Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Mopedkörning"

Från Skolbok

(Gråmopeder)
m (Skyddade Mopedkörning ([edit=autoconfirmed] (på obestämd tid) [move=autoconfirmed] (på obestämd tid)))
(Ingen skillnad)

Versionen från 3 augusti 2011 kl. 18.20

Det första körkortet man vill, och kan, ha som tonåring är mopedkörkortet. Reglerna kring dem är rätt enkla. Om vi börjar med att titta på de godkända mopeder som vi har i Sverige finns två olika klasser:

  • Klass I

moped_polis_400.jpg

(Klass I moped, eller sk. EU moppe).

Moped klass I är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, med en slagvolym på högst 50 kubikcentimeter eller 4 kilowatt och som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/timmen. Moped klass I ska vara registrerad och ha registreringsskylt monterad baktill på fordonet och vara trafikförsäkrad för att få köras. Om mopeden ändras så att den går snabbare gäller inte längre försäkringen på fordonet. Moped klass I får inte framföras på cykelbana utan skall köras på allmän väg. För att köra moped klass I ska du ha fyllt 15 år och ha körkort klass AM.

  • Klass II

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen, har en motor av högst 50 kubikcentimeter och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt. Om motor eller effekt höjs, eller om den går att köra snabbare än 25 km/h, räknas den som en klass I moped. Den behöver inte registreras så den saknar registreringsskylt. Trafikreglerna för en klass II moped är samma som för en cykel. Mopeden måste försäkras och vara typgodkänd i Sverige. Om det är en gammal moped skall ett typintyg gjorts före 17 juni 2003, den typen av mopeder får köras max 30 km/h.

2044206680_d839a9fd84_z.jpg

(Äldre klass II moped som får köra max 30 km/h).

För att få köra en klass I moped krävs det att du har:

  • ett giltigt körkortstillstånd (ansök hos Transportstyrelsen)
  • fyllt 15 år
  • gått en utbildning hos en behörig utbildare (vanligtvis en körskola)
  • blivit godkänd vid ett kunskapsprov (teoriprov) hos Vägverket (måste bokas i förväg).

För att få köra en klass II moped måste du endera ha fyllt 15 år före 1 oktober 2009 eller:

  • gått en utbildning hos en behörig utbildare
  • blivit godkänd vid ett kunskapsprov hos en behörig provförrättare.

Det är vanligtvis en trafikskola som ordnar utbildning och kunskapsprov.

Övningskörning får ske först när du är 14 år och 9 månader. Privat övningskörning med moped är inte tillåten. Du får inte genomföra ett kunskapsprov innan du fyllt 15 år. Om du har körkort för klass I får du också köra moped klass II, traktor och motorredskap klass II.

Förarbeviskurserna (för klass II-mopeder) är normalt på 10-15 timmar. Körning är inte obligatoriskt för förarbeviskursen enligt Transportstyrelsens bestämmelser och ingår inte i kursen, men kan beställas extra. Vanligtvis några dagar efter avslutad förarintygskurs genomförs den skriftliga examen. Examensförrättare är av Transportstyrelsen godkänd examinator. Kontrollera att den som genomför utbildningen faktiskt har tillstånd eftersom genomförd utbildning hos en icke godkänd utbildare inte ger rätt till examination. Kurskostanden ligger normalt på ca 4000 kronor.


Förtydligande om trimning

Om man kör en trimmad typ I eller typ II räknas det som olovlig körning och man får normalt ca 1500:- i böter om man inte orsakat någon olycka. Bötessumman är högre om man har en inkomst eftersom den då baseras på dagsböter. Utöver det dras förarbeviset (klass II) eller körkortet (klass I) tillbaka. Vanligen får man dessutom vänta drygt ett extra år på att få lämplighetsbeviset för nytt förarbevis/körkort. Polisen tar oftast hela mopeden i beslag i avvaktan på teknisk undersökning. Den tekniska undersökningen görs för att fastställa om mopeden är trimmad. Tankarna bakom lagen är följande:

Om man trimmar en typ II moped räknas den som en typ I moped eller lätt motorcykel beroende på toppfart. Tyvärr är det väldigt svårt att typgodkänna den så den kommer antagligen att för evigt bli en olaglig moped som varken går att registrera eller försäkra i det skicket. Går den 25-45 km/h betraktas den som en klass I moped. Går den snabbare än 45 km/h straffas föraren för att ha kört lätt motorcykel utan körkort. Om man trimmar en typ I moped blir den i praktiken en lätt motorcykel, men då varken däck, ram eller bromsar är anpassade till de hastigheter en motorcykel kommer upp i kan inte heller den typbesiktigas av bilprovningen utan kommer att förbli ett olagligt fordon där försäkringen inte gäller. Om föräldrar bidragit till trimningen kan de bli ersättningsansvariga och om föräldern står som ägare till mopeden kan i värsta fall föräldern själv mista körkortet. En förälder som dömts till medhjälp till trimning kommer att ha svårt att få vara lärare vid framtida körlektioner för bilkörkort.

Försäkringar

Om man orsakar en olycka med en trimmad moped är alltså föraren själv ansvarig för alla uppkomna skador eftersom det i praktiken inte finns en gällande försäkring för fordonet. Det innebär i sin tur att föraren kan bli skadeståndsskyldig om den t.ex. kör på och skadar ett barn. Mopeden skall ha en trafikförsäkring som går in och betalar skadorna som mopedföraren åstadkommit. Om mopeden inte varit trimmad hade inget mer hänt mopedföraren. Om mopeden däremot är trimmad kommer försäkringsbolaget troligtvis att kräva tillbaka den summa de betalat till offret från mopedföraren. Om det är en person som blivit invalid i olyckan kan alltså mopedföraren i värsta fall tvingas att betala livränta till den handikappade personen resten av livet. Reglerna kring försäkring av trimmad moped och ersättningsnivåer är litet olika mellan försäkringsbolagen så det är bäst att ringa runt och fråga innan man försäkrar mopeden. En halv- eller helförsäkring slutar normal att gälla helt i samma ögonblick som mopeden trimmats.

Den förälder som köper en moped bör tänka på detta

  • Ställ krav på den som säljer mopeden. Säkerställ att mopeden inte är trimmad. EU-moped klass I ska ha registreringsbevis. Moped klass II ska ha antingen ett typintyg (30-mopeden) eller ett CoC-intyg om det är en EU-godkänd 25-moped.
  • Hjälp inte ditt barn att trimma mopeden!
  • Provkör själv mopeden och kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25, respektive 45 km/timmen.
  • Se till att barnet får en bra förarutbildning med både teori och körövningar så att barnet förstår hur fel och farligt det är att trimma mopeden.

Mopeder och alkohol

Det är lika straffbart att köra en moped med alkohol i kroppen som att köra en bil eller annat motordrivet fordon med alkohol i kroppen. Rattfylleri börjar vid 0.2 promille alkohol i blodet. Dricker du en burk 3.5% folköl tar det ungefär en timme för en normalbyggd person att komma under den nivån och drygt 2 timmar att ligga på 0.0 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid minst 1.0 promille alkohol i blodet, dvs. ungefär 5-6 burkar folköl eller drygt 3-4 burkar starköl.

Straffet för rattfylleri är dagsböter och fängelse högst sex månader. Straffet för grovt rattfylleri är dagsböter och fängelse högst två år.

bil-moped-kollision-002.JPG

Förtydligande om traktor

Får man köra en klass I moped om man har körkort för traktor? Om traktorkortet är utfärdat före 1 oktober 2009 så är svaret ja. Om traktorkortet är utfärdat från och med 1 oktober 2009 är svaret nej. Då har du endast rätt att köra traktor och moped klass II. Detta innebär samtidigt att du får köra traktor när du fyllt 15 år om du har ett körkort för klass I moped.

Om hjälmar

Regel nummer ett är att både förare och en eventuell passagerare skall ha godkända hjälmar på huvudet, dvs. hjälmen ska vara CE-märkt. Om det är ett barn som åker med en vuxen på en typ II moped räcker det med godkänd cykelhjälm (E- eller SIS-märkt). Hjälmen måste vara ordentligt fastspänd.


Om nummerplåtar

Det finns barn som tror att en klass I moped blir en klass II moped om man tar bort nummerplåten. Det blir den inte. Istället riskerar man rätt dryga böter om man tar bort nummerplåten eller på något sätt skruvar fast den så att den blir svår att se. Man får inte heller göra egna utan de måste ha trafiksäkerhetsverkets logotyp.


Skjutsa på moped

Du får ha en passagerare om mopeden är byggd för det. Det måste finnas fotplatta eller fotpinnar både för passagerare och förare. Det skall finnas något för passageraren att hålla fast sig i, tex. en vinge, handtag eller en rem som går över sadeln. För klass II mopeder gäller det att om mopeden har ekerskydd och lämpligt säte, dvs. så att passageraren får plats, får du skjutsa ett barn under tio år eller, om du har fyllt 18 år, två barn under sex år.


X1c72w , [url=http://hprxrsxzjyyn.com/]hprxrsxzjyyn[/url], [link=http://fvffecbevrfq.com/]fvffecbevrfq[/link], http://zjvwftilcldo.com/

Bötesbelopp

Här följer några exempel på bötesbelopp, men dessa kan ändras i en rättegång beroende på olika omständigheter:

  • Olovlig körning (trimmad moped) – dagsböter men lägst 1500 kronor.
  • Köra laglig moped utan förarbevis – 1800 kronor.
  • Skruva bort nummerplåten eller göra den svår att avläsa genom felaktig placering (t.ex.under bakskärmen) – 1500 kronor
  • Köra utan fungrande lysen i mörkret – 500 kronor.
  • Köra utan fastsatt hjälm – föraren får 1500 kronor och passagerare 1500 eller 2500 om det är ett barn.
  • Skjutsa på en moped som inte är gjord för det – 500 kronor för både förare och passagerare.

Källor

http://www.korkortsportalen.se/upload/bibliotek/broschyrer/Moped_folder_lågupplöst.pdf

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/typer-av-fordon/Moped/Moped-klass-I/

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/typer-av-fordon/Moped/Moped-klass-II/

http://www.korkortsportalen.se/jag-har-fragor-om-korkort/korkort/Korkort-for-moped-klass-I-/

http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=15092

http://www.motorskolan.se/moped.htm

http://www.snofed.se/media/88649_ododlig.pdf

http://www.webcar2000.com/countries/sweden/forum/topic_14326_moped.phtml

http://www.webcar2000.com/countries/sweden/forum/topic_5368_100_moped.phtml?highlight=lag

http://www.nt.se/ungnt/artikel.aspx?articleid=3950237

http://www.rattfylla.se/kalla_fakta.htm

http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=88151&p=2

http://www.rattfylla.se/faq.htm

http://www22.vv.se/filer/DDD/ddd_dokument/dialogunderlag_moped_projektor.pdf


Tidningsartiklar kring trimning

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6455189.ab

http://www.dn.se/nyheter/sverige/foraldrar-riskerar-korkort-vid-trimning-1.599673

http://www.nwt.se/filipstad/article51020.ece

http://allehanda.se/limelight/fraga/1.1054643-boter-for-trimmad-moppe


Bildkällor

Bild på klass I moped: www.twostrokerider.se/upload/moped_polis_400.jpg

Bild på klass II moped: farm3.static.flickr.com/2145/2044206680_d839a9fd84_z.jpg (CC)

Mopedolycka: cdn.folkbladet.nu/wp-content/uploads/2009/09/bil-moped-kollision-002.JPG