Åtgärder

Historiebruk - med exempel

Från Skolbok

Version från den 17 september 2019 kl. 07.14 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Från 2011 ska elever lära sig mer om ett nytt begrepp i historieundervisningen - historiebruk. Och vad är det? Kort sagt är det olika sätt att använda sig av historia i...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Från 2011 ska elever lära sig mer om ett nytt begrepp i historieundervisningen - historiebruk. Och vad är det? Kort sagt är det olika sätt att använda sig av historia i andra sammanhang för att förstärka ett budskap.

Inom forskningen finns det inte mindre än sju olika varianter av historiebruk, men i grundskolan räcker det att du arbetar med tre av dem:

  • Undervisande (vetenskapligt) historiebruk
  • Underhållande (kommersiellt) historiebruk
  • Påverkande (ideologiskt) historiebruk

I den sista ingår även motsatsen: icke-bruk av historia, när historiska uppgifter medvetet förminskas eller tas bort för att den egna ideologin ska verka bättre än den är. Ett exempel är den svenska slavhandeln under stormaktstiden som knappt nämns i historieböckerna.


Undervisande historiebruk

Detta är det traditionella sättet att hantera historia. Syftet med det undervisande historiebruket är att granska det som tidigare tagits upp i historien, skriva om historien om det kommit fram ny forskning för att på det viset försöka få fram en så neutral och korrekt bild av historien som möjligt till allmänheten, där du och jag finns.

Undervisande historiebruk - exempel

Ett vanligt exempel på undervisande historiebruk kan ofta hittas på kartor över platsen där du bor. Det är vanligt att de som planerar ett samhälle använder sig av historiska personer eller händelser när ny platser eller gator byggs. Ett exempel på det är Fadimes plats. - https://goo.gl/maps/qyA5WbrvwtRCJmT9A En park i Uppsala som uppkallats efter Fadime Şahindal som mördades av sin pappa 2002 efter att ha skaffat sig en svensk pojkvän som familjen inte godkände. Parken invigdes sommaren 2013 till minne av henne.

Underhållande historiebruk

Här används historien för att sälja varor och tjänster, eller bara för att roa en publik som är kunnig i historia. Vanliga filmer, reklamfilmer, dataspel, romaner osv. kan innehålla inslag av historiska händelser eller personer. Det brukar vara speciellt tydligt i olika annonser och reklamfilmer. Problemet blir att de som inte har lärt sig den historia reklamen tar upp, inte heller förstår varför den är rolig.

Underhållande historiebruk - exempel

Exempel på reklamfilmer kan vara Poolias film om olika historiska felrekryteringar vid anställningar, men kan man inget om lutande tornet i Pisa, regalskeppet Wasa eller Jesus, förstår man inte poängen med filmen: https://youtu.be/YrwEWz5pwe4

Ett exempel på hur gladiatorspel i antikens Rom återuppstår i reklam för Pepsi Cola, finns i denna mycket påkostade reklamfilm med toppskiktet av musikvärldens stjärnor. Men om man inte vet vad ett gladiatorspel var, förstår man inte heller det roliga i filmen: https://youtu.be/W7jkygJ_QNo

Och om du kan historien om hur Julius Casear slutade sina dagar, blir den här bilden , som bara skapats för nöjes skull, rolig. För alla andra blir den bara svår att förstå.

ua0gjracqlly.jpg

Påverkande historiebruk