Åtgärder

Inbördeskriget i Syrien - sammanfattning

Från Skolbok

Version från den 2 juli 2023 kl. 21.09 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

240px-Broken-image-389560.svg.png

ISIS på marsch

Precis som när shahen av Iran störtades började förändringarna som en demokratisk revolution, men som sedan övergick till en islamistisk. I Syriens fall var det olika jihadistgrupper som blev de främsta motståndarna mot regeringen, och av dem var det ISIS som var mest våldsam. ISIS kallas även IS, ISIL eller Daesh.

Bakgrund

Syriens president Bashar al-Assad

Syriens president Bashar al-Assad. Hans far tog makten i Syrien redan 1970

Det var tre olika faktorer som tillsammans orsakade inbördeskriget i Syrien.

Den första var torkan. Syrien är ett land med två större oljefält, oljan ger en hel del inkomster men få arbetstillfällen. De flesta syrier arbetade inom jordbruket. Åren före arabiska våren drabbades Levanten, som den inre delen av Medelhavet heter, av den värsta torkan på 800 år. Många bönder var tvungna att sälja sina gårdar och flytta in till städerna. Arbetslösheten sköt i höjden och många människor blev väldigt fattiga.

240px-Broken-image-389560.svg.png 240px-Broken-image-389560.svg.png

Odlingsbar mark och områden som drabbades av torka i Syrien före arabiska våren

Den andra orsaken var ledaren, Bashar al-Assads brutala diktatur. al-Assad hade spioner överallt i samhället. Det var vanligt att de som kritiserade honom togs in i fängelser eller polisstationer där de torterades och misshandlades. Överlevde de släpptes de ut igen efteråt, men många dog av misshandeln och "försvann". Syriens folk var trötta på polisens våld och brutalitet. De ville ha demokrati, rättvisa och respekt för mänskliga rättigheter.

Den tredje faktorn var den arabiska våren. Folket i Syrien hade med egna ögon sett hur det gick att byta ut ledningen i ett land, vilket redan hänt i både Tunisien och Egypten, och Libyen var på god väg 2011.

Det som talade mot ett uppror är att Syrien alltid varit ett tolerant land. Shiamuslimer, sunnimuslimer, kristna, liksom druser, kurder, och araber har levt sida vid sida i Syrien i många hundra år utan problem.


Starten

Klottret i Daraa - Din tur doktorn. (Al Assad är utbildad ögonläkare).

Upproret började våren 2011 i staden Daraa, i södra Syrien. Där klottrade några skolpojkar på en vägg och skrev att det var al-Assads tur att falla nu. Polisen tog in pojkarna och torterade dem under flera dagar. När de slutligen släpptes och folk i staden såg vad de gått igenom, orsakade det våldsamma demonstrationer.

Från Daraa spred sig oroligheterna snabbt. al-Assad svarade med att kalla demonstranterna "terrorister". Polis och militär beordrades att öppnade eld med skarp ammunition mot demonstranterna. Många dog, men polis och militär började byta sida och gå över till demonstranterna. På det viset möttes skott från polisen med skott från demonstranterna, och omvärlden såg oroligt på. Än så länge var det dock inget annat än våldsamma demonstrationer för demokrati, precis som det varit tidigare i andra länder under den arabiska våren.


FSA och "al-Nusra fronten"

Demonstranterna beväpnade sig allt mer och började bilda beväpnade grupper som aktivt bekämpade al-Assads polis och militär. Mest känd bland dem var FSA - Fria Syriska Armén. Den bestod av avhoppade, tidigare poliser och militärer som arbetat för al-Assad, men som bytt sida och nu även fick stöttning från Saudiarabien. al-Assad var shiamuslim och hade avtal med Iran, något Saudiarabien inte gillade.

2011 dök också den första beväpnade islamistiska gruppen upp på scenen. Det var al-Nusra fronten, som hade rötterna i Irak men det främsta stödet genom al-Qaida i Afghanistan. Till en början samarbetade FSA och al-Nusra fronten. De hade samma mål - att störta al-Assad.


Kurderna och YPG

240px-Broken-image-389560.svg.png

Karta över områden där det bor kurder

Norra Syrien är en del av det forna Kurdistan, med en kurdisk majoritet av befolkningen. Redan 2004 hade kurderna bildat en väpnad motståndsgrupp mot al-Assad, YPG. När oroligheterna spred sig i Syrien såg även kurderna sin chans att bryta loss norra Syrien från al-Assads regim, ta över kontrollen och skapa ett eget land för kurderna.


Kriget

2012 hade 20 000 dödats i oroligheterna och det var uppenbart att Syrien var inblandat i ett inbördeskrig. FSA, med stöd från både USA och Saudiarabien, slogs mot al-Assads styrkor, som svarade med massakrer på oskyldiga civila i områden där FSA hade stort stöd. Något som bara gjorde att fler anslöt sig till FSA. FSA ryckte fram och anföll både Aleppo, Damaskus och Homs, de största städerna i Syrien. Homs var den första stad som blev helt förstörd. I Aleppo höll FSA halva staden och al-Assads trupper den andra halvan. Samtidigt anföll kurderna i norr olika städer de ville ha kontroll över, och när de lyckades erövra Kobane sågs det som en stor seger.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Döda barn efter giftgasattacken


al-Assad blev allt mer pressad. 2013 använde al-Assad giftgasen Sarin mot rebellerna i Damaskus, för att försöka få bort dem från huvudstaden. Men det misslyckades. Istället försökte al-Assad få hjälp utifrån, från andra shiamuslimska länder. Snart kom shiamuslimska trupper från Irak och Hezbollahmilis Libanon till regeringsstyrkornas hjälp. Det stoppade upp anfallen och al-Assad fick möjlighet att återta städer och byar som förlorats till motståndarna. Det började se ljusare ut för al-Assad.


ISIS

240px-Broken-image-389560.svg.png

ISIS

ISIS var en islamistisk organisation som ursprungligen byggdes upp i Irak men som även trängde in över gränsen till Syrien. ISIS militära ledning av erfarna officerare från Saddam Husseins Irak, Officerare som slagits i flera krig, både mot Iran, Kuwait och två gånger mot USA och som visste hur de skulle utnyttja motståndarens svagheter. ISIS hamnade ofta i strider mot både FSA och al-Nusra, till al-Assads belåtenhet.

2014 strömmade ISIS tillbaka in i Irak och anföll bland annat Yaziderna i norr. De blev mycket illa behandlade. När ISIS trängde djupare in i Irak stod inte Iraks armé emot utan flydde i panik, ofta innan ISIS ens kommit i närheten. Efter sig lämnade Iraks armé krigsmaterial som USA skänkt till Irak. ISIS fick på det viset mängder med nya, moderna vapen de kunde använda mot regeringsstyrkorna i både Syrien och Irak. ISIS mål var att skapa ett eget land, ett kalifat, som bestod av både Syrien och Irak tillsammans. Islamister från hela världen reste till Syrien för att hjälpa ISIS, bland annat flera hundra från Sverige.

ISIS verkade vara på god väg att lyckas.


Oljefälten

240px-Broken-image-389560.svg.png

ISIS-ägda tankbilar

ISIS främsta mål i Syrien var oljefälten. Genom att erövra dem kunde ISIS sälja stulen olja i Turkiet och på det viset ha pengar till mer vapen. samtidigt tappade al-Assad sin enda riktigt stora inkomstkälla.


Stormakterna

240px-Broken-image-389560.svg.png

Ryska attackhelikoptrar i Syrien

2014 gick USA in som stridande part i Syrien, i jakten på ISIS och andra islamister. Kryssningsrobotar sköts in från krigsfartyg i Medelhavet och stridsflygplan startade i Turkiet, ett NATO-land, för att genomföra attacker inne i Syrien. Allt utan att få tillstånd till detta av al-Assad.

Som svar tog al-Assad kontakt med Vladimir Putin, Rysslands president, och bad om hjälp. Syrien och Ryssland hade samarbetat ända sedan det kalla kriget och Ryssland hyrde en hamn i Syrien för sina krigsfartyg. Putin ställde självklart upp för al-Assad och 2015 landade de första ryska stridsflygplanen på syrisk mark. Inbördeskriget hade utvecklat sig till ett proxykrig mellan stormakterna.


Flyktingvågen

Alan Kurdi drunknade i Medelhavet

Redan från 2011 hade syrier flytt landet. Men från 2014-2015, när kriget blir våldsamt med al-Assad och Ryssland på ena sidan, USA och FSA på andra sidan och USA-stödda kurder i norr som tredje stridande part - och alla slogs mot ISIS, då drabbades civilbefolkningen svårt. Syrier flydde i en aldrig tidigare skådad omfattning. Sex miljoner flydde inom landet och fem miljoner flydde till andra länder, främst inom EU. De EU-länder som tog emot flest flyktingar 2014-2015 var Tyskland och Sverige. Men det var grannländerna: Libanon, Turkiet och Jordanien, som tog emot allra flest syriska flyktingar.

Asylsökande till Sverige, toppen 2014-2015 syns tydligt

När alltför många flyktingar försökte ta sig till Europa samtidigt reagerade EU och införde olika hinder för syrier att nå EU. Istället tvingades flyktingarna att föröka ta sig in illegalt. Ett sätt var att ta sig med båt till Grekland, men många drunknade under försöken när gummiflottar, eller båtar i dåligt skick som köpts in för att användas en sista gång, kapsejsade. Bilden på lilla drunknade Alan Kurdi kablades ut över hela världen som symbol för flyktingarnas lidande.


Slutet

Obama, som var USA:s president när USA gick in i kriget, sa hela tiden "No boots on the ground". USA hjälpte till med flyganfall, men inga soldater. Istället ville Obama att FSA skulle vara USA:s "Boots on the ground", tills FSA slogs ut nästan helt av ISIS.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Kurdiska soldater på väg mot Raqqa 2017

2016 vann Donald Trump valet i USA. Han ökade stödet till kurderna, trots Turkiets protester, och lovade kurderna självstyre i norra Syrien om de slogs mot ISIS. Trump satte även in amerikanska soldater i Syrien, men aldrig vid fronten. Istället var de rådgivare eller skötte service och långskjutande kanoner långt bakom frontlinjen. Vid fronten tog YPG fighten mot ISIS. Steg för steg tvingades ISIS undan, men till svåra förluster för kurderna.

Första tvingades ISIS ut från de större städerna, sedan ut ur byarna på landsbygden. Det skulle ta till 2018 innan ISIS motstånd i Syrien var helt knäckt. Kurderna, stödda av USA, hade vunnit.

Kriget gick mot sitt slut, men inget tydde på att Syrien var på väg att bli en demokrati. al-Assad satt kvar som president, trots krav på hans avgång. Inget var förändrat, förutom att Syrien blivit mycket fattigare på grund av kriget.


Sveket mot kurderna

240px-Broken-image-389560.svg.png

USA sviker kurderna och skickar hem sina trupper från Syrien

Oktober 2019 packade de amerikanska trupperna ihop sina vapen och sin utrustning, och åkte hem. Kvar stod kurderna, som blivit lovade ett eget land av USA om de besegrade ISIS. Att säga att kurderna blev besvikna på USA är en underdrift.

Utan USA:s stöd kunde Turkiet anfalla kurderna norrifrån och skapa en zon mellan kurdkontrollerat område och den turkiska gränsens där kurderna inte fick vara.

De enda amerikanska soldaterna som fortfarande (2023) finns kvar i Syrien bevakar det nordliga av Syriens två oljefält, där de ser till att oljan som pumpas upp körs in i Irak med tankbilar för vidare transport till amerikanska oljebolag i Irak.


Idlib

240px-Broken-image-389560.svg.png

Flyktingar försöker ta sig in i Turkiet från Idlib januari 2020, men gränsen är stängd

Idlib är både en stad och en region i Syriens nordvästra hörn. Här finns drygt fyra miljoner flyktingar i den sista stora syriska staden som al-Assad inte har kontroll över, ännu. Här bor de flyktingar som varit kritiska mot al-Assad, och som inte törs resa hem av rädsla för vad al-Assads polis kommer att göra mot dem. Inte heller kan de fly från Syrien, då de är omringade på tre sidor av al-Assads trupper, och på den fjärde finns gränsen mot Turkiet, men den gränsövergången är stängd och omöjlig att ta sig igenom.


Källor

Film: Syrien - ett slut på kriget? Filmo, 2018 https://sliplay.se/gr/play/products/220735-syrien-ett-slut-pa-kriget-uppdaterad-version

https://www.britannica.com/event/Syrian-Civil-War

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-26116868

https://www.state.gov/u-s-relations-with-syria/


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons


Åter till "Kriget mot terrorn".