Åtgärder

Härjedalen

Från Skolbok

Version från den 10 juli 2017 kl. 18.52 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Några viktiga orter)

Sverigekarta-Landskap Härjedalen.svg

Landskapsvapen

Härjedalen vapen.svg

Landskapsblomma

Härjedalens landskapsblomma är mosippa.

Pulsatilla vernalis, Seiser Alm.JPG

Landskapsdjur

Härjedalens landskapsdjur är brunbjörn. Ett stort djur som är vanligt i landskapet.

578px-Brunbj%C3%B6rn_%2814849786251%29.jpg

Geologi

Helagsfjället, Härjedalen 640px-H%C3%A4rjedalens_kommun.JPG

Helagsfjället, Härjedalens högsta fjäll, Härjedalens kommun på svenska och sydsamiska

Härjedalen är ett litet landskap utan stora städer eller industrier. Jorden är så mager att jordbruk sällan lönar sig. Totalt bor det lika många människor i hela landskapet som det brukar göra i en mindre stad i Mellansverige, runt 12000. Fjällen är höga. Fler än 40 av fjälltopparna i Härjedalen är över 1000 meter höga. I väster ligger stora delar av landskapet över trädgränsen och på vintern kan landskapet snabbt täckas av drivande snö när det inte finns något som hejdar vindarna.

Det är ofta kallare i Härjedalen än i Jämtland eller Dalarna. Det beror på att fjällen i Norge, längre västerut, är så höga att de stoppar de varma vindarna fån Atlanten.

Ljusnan är den enda större älven i Härjedalen, som börjar sitt lopp här och fortsätter vidare in i Hälsingland.

Kommunikation

Flatruet road sign.jpg

Väg E45 går till Sveg.

Flatruet är en platå uppe i fjällvärlden, där finns Sveriges högst belägna väg. Vägen stängs ibland när vädret blir för dåligt på vintern. Fastnar man i snön med bilen på Flatruet riskerar man att frysa ihjäl under natten om bensinen tar slut och motorn stannar.

Inlandsbanan går genom Sveg. Det går tåg under helgerna, året runt, med persontrafik till Östersund och Mora

Traditionella näringar

Traditionellt har man fått leva av vad landet kunnat ge. Därför är det främst samer som levt i Härjedalen med sina renhjordar. Mindre gårdar har funnits där de som inte varit samer hankat sig fram på jakt, fiske och litet potatisodling. Brödsäd hinner inte mogna under de korta somrarna. Livet var fattigt och hårt.

Nutida näringar

Turister kommer året runt. På vintern är det skidåkning i någon av de många skidanläggningarna som lockar. De finns på många ställen, som: Tännäs, Vemdalen, Funäsdalen och Ljungdalen. På sommaren är det fotvandring i fjällen, fiske efter röding i fjällsjöarna och liknande naturupplevelser. Turistindustrin drar in stora belopp till det lilla landskapet. Många av de som bor i Härjedalen hyr ut sina hus till rika turister när det är högsäsong.

För mycket turister är inte bra. Miljövänner varnar för att fjällens natur slits av alla människor som kommer dit och att turisterna förstör just det den orörda natur de vill se och uppleva. Samerna tycker inte heller om för mycket turister, de behöver markerna till sina renar.

HMAB har brutit torv ur myrarna runt Sveg sedan 1989. Kunderna har främst varit värmeverk i Uppsala och Stockholm. 2006 började man sälja pellets för både industri- och privatmarknaden.

En liten del av befolkningen är samer och de bedriver renskötsel i fjällen.

Märkning av renkalvar vid Ljungris

Märkning av renkalvar vid Ljungris

Några viktiga orter

Sveg är den enda större orten i landskapet och har drygt 2500 invånare. Numera finns bland annat: torvindustri, sågverk, plåttillverkning och viss callcenterverksamhet i Sveg.

Dalagatan i Sveg

Dalagatan i Sveg


Funäsdalen är sedan länge en samisk samlingsplats och ett centrum för den sydsamiska kulturen. Det har byggts flera lägenheter och villor i Funäsdalen, och orten genomgår en stor utveckling för att kunna ta emot fler turister. Funäsdalen är huvudpunkt för regionen Funäsfjällen, som består av flera skid- och turistanläggningar. Man kan åka linbana från Funäsdalen upp till fjälltoppen både vinter och sommar.

Slalombacken på Ramundaberget, Funäsdalen

Slalombacken på Ramundaberget, Funäsfjällen


Lillhärdal anses vara den plats där den första härjedalingen bosatte sig.

Några viktiga personer

Henning Mankell, som bl.a. skrivit "Eldens hemlighet" kom från Sveg: https://sv.wikipedia.org/wiki/Henning_Mankell

Henning Mankell, författare.jpg


ACO eller Anna Carin Zidek fd. Olofsson är en duktig skidskytt från Lillhärdal: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Carin_Zidek

Anna Carin Olofsson.jpg

Roligt vetande

Myskoxar har varit utdöda i Sverige sedan senaste istiden. Men på 1960-talet kom en liten flock från Norge vandrande in över Dovrefjället. Nu lever den lilla flocken i Tänndalen. Myskoxar gillar inte att man kommer för nära, då blir de lätt ilskna, och om man vill försöka få en skymt av myskoxarna måste man ha en specialutbildad guide med sig.

Myskoxe


I början av 1900-talet fanns bara ett fåtal björnar kvar i Sverige. En av de platser där det fanns en stark björnstam var runt Sonfjället och Lofsdalen. Dit kan man åka på säker björnspaning och smygkika på björnar från en specialbyggd stuga utan att det stör björnarna.

Brunbjörnfamilj, Finland

Brunbjörnfamilj, Finland

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1

http://www.harjeans.se/38062.hmab.html


Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveg

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lillh%C3%A4rdal


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län