Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Franska revolutionen, kungens flyktförsök"

Från Skolbok

m (Vad skulle nu ske med kungen?)
m
 
Rad 39: Rad 39:
  
 
Det räckte med illvilliga rykten om att man inte var för revolutionen, för att man skulle riskera att hamna i giljotinen utan rättegång innan.
 
Det räckte med illvilliga rykten om att man inte var för revolutionen, för att man skulle riskera att hamna i giljotinen utan rättegång innan.
 +
  
 
==Vad skulle nu ske med kungen? ==
 
==Vad skulle nu ske med kungen? ==
Rad 58: Rad 59:
  
 
''Avrättningen av kungen'' och ''Minnestallrik efter avrättningen''.
 
''Avrättningen av kungen'' och ''Minnestallrik efter avrättningen''.
 +
 +
  
 
==Källor==
 
==Källor==

Nuvarande version från 3 oktober 2017 kl. 08.13

Nationalförsamlingen ville fortfarande ha en kung, men en kung med mindre makt. Men alla ville inte det. Speciellt en grupp som kallade sig "Jakobinerna" ville avsätta kungen och ha en president istället, som i Nordamerika.


Hur gick det till när kungafamiljen flydde?

Kungafamiljen blev allt oroligare för sina liv och för sin säkerhet. En svensk adelsman, Axel von Fersen, som dessutom var drottningens älskare, gjorde ett försök att rädda familjen i juni 1791. Han smugglade ut dem ur det slott de bodde i och fick iväg familjen i en vagn. De skulle ha kommit iväg vid mörkrets inbrott men starten drog ut på tiden. Kungen ansåg det vara ett ovärdigt sätt att resa på.

Kungafamiljen arresteras i Varennes

Kungafamiljen arresteras i Varennes

Flykten tog slut vid staden Varennes-en-Argonne, 23 mil från Paris. Där blev kungen igenkänd av stadens borgmästare, trots att han var utklädd till tjänare, och vagnen stoppades. Familjen fick åka tillbaka till Paris under bevakning. Från och med nu blev kungafamiljen fångar i sitt eget hem.


Vad gjorde kungarna i grannländerna?

Under tiden som det rådde revolution i Frankrike och landet saknade riktig ledning var det svagt. Grannländerna såg sin chans att ta bitar från Frankrike och öka sina egna länders storlek.

Samtidigt var kungarna i grannländerna rädda för att revolutionen skulle sprida sig. Framförallt kejsaren av Österrike var upprörd över det sätt hans syster Marie Antoinette behandlades.

Franska revolutionärer försökte få till en revolution i Nederländerna, som styrdes av Österrike. Det sågs som en krigshandling. Tillsammans med landet Preussen gick Österrike till attack mot Frankrike. Man hade inte förväntat sig särskilt stort motstånd och fick rätt till en början. Så fort de väldrillade preussiska soldaterna visade sig vek de dåligt utrustade och dåligt utbildade franska soldaterna undan och flydde.


Vad hände vid Valmy?

Slaget vid Valmy

Slaget vid Valmy

Vid Valmy tog Preussens och Österrikes framryckning stopp ett drygt halvår innan kungens avrättning. För första gången stod revolutionsarmén fast och vek inte undan. De fientliga soldaterna besegrades. Revolutionen fick ny kraft, men segern fick också Europas olika stormakter att samarbeta mot Frankrike för att stoppa spridningen av revolutionen, till ingen nytta. När kriget var över 1797 hade Frankrike vunnit flera slag och viktiga landområden.


Vad hände i Paris?

franska Sansculotter

Franska Sansculotter

När de fienden marscherade genom Frankrike flydde de franska revolutionärerna inåt, bort från fienden. Många hamnade i Paris. Där tog de över mycket av kontrollen, ingen kunde stoppa dem. Nyheterna om de framryckande arméerna gjorde att man misstänkte varandra. vem var spion? Vem stod på motståndarnas sida?

Det räckte med illvilliga rykten om att man inte var för revolutionen, för att man skulle riskera att hamna i giljotinen utan rättegång innan.


Vad skulle nu ske med kungen?

Den 10:e augusti 1792, nästan ett år efter kungafamiljens flyktförsök, stormades palatset av uppretade människor. Kungafamiljen flydde till Nationalförsamlingen och sattes sedan i skyddsarrest. Drygt en månad senare avsattes kungen. Han skulle inte kallas kung längre, utan skulle kallas medborgare Capet.

Trots att han satt fängslad kunde han fortsätta kontakten med franska adelsmän i andra länder och planera en motrevolution. När revolutionärer hittade gömda brev hos honom blev situationen för kungen ändå allvarligare. Breven i sig var inte allvarliga. Och det var svårt att hitta något att anklaga honom för. Men det var bevisat att han haft kontakt med motrevolutionärer och speciellt kontakterna med franska adelsmän i Österrike var allvarliga, eftersom man var i krig mot Österrike. Drottningen var trots allt från Österrike och syster till Österrikes kung.

Rättegången mot Ludvig XVI

Rättegången mot Ludvig XVI

Den 16:e januari 1793 dömdes han till döden, skyldig till landsförräderi, med 361 röster mot 360. Han avrättades med giljotin på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde, fem dagar senare. När han gick upp på schavotten försökte han hålla ett tal till folkmassan som kommit för att se på avrättningen. Fransmän, jag dör oskyldig... började han, men sedan överröstades hans tal av trumvirvlar från trumslagarna.

Än idag finns det inget klart bevis för att han verkligen var skyldig till något annat än vad som förväntades att en kung skulle göra.

Avrättningen av kungen Minnestallrik efter avrättningen

Avrättningen av kungen och Minnestallrik efter avrättningen.


Källor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons

SOL 3000 Levande historia 8, Natur & Kultur Läromedel 2006

Perspektiv på historien 1b, Gleerups 2011


Åter till register för franska revolutionen