Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Gotland"

Från Skolbok

m (Roligt vetande)
m (Roligt vetande)
 
(21 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 19: Rad 19:
  
 
==Geologi==
 
==Geologi==
 +
 +
Gotland består av kalksten eftersom ön egentligen är ett urgammalt korallrev. Var du än går på ön hittar du rester av koraller, sjöliljor, musslor och liknande blöt- och nässeldjur som levde i ett varmt hav för miljoner år sedan. Koraller växer i varmt vatten i tropikerna och att det finns ett korallrev från tropikerna uppe hos oss är ett bevis för teorin att världsdelarna rör sig, den så kallade ''kontinentaldriftsteorin''. Sverige är fortfarande på väg norrut. Korallrevet är ca. 100 miljoner år yngre än den berggrund av kalk som finns under Gotland, som är den sorts kalksten Öland består av. Västra kusten är mycket högre och brantare än den östra. Branterna kallas ''klintar''. Sandstränder hittar man främst på öns ostkust.
 +
 +
[[File:Gotland halysites hg.jpg|400px|''Fossil korall från Gotland'']]
 +
 +
''Fossil korall från Gotland''
 +
 +
Kalkstenen är mjuk med hårdare kärnor. När vågor och vind träffar kalkstenen slipas de mjukare delarna bort och de hårdare blir kvar. De kallas ''raukar''. Ibland kan de skapa fantasifulla former som ''Hoburgsgubben'' vid öns sydligaste udde, men oftast hittar man dem vid stranden.
 +
 +
[[File:Gotland Raukar-Hoburgsgubben.jpg|400px|''Hoburgsgubben'']]
 +
[[File:Langhammar-Faaroe-rauk1.jpg|400px|''Raukar på Fårö'']]
 +
 +
''Hoburgsgubben och raukar vid havet''
 +
 +
Regnvatten löser upp kalksten och det kan skapa stora grottor. En av Sveriges största grottor finns på Gotland och heter ''Lummelundagrottan''.
 +
 +
[[File:Lummelunda-grottan-Gotland-2010 01.jpg|400px|''Lummelundagrottan'']]
 +
 +
''Lummelundagrottan''
 +
 +
 +
Gotlands läge mitt i Östersjön ger ön varma vintrar. Vill man ha sol på semestern skall man resa till Gotland. Ön har oftast flest antal soltimmar varje sommar. Det är inte alltid bra. Värmen och att det knappt regnar orsakar vattenbrist på ön på sommaren när alla turister kommer och man tvingas ofta att använda öns få sjöar som dricksvatten, till exempel Gotlands största sjö, Tingstäde träsk.
 +
 +
 +
Till Gotland hör även ''Gotska sandön'', en sandrevel som sticker upp ur Östersjön norr om Gotland.
 +
 +
[[File:Gotska sandon.JPG|400px|''Gotska sandön från luften'']]
 +
 +
''Gotska sandön från luften''
  
 
==Kommunikation==
 
==Kommunikation==
  
Gotland är en ö. Det finns inga vägar eller järnvägar till Gotland. Däremot finns ett flygfält vid Visby och färjor går flera gånger om dagen mellan Visby och Stockholm. Fartyg går från industrihamnar som den i Slite.
+
Gotland är en ö. Det finns inga vägar eller järnvägar till Gotland. Däremot finns ett flygfält vid Visby och färjor går flera gånger om dagen mellan Visby och Stockholm eller Oskarshamn. Lastfartyg går från industrihamnar som den i Slite.
  
 
[[File:Ferry MS Visby laying in Visby harbour spring 2009.jpg|600px|''Gotlandsfärjan mellan Visby-Stockholm'']]
 
[[File:Ferry MS Visby laying in Visby harbour spring 2009.jpg|600px|''Gotlandsfärjan mellan Visby-Stockholm'']]
Rad 36: Rad 65:
  
 
''Visbys ringmur och karta över ringmuren''
 
''Visbys ringmur och karta över ringmuren''
 +
 +
 +
Eftersom Gotland var avskilt från resten av Sverige utvecklades olika ''lantraser'', inhemska varianter av djur som bara finns på Gotland. En inheksm ras är hästrasen ''gotlandsruss''. Flocken med gotlandsruss på Lojsta hed på Gotland är ett viktigt turistmål, men förr var gotlandsrusset viktigt för bönderna. En liten men stark häst, snål i maten men klarade samma jobb som större hästar brukar göra.
 +
 +
[[File:Gotlandsruss-slottsskogen-goteborg.jpg|400px|''Gotlandsruss med olika färger'']]
 +
 +
''Gotlandsruss med olika färger''
 +
 +
En annan inhemsk ras var ''gutefåret'', ett får som gav fin ull som var värdefull för tillverkningen av kläder förr.
 +
 +
[[File:Gutebagge.jpg|400px|''Gutefår, bagge'']]
 +
 +
''Gutefår, bagge''
 +
 +
Annars var jordbruk kombinerat med fiske det vanligaste sättet för de fattiga att klara sig på Gotland. Kalken i marken fungerar som naturlig gödsel och det mesta som man kan odla i Sverige går också att odla på Gotland.
  
 
==Nutida näringar==
 
==Nutida näringar==
 +
Turism är en väldigt viktig inkomstkälla för gutarna.
 +
 +
En viktig händelse varje är är ''Almedalsveckan''. Första veckan i juli varje år samlas representanter för alla partierna för att hålla tal inför väljarna. Almedalsveckan började redan 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen.
 +
 +
[[File:Korsningen Donnersgatan och Cramérgatan Almedalsveckan 2014 Visby.jpg|400px|''Almedalsveckan'']]
 +
 +
''Almedalsveckan''
 +
 +
 +
En annan viktig inkomstkälla är cement. Cementfabriken i Slite är en av de största i norra Europa.
 +
 +
[[File:SliteCementa 2.jpg|400px|''Kalkstensbrottet i Slite'']]
 +
[[File:Slite.jpg|400px|''Cementfabriken i Slite'']]
 +
 +
''Kalkstensbrottet och cementfabriken i Slite''
 +
 +
Men den viktigaste inkomstkällan för gutarna är fortfarande lantbruket. Sockerbetor trivs bra i den gotländska myllan. 15% av alla Sveriges får betar gräset på Gotland. Kött, mjölk och ägg från kor, svin och höns ger mer pengar varje år än turismen.
 +
 +
[[File:Sockerbetor Gotland.jpg|400px|''Sockerbetor på Gotland'']]
 +
 +
''Sockerbetor på Gotland''
  
 
==Några viktiga orter==
 
==Några viktiga orter==
  
 
+
'''Visby''' är huvudort på ön. Stora delar av staden har byggnader och murar som är gamla, många ända sedan medeltiden. Men även de nyare delarna har en charm som lockar turister från hela Norden till Visby. Visby kallas ibland för ''rosornas och ruinernas stad'', eftersom du ser ruiner och rosor var du än går i staden.
'''Visby''' är huvudort på ön. Stora delar av staden har byggnader och murar som är gamla, många ända sedan medeltiden. Men även de nyare delarna har en charm som lockar turistr från hela Norden till Visby.
 
  
 
[[File:Korsgränd 5 Visby Gotland.jpg|400px|''Gata i Visby'']]
 
[[File:Korsgränd 5 Visby Gotland.jpg|400px|''Gata i Visby'']]
  
 
''Gata i Visby''
 
''Gata i Visby''
 +
 +
 +
'''Slite''' är byggd kring cementindustrin och här ligger norra Europas största cementfabriker, ''Cementa Slitefabriken''.
 +
 +
 +
'''Burgsvik'''  har byggts upp kring hamnen. Den byggdes 1876 som utskeppningshamn för slipstenar i sandsten. Gotland har levererat bryn- och slipstenar av gotländsk kalksten till resten av Sverige under väldigt lång tid.
  
 
==Några viktiga personer==
 
==Några viktiga personer==
 +
 +
Sveriges mest kända filmskapare genom tiderna, Ingmar Bergman, hade sitt sommarställe på Fårö på norra Gotland och var en av dem som gjorde Gotlands landsbygd känd för allmänheten: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Bergman
 +
 +
[[File:Filmkamera384 86151a.jpg|400px]]
 +
 +
 +
Babben Larsson från Dalhem på Gotland är en komiker som gjort den speciella gotländska dialekten känd i Sverige: https://sv.wikipedia.org/wiki/Babben_Larsson
 +
 +
Hon har sagt många roliga citat, som: ''Män är som blandfärs, hälften nöt och hälften svin''.
 +
 +
[[File:Babben Larsson 2010-01-29 001.jpg|400px]]
  
 
==Roligt vetande==
 
==Roligt vetande==
  
I augusti varje firar man ''medeltidsveckan'' i Visby där man har olika evenemang kopplade till medeltiden. Veckan avslutas med tornerspel.
+
I augusti varje år firar man ''medeltidsveckan'' i Visby där man har olika evenemang kopplade till medeltiden. Veckan avslutas med tornerspel.
  
 
[[File:Medieval Week 2010 (3).jpg|400px|''Medeltidsveckan'']]
 
[[File:Medieval Week 2010 (3).jpg|400px|''Medeltidsveckan'']]
Rad 60: Rad 141:
 
År 1361 erövrade den danske kungen Valdemar Atterdag Gotland. Sista slaget stod utanför Visbys stadsmur. Det var en varm sommardag och för att inte kropparna skulle börja ruttna grävde man ner de döda i en massgrav med mycket av utrustning och vapen kvar. Det har gett oss i nutiden ett unikt tillfälle att lära oss mer om hur medeltidens människor var utrustade.
 
År 1361 erövrade den danske kungen Valdemar Atterdag Gotland. Sista slaget stod utanför Visbys stadsmur. Det var en varm sommardag och för att inte kropparna skulle börja ruttna grävde man ner de döda i en massgrav med mycket av utrustning och vapen kvar. Det har gett oss i nutiden ett unikt tillfälle att lära oss mer om hur medeltidens människor var utrustade.
  
[[File:Fornsalen - Invasion 1361 - Schädel mit Kettenhaube 1.jpg|400åx|''Rester av medeltidskrigare'']]
+
[[File:Fornsalen - Invasion 1361 - Schädel mit Kettenhaube 1.jpg|400px|''Rester av medeltidskrigare'']]
  
 
''Rester av medeltidskrigare''
 
''Rester av medeltidskrigare''
Rad 71: Rad 152:
  
 
Wikipedia:
 
Wikipedia:
 +
 +
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotland
 +
 +
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotska_Sand%C3%B6n
 +
 +
https://sv.wikipedia.org/wiki/Slite
 +
 +
https://sv.wikipedia.org/wiki/Burgsvik
  
 
===Bildkällor===
 
===Bildkällor===

Nuvarande version från 30 juni 2017 kl. 08.32

Gotland 100.png Sverigekarta-Landskap Gotland.svg

Landskapsvapen

Gotland vapen.svg

Landskapsblomma

Gotlands landskapsblomma är murgröna. Murgrönan växer görna upp längs murar på gamla hus. Den trivs där det är varmt. Det gör den vanlig på Gotland.

Efeublatt inet uf.jpg

Landskapsdjur

Gotland har många igelkottar och djuret är ett naturligt val som landskapsdjur. I övriga Sverige är de på väg att dö ut när bilar och vägar blir allt vanligare, men på Gotland klarar de sig bra.

Erinaceus europaeus in Avesta 04.jpg

Geologi

Gotland består av kalksten eftersom ön egentligen är ett urgammalt korallrev. Var du än går på ön hittar du rester av koraller, sjöliljor, musslor och liknande blöt- och nässeldjur som levde i ett varmt hav för miljoner år sedan. Koraller växer i varmt vatten i tropikerna och att det finns ett korallrev från tropikerna uppe hos oss är ett bevis för teorin att världsdelarna rör sig, den så kallade kontinentaldriftsteorin. Sverige är fortfarande på väg norrut. Korallrevet är ca. 100 miljoner år yngre än den berggrund av kalk som finns under Gotland, som är den sorts kalksten Öland består av. Västra kusten är mycket högre och brantare än den östra. Branterna kallas klintar. Sandstränder hittar man främst på öns ostkust.

Fossil korall från Gotland

Fossil korall från Gotland

Kalkstenen är mjuk med hårdare kärnor. När vågor och vind träffar kalkstenen slipas de mjukare delarna bort och de hårdare blir kvar. De kallas raukar. Ibland kan de skapa fantasifulla former som Hoburgsgubben vid öns sydligaste udde, men oftast hittar man dem vid stranden.

Hoburgsgubben Raukar på Fårö

Hoburgsgubben och raukar vid havet

Regnvatten löser upp kalksten och det kan skapa stora grottor. En av Sveriges största grottor finns på Gotland och heter Lummelundagrottan.

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan


Gotlands läge mitt i Östersjön ger ön varma vintrar. Vill man ha sol på semestern skall man resa till Gotland. Ön har oftast flest antal soltimmar varje sommar. Det är inte alltid bra. Värmen och att det knappt regnar orsakar vattenbrist på ön på sommaren när alla turister kommer och man tvingas ofta att använda öns få sjöar som dricksvatten, till exempel Gotlands största sjö, Tingstäde träsk.


Till Gotland hör även Gotska sandön, en sandrevel som sticker upp ur Östersjön norr om Gotland.

Gotska sandön från luften

Gotska sandön från luften

Kommunikation

Gotland är en ö. Det finns inga vägar eller järnvägar till Gotland. Däremot finns ett flygfält vid Visby och färjor går flera gånger om dagen mellan Visby och Stockholm eller Oskarshamn. Lastfartyg går från industrihamnar som den i Slite.

Gotlandsfärjan mellan Visby-Stockholm

Gotlandsfärjan mellan Visby-Stockholm

Traditionella näringar

Under medeltiden var Visby en viktig handelsstad för det tyska handelsförbundet 'Hansan. För att skydda staden byggdes en stadsmur som fins kvar än idag och är ett registrerat världsarv hos UNESCO.

Visbys ringmur Karta över ringmuren

Visbys ringmur och karta över ringmuren


Eftersom Gotland var avskilt från resten av Sverige utvecklades olika lantraser, inhemska varianter av djur som bara finns på Gotland. En inheksm ras är hästrasen gotlandsruss. Flocken med gotlandsruss på Lojsta hed på Gotland är ett viktigt turistmål, men förr var gotlandsrusset viktigt för bönderna. En liten men stark häst, snål i maten men klarade samma jobb som större hästar brukar göra.

Gotlandsruss med olika färger

Gotlandsruss med olika färger

En annan inhemsk ras var gutefåret, ett får som gav fin ull som var värdefull för tillverkningen av kläder förr.

Gutefår, bagge

Gutefår, bagge

Annars var jordbruk kombinerat med fiske det vanligaste sättet för de fattiga att klara sig på Gotland. Kalken i marken fungerar som naturlig gödsel och det mesta som man kan odla i Sverige går också att odla på Gotland.

Nutida näringar

Turism är en väldigt viktig inkomstkälla för gutarna.

En viktig händelse varje är är Almedalsveckan. Första veckan i juli varje år samlas representanter för alla partierna för att hålla tal inför väljarna. Almedalsveckan började redan 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen.

Almedalsveckan

Almedalsveckan


En annan viktig inkomstkälla är cement. Cementfabriken i Slite är en av de största i norra Europa.

Kalkstensbrottet i Slite Cementfabriken i Slite

Kalkstensbrottet och cementfabriken i Slite

Men den viktigaste inkomstkällan för gutarna är fortfarande lantbruket. Sockerbetor trivs bra i den gotländska myllan. 15% av alla Sveriges får betar gräset på Gotland. Kött, mjölk och ägg från kor, svin och höns ger mer pengar varje år än turismen.

Sockerbetor på Gotland

Sockerbetor på Gotland

Några viktiga orter

Visby är huvudort på ön. Stora delar av staden har byggnader och murar som är gamla, många ända sedan medeltiden. Men även de nyare delarna har en charm som lockar turister från hela Norden till Visby. Visby kallas ibland för rosornas och ruinernas stad, eftersom du ser ruiner och rosor var du än går i staden.

Gata i Visby

Gata i Visby


Slite är byggd kring cementindustrin och här ligger norra Europas största cementfabriker, Cementa Slitefabriken.


Burgsvik har byggts upp kring hamnen. Den byggdes 1876 som utskeppningshamn för slipstenar i sandsten. Gotland har levererat bryn- och slipstenar av gotländsk kalksten till resten av Sverige under väldigt lång tid.

Några viktiga personer

Sveriges mest kända filmskapare genom tiderna, Ingmar Bergman, hade sitt sommarställe på Fårö på norra Gotland och var en av dem som gjorde Gotlands landsbygd känd för allmänheten: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Bergman

Filmkamera384 86151a.jpg


Babben Larsson från Dalhem på Gotland är en komiker som gjort den speciella gotländska dialekten känd i Sverige: https://sv.wikipedia.org/wiki/Babben_Larsson

Hon har sagt många roliga citat, som: Män är som blandfärs, hälften nöt och hälften svin.

Babben Larsson 2010-01-29 001.jpg

Roligt vetande

I augusti varje år firar man medeltidsveckan i Visby där man har olika evenemang kopplade till medeltiden. Veckan avslutas med tornerspel.

Medeltidsveckan

Medeltidsveckan

År 1361 erövrade den danske kungen Valdemar Atterdag Gotland. Sista slaget stod utanför Visbys stadsmur. Det var en varm sommardag och för att inte kropparna skulle börja ruttna grävde man ner de döda i en massgrav med mycket av utrustning och vapen kvar. Det har gett oss i nutiden ett unikt tillfälle att lära oss mer om hur medeltidens människor var utrustade.

Rester av medeltidskrigare

Rester av medeltidskrigare

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1

Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotland

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotska_Sand%C3%B6n

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slite

https://sv.wikipedia.org/wiki/Burgsvik

Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län