Åtgärder

Glaciärer

Från Skolbok

Version från den 15 november 2016 kl. 23.12 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Vad är egentligen en glaciär?

Franz_Josef_glacier.JPG

Franz Josef glaciären på Nya Zeeland


När snö faller utan att den smälter bort från år till år omvandlas den långsamt till firn, en sorts snöis, av trycket från snön som ständigt ökar ovanpå snöytan. När det blivit nog tjockt lager av snöis gör tyngden från isen att trycket smälter isen i botten. Ett tunt vattenlager sprider sig mellan markytan och isen och isen börjar röra sig. En normal hastighet i Antarktis där det är extremt kallt är 3-4 meter per år medan glaciärer i ett varmt område som Nya Zeeland kan röra sig 300 meter per år. Storglaciären på Kebnekaise i Sverige rör sig ungefär 30 meter per år. Isens rörelser följer samma regler som vatten som rör sig. Glaciärisen rinner mot den lägsta punkten. Precis som vatten gör.

Mass_balance_atmospheric_circulation.png

Så formas en glaciär - skiss


Det som avgör hur snabbt en glaciär rör sig är dels hur brant lutningen är på marken under glaciären, dels på hur mycket snö som faller över det område där glaciären startar och dels vilken temperatur området runtomkring har. Nya Zeelands bergstoppar är de högsta på södra halvklotet och ligger bredvid en varmt hav på en varm breddgrad. Det ger stora mängder snö på bergen. Vissa år faller det ett mer än 100 meter tjockt lager på topparna. Värmen, lutningen och snömängden skapar de snabbaste glaciärerna i världen.

Runt Antarktis finns bara kalla hav och över själva Sydpolen ligger ett evigt högtryck som motar bort de flesta snömolnen. Kylan och det minimala snöfallet gör att glaciärerna rör sig extremt långsamt.

Temperaturen runt glaciären, tillsammans med glaciärens tyngd, avgör hur mycket vatten som finns i glaciärens botten. Ju mer vatten desto mer "smörjmedel" mot underlaget och desto snabbare glider glaciären framåt. Ändå är det så att glaciärens ovansida vanligtvis rör sig snabbare än botten, eftersom bottnen stoppas upp av friktionen mot marken. Bottenfrusna glaciärer har bottnen stillastående men överdelen kan ändå röra sig långsamt framåt, vilket de gör i de kallaste delarna av Antarktis och Grönland.


När det är vinter och snön faller växer glaciären. När det blir sommar smälter glaciären och krymper i storlek. När en glaciär pressar sig fram i ett bergslandskap slipar isen inte bara på underlaget utan även på sidorna av dalgången och på det viset bildas karaktäristiska U-dalar. (se bild)

800px-Lapporten_2.jpg

Lapporten, en typisk U-dal

Kan man dricka glaciärisens smältvatten?

Tre fjärdedelar av jordens färskvattensresurser finns som fruset vatten i våra glaciärer. Därför är glaciärerna så viktiga som vattenmagasin. Is och snö innehåller inte salt så allt smältvatten från en glaciär är drickbar. Sjöar av smältvatten från glaciärer får ofta en vackert turkosblå färg av allt stendamm som finns vid vattenytan. Glaciärisen som smälter nu kan vara flera tusen år gammal. Jordens äldsta glaciäris finns på Antarktis och är hela 1.5 miljoner år gammal. Den isen använder klimatforskarna för att undersöka hur vädret varit.

5997202544_131c66a35c_z.jpg

Smältvattensjö', Banff nationalpark

Finns det glaciärer där det är varmt?

Inom varma regioner i förekommer också glaciärer, men då bara på mycket högt belägna bergstoppar, på över 5 000 m höjd, eftersom temperaturen i luften sjunker med höjden över havet. Tunn luft på hög höjd kan inte behålla värmen lika bra som tät luft vid havsnivå. Glaciärer i varmt klimat fins t.ex. i sydamerikanska Anderna, på Kilimanjaro i Östafrika och på bergssluttningar i Nya Guinea.

396px-Kilimanjaro_glacier_retreat.jpg

Glaciären på Kilimanjaros topp i Afrika. År 1993 och 2000.

Finns det glaciärer i Sverige?

I Sverige finns närmare 300 glaciärer. De flesta är relativt små. Störst är Stuorrajekna på över tolv kvadratkilometer.

Vill du läsa mer om de spår en glaciär lämnar i det svenska landskapet får du titta på kapitlet om "Spåren efter istiden": http://grundskoleboken.se/wiki/Sp%C3%A5ren_efter_istiden

500px-%C3%85lkatj-1.jpg

Vy från Ritatjåkko, Sarektjåkko i bakgrunden


Källor

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/glaci%C3%A4r

http://www.geologypage.com/2016/11/quest-begins-oldest-ice-earth.html

http://donlehmanjr.com/Mountain/08%20The%20Dynamics%20of%20Glaciers.htm

http://www.antarcticglaciers.org/modern-glaciers/glacial-processes/

Bildkällor

Franz Josef: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Franz_Josef_glacier.JPG

Skiss på hur glaciär formas: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Mass_balance_atmospheric_circulation.png

Lapporten: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Lapporten_2.jpg/800px-Lapporten_2.jpg

Kilimanjaro: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Kilimanjaro_glacier_retreat.jpg/396px-Kilimanjaro_glacier_retreat.jpg

Smältvattensjö: arm7.staticflickr.com/6121/5997202544_131c66a35c_z.jpg

Svensk glaciär: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/%C3%85lkatj-1.jpg/500px-%C3%85lkatj-1.jpg


Åter till geografibokens register