Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Hobbyverksamhet"

Från Skolbok

m
m
Rad 50: Rad 50:
  
 
När du däremot börjar få in mer och mer pengar på hobbyverksamheten är det dags att registrera ett företag istället och lägga ner hobbyverksamheten och förhoppningsvis har du då det materiel du behöver för en bra start som egenföretagare.
 
När du däremot börjar få in mer och mer pengar på hobbyverksamheten är det dags att registrera ett företag istället och lägga ner hobbyverksamheten och förhoppningsvis har du då det materiel du behöver för en bra start som egenföretagare.
 
 
==När kan det vara lämpligt att sluta med hobbyn och omvandla det till företag? ==
 
 
Om du gör mer än 200 000 i vinst två år i rad och det ser ut som att det inte blir någon beräknad minskning framöver är det nog lämpligt att ta steget från hobby till företagande.
 
  
  
Rad 92: Rad 87:
 
==När betalar man moms?==
 
==När betalar man moms?==
  
Om du har mer än 30 000 kronor i vinst under ett år på sin hobbyverksamhet blir du automatiskt momsredovisningsskyldig  och då får du betala moms. I praktiken innebär det att du måste registrera en egen firma då. Momsen är vanligtvis en femtedel av den summa du gått i vinst. Exempel; har du tjänat 50 000:- under ett år får du betala in 10 000:- i moms.
+
Om du har mer än 30 000 kronor i vinst under ett år på din hobbyverksamhet blir du automatiskt momsredovisningsskyldig  och då får du betala moms. I praktiken innebär det att du måste registrera en egen firma då. Momsen är vanligtvis en femtedel av den summa du gått i vinst. Exempel; har du tjänat 50 000:- under ett år får du betala in 10 000:- i moms.
  
  
 
===Vad katten är moms?===
 
===Vad katten är moms?===
  
Moms finns på alla varor och är normalt sett 25% av det omomsade värdet eller 20% av det momsade. Omomsat pris är t.ex. 100:- och sedan lägger man på 25% moms = 125:-  Momsen beräknas; 20% av 125 = 25:- Momsen betalas sedan in till skattemyndigheten genom att man balanserar all moms man fått in i firman genom försäljning mot all moms som gått ur firman genom att man sålt varor och tjänster. Mellanskillnaden kan vara negativ och då får man tillbaka pengar från skattemyndigheten.
+
Moms finns på alla varor och är normalt sett 25% av det omomsade värdet eller 20% av det momsade. Omomsat pris är t.ex. 100:- och sedan lägger man på 25% moms = 125:-  Momsen beräknas; 20% av 125 = 25:- Momsen betalas sedan in till skattemyndigheten genom att man balanserar all moms man fått in i firman genom försäljning mot all moms som gått ur firman genom att man sålt varor och tjänster. Mellanskillnaden kan vara negativ och då får man tillbaka pengar från skattemyndigheten, men det innebär samtidigt att firman går dåligt.
  
  

Versionen från 2 oktober 2019 kl. 11.06

Om man inte är egenföretagare men ändå vill pröva på att tjäna litet extra pengar på eget arbete finns det i Sverige något som klassas som ”hobbyverksamhet”. Det finns tre krav, och samtliga måste vara uppfyllda, för att något skall anses vara ett företagande. Det skall vara:

  • självständigt
  • varaktigt
  • ha vinstsyfte

Om något av detta inte uppfylls håller du på med en hobbyverksamhet istället för ett företag. T.ex:

  • Kan du livnära dig på inkomsterna? Om inte är det en hobbyverksamhet.
  • Håller du på med det för jämnan eller t.ex. varje helg? Om inte är det en hobbyverksamhet.
  • Är det ingen vinst på det? Då är det en hobbyverksamhet.


Det finns gråzoner. Om du t.ex. reparerar datorer året runt är det inte hobbyverksamhet även om du bara reparerar dem när det kommer in någon enstaka trasig dator med flera veckors mellanrum. Ett annat är om du hanterar väldigt dyra föremål som t.ex båtar eller hästar. Då räcker det att du köper- och säljer en eller två per år för att det skall räknas som ett företag eftersom vinsten kan uppgå till en normal årslön.


Vad skiljer hobbyverksamheten från det en egenföretagare gör?

ovenreadybuns.jpg


Om man tar ut pengar som vinst ur hobbyverksamheten måste man betala egenavgift på pengarna. Säg att du har 10 000:- i vinst när du sålt kanelbullar på torget några helger under ett år. Då måste du betala det som kallas "egenavgift" på vinsten till skattemyndigheten. Du betalar in den slutgiltiga summan kommande år när skattemyndigheten vet säkert hur mycket pengar du fått in på din hobby, något som kan bli surt om du redan köpt upp alla pengarna samma år. En egenföretagare däremot betalar alla avgifter löpande under året.


Hur mycket är egenavgiften?

Om vi antar att du gjort 10 000 kr i vinst, blir fördelningen följande på slutskattsedeln:

Vinst: 10 000 kr
"Lön" efter 30% inkomstskatt (10000/1,3071): 7 651 kr 
Egenavgifter (30,71 % av 7651): 2 349 kr
Kvar i fickan: 5 356 kr

I deklarationen så har man rätt att göra ett schablonavdrag på 25 % på vinsten från hobbyverksamheten och då ska beloppen vara enligt följande:

Vinst: 10 000 kr
Avdrag för egen avgifter (25 % av 10 000): 2 500 kr
Inkomst av tjänst (10 000-2 500): 7 500 kr
Preliminär inkomstskatt (30 % av 7 500): 2 250 kr
Kvar i fickan: 5 250 kr - eftersom summan var högre än 2500:- lönar sig det inte

Observera att i exemplet är skatten prick 30% medan den egentligen varierar beroende på vilken kommun du bor i.


Det där var svårt, hur beräknar man det på ett enkelt sätt?

Gör det lätt för dig, lika mycket av vinsten som du tar ut som inkomst bör du spara till skattemyndigheten. Tar du ut 5000:- i vinst som du stoppar ner i din egen plånbok skall du också lägga undan 5000:- till skattemyndigheten. Det är en enkel tumregel.


Måste man betala bort så mycket till skattemyndigheten?

Ja, men du beräknar inbetalningarna på hobbyverksamhetens vinst. Inkomster minus utgifter. Går du back (tjänar mindre än du spenderar) deklarerar du ingenting, men du måste spara papperen som bevisar det (kvitton, fakturor osv.) i minst sju år. Går du vinst inom fem år får du nämligen dra av förlusten från tidigare år och på det viset kan du sänka skatteinbetalningarna. Att t.ex. föra körjournal är ett bra sätt att få ner vinsten eftersom all bilkörning som kan kopplas till hobbyn kan kvittas mot dess vinst.

Enkel uträkning: du säljer bullar på torget. Hyran för att stå på torget och kostnaden för alla ingredienser är en kostnad du får balansera mot vinsten. Säg att du säljer bullar för 10 000:- och har 5 000:- i kostnader så är det mellanskillnaden/vinsten, som är 5 000:- som du betalar skatt och avgifter på. Om du dessutom behöver köpa en bakmaskin, förkläden, hyra P-plats vid torget, ha en dator för bokföring osv. kan du normalt sett dra av alla vinster mot olika förluster. En hobbyverksamhet har du för att det är kul. Inte för att bli rik. Genom avdragen kan du satsa vinsten från din hobby tillbaka i hobbyn så att du får lättare och lättare att bedriva hobbyverksamheten. Det är inte tänkt att en hobbyverksamhet skall gå i vinst, någonsin.

När du däremot börjar få in mer och mer pengar på hobbyverksamheten är det dags att registrera ett företag istället och lägga ner hobbyverksamheten och förhoppningsvis har du då det materiel du behöver för en bra start som egenföretagare.


Kan man inte bara skita i att betala avgifterna?

Jo, men du blir jagad av kronofogden och om skatten inte betalas in får du en så kallad "prick i registret". Den innebär att du inte kan ta ett lån, hyra en lägenhet, ha en mobil osv. tills skulden är betald.


Kan man inte trixa litet med papperen så att det inte syns att jag tjänat något?

Jo, men det kallas skattesmitning och är straffbart.

Observera att det inte är straffbart att inte betala skatt, bara att aktivt försöka komma undan den genom att ändra underlag som kvitton och fakturor.


Kan man ha två hobbies och dra av kostnader från den andras vinst?

Nej. Du kan inte balansera förluster från en hobby mot vinster i en annan hobby.


När deklarerar man vinsten?

Vi årets slut, använd blankett T2. Den kan laddas ner från Internet.

http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db80003418/205122.pdf


Finns det något man kan tjäna pengar på som man inte betalar skatt på?

Ja, försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du har plockat själv, om vinsten inte är mer än 12 500:- per år. Om man är en familj på två vuxna och två barn blir det 50 000:- på hela familjen. Man får dessutom dra av kostnader för inskaffandet av bär och liknande med samma summa. Spar bensinkvittona och åk till Norrland och plocka bär. Bo lyxigt så länge kostnaden inte blir mer än 50 000:- i exemplet här.


När betalar man moms?

Om du har mer än 30 000 kronor i vinst under ett år på din hobbyverksamhet blir du automatiskt momsredovisningsskyldig och då får du betala moms. I praktiken innebär det att du måste registrera en egen firma då. Momsen är vanligtvis en femtedel av den summa du gått i vinst. Exempel; har du tjänat 50 000:- under ett år får du betala in 10 000:- i moms.


Vad katten är moms?

Moms finns på alla varor och är normalt sett 25% av det omomsade värdet eller 20% av det momsade. Omomsat pris är t.ex. 100:- och sedan lägger man på 25% moms = 125:- Momsen beräknas; 20% av 125 = 25:- Momsen betalas sedan in till skattemyndigheten genom att man balanserar all moms man fått in i firman genom försäljning mot all moms som gått ur firman genom att man sålt varor och tjänster. Mellanskillnaden kan vara negativ och då får man tillbaka pengar från skattemyndigheten, men det innebär samtidigt att firman går dåligt.


Om jag har en hobbyverksamhet där jag är inhyrd, vad gäller då?

Du kan ju ha en hobbyverksamhet där du bara säljer dina tjänster. Du kanske lär ut hur man dansar, hjälper skolbarn med läxor mot betalning eller jobbar som barnvakt. Hur fungerar det då? Regeln är enkel; får du mindre än 1000 kronor (0 till 999:-) i betalning behöver den som anlitar dig inte ta upp det på någon deklaration. Dvs. du måste alltid ta upp din inkomst på din deklarationsblankett, men den som hyr dig behöver inte bry sig om att betala skatt och arbetsgivaravgifter på din "lön" så länge den som hyr dig inte betalar mer än maximalt 999:-.


Kan jag ha en "firmabil" för min hobby?

Generellt sett nej, men samtidigt kanske du är tvungen att använda ett fordon, vad gör du då? Köp in ett bruksfordon (A-traktor, flakmoped, eller liknande) och dra av kostnaden från hobbyverksamhetens vinst. Antagligen kostar fordonet mer, men det är ett sätt att skattefritt kunna skaffa ett fordon du kan använda annars. I värsta fall tycker skattemyndigheten att du skall beskattas för fordonet, om du t.ex. köpt en Porsche för att köra till jordgubbsodlingen. Då kan du se hur mycket skattemyndigheten värderar en bil här:

http://tjanstebil.se/ny/tjanster/berakna_formansvarde/.pg_21

Källor

www.skatteverket.se/download/18.76a43be412206334b89800024376/34409.pdf

www.deklarationstips.biz/hobbyverksamhet.htm

www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&postid=923258#post923258

avdragslexikon.se/avdrag/hobby

www.skatteverket.se/infotext/artiklar/05/forenkladskd.4.d1afd3103d689ac2a80002439.html


Bildkällor

Kanelbullar, copyfree www.pagehalffull.com/photos4/ovenreadybuns.jpg

Fängelsecell images2.minutemediacdn.com/image/upload/c_crop,h_1290,w_2294,x_14,y_0/f_auto,q_auto,w_1100/v1554923010/shape/mentalfloss/57085-istock-868384894.jpg

Hjortron upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Reife_moltebeeren.JPG/1200px-Reife_moltebeeren.JPG"

mopedbil: www.eumoppenomc.se/WebRoot/Ballou/Shops/moped/4DA0/C82E/C634/0B6A/F910/0A0C/05E8/64B6/33_Ape_50_constraintscaled600x450.jpg