Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Metalltrådsarbete"

Från Skolbok

m (Finns det några steg för steg instruktioner?)
(Finns det några steg för steg instruktioner?)
Rad 55: Rad 55:
  
 
http://www.365slojd.se/?p=1607
 
http://www.365slojd.se/?p=1607
 +
 +
http://www.365slojd.se/wp-content/uploads/2010/07/luffar4.jpg
  
 
==Jag vill ha min trådslöjdspryl ute, hur gör jag för att den inte skall rosta?==
 
==Jag vill ha min trådslöjdspryl ute, hur gör jag för att den inte skall rosta?==

Versionen från 25 mars 2012 kl. 19.26

filnamn-82e47b2a76bd04ddc6ac034cf55302d14b31e7d0892e8.jpg

Luffarslöjd kallas även luffartjack, trådslöjd. osv. Slöjdandet går ut på att göra föremål helt och hållet av ståltrådar med olika dimensioner. ”Luffarslöjd” kommer ifrån att luffare och andra ”vägarnas riddare” tillverkade saker av ståltråd förr i världen. Metalltråd var billigt och de kunde sälja sakerna för ganska god vinst. Ett klassiskt föremål som luffarna gjorde var vispar. Numera slöjdar man allt möjligt, men man slöjdar oftare prydnader än saker som man faktiskt använder i hemmet.


Vilka trådar använder man?

Vanlig najtråd på 0.7 mm tjocklek används egentligen för att naja ihop armeringsjärn när man gjuter betong, men den är billig och så mjuk att man kan klippa den utan någon större kraftansträngning och passar bra till luffarslöjd. För att göra en stomme måste man oftast använda kraftigare tråd, 1.5 mm är vanligast. Den krävs litet mer kraft för att klippa.

När man böjer najtråd räcker oftast fingrarna, men grövre tråd kan kräva tänger. Använd då rundtänger som inte lämnar spår i metallen.

Det finns också svart, glödgad järntråd. Den är mjukare än ståltråd och rostar inte lika lätt. Den är dessutom dyrare än vanlig najtråd.

För riktigt stabila stommar kan du använda svetstråd på 2.0 mm, men den kräver en stark arm för att klippa och böja. Fördelen med svetstråd är att det faktiskt är ganska billig. Oftast kommer den i färdigklippta längder på 70 cm - 1 m.

Vilka verktyg använder man?

För enklare arbeten räcker faktiskt tre olika tänger. En avbitartång (sidavbitare) för att klippa av tråden i lämplig längd, en plattång om du vill böja tråden i skarp vinkel och en rundtång om du vill göra mjuka böjar utan att göra märken i metallytan.

Hur gör man?

Utgå ifrån en ritning. Klipp först till de grövre trådarna du bildar stommen med. Fäst ihop stommen med klenare tråd. Därefter tvinnar- eller väver du in de tunnare trådarna så att du bildar den form du vill ha. Äggkoppar och små skålar blir fina, men är litet svåra att få helt jämna.

Tänk på att vad du än gör, passar den bäst på någon torr plats eftersom metallen är obehandlad. Luffarslöjdade saker skall helst inte diskas alls och absolut inte diskas i diskmaskin för då börjar de rosta på en gång.


Finns det några steg för steg instruktioner?

Här har du några länkar till platser på Internet där det finns enkla instruktioner över hur du gör.


Här ser du hur du tillverkar en kungakrona, det är inte någon sak för en nybörjare men du kan titta på hur man gör kronan och sedan försöka göra något enklare.

http://helenej.blogspot.se/2007/08/blog-post.html

kungakrona.JPG

Här har du en beskrivning på hur man gör en fönsterprydnad:

http://huldaholm.bloggplatsen.se/2009/02/08/1370848-fonsterprydnad-luffarslojd/

Här står det hur du gör en skål med steg för steg instruktioner:

http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=277

Här står det hur du gör ett vikinginspirerat halssmycke:

http://www.buf.kristianstad.se/kick/not/uteklassrum/lilloborgen/luffarsl%C3%B6jd2.pdf

Här står det hur du gör en potatissticka av en cykeleker och galvaniserad järntråd:

http://www.365slojd.se/?p=4832

Här står det hur du gör den klassiska luffarprylen; vispen.

http://www.365slojd.se/?p=1607

luffar4.jpg

Jag vill ha min trådslöjdspryl ute, hur gör jag för att den inte skall rosta?

Det finns egentligen bara två sätt: Vill du ha kvar metallfärgen blir du tvungen att klarlacka den. Annars får du måla den med målarfärg som är tät, t.ex. oljebaserad färg. Om man varken lackar- eller oljar ytan rostar den fort.

Gör du luffarslöjd hemma bara för att du tycker det är kul så finns det faktiskt rostfri tråd att köpa. Den är mycket styvare än najtråd av samma dimension och mycket, mycket dyrare så skolorna köper normalt sett inte in den. Men du kanske kan önska en rulle i julklapp?


Källor

Huldas blogg är en guldgruva, bilden på ängeln kommer därifrån:

http://huldaholm.bloggplatsen.se/


Bild på kungakrona: 2.bp.blogspot.com/_gr_tW9t4uvA/RsjGar6dvNI/AAAAAAAAAe0/lU-kfFwJTa8/s320/kungakrona.JPG