar, något som inte ingick alls i Schlieffenplanen, och ett krig som skulle vara klart till julafton blev ett ställningskrig som skulle fortsätta i flera år.


Källor

www.schoolhistory.co.uk/gcselinks/wars/firstwwlinks/schlieffen_summary.html

www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWWschlieffenP.htm

en.wikipedia.org/wiki/Schlieffen_Plan


Bilder från Wikimedia Commons utom

www.schoolhistory.co.uk/gcselinks/wars/firstwwlinks/images/map_plan.gif

Karta över Schlieffenpplanen