Åtgärder

Napoleon, och kvinnorna

Från Skolbok

Version från den 12 oktober 2017 kl. 13.39 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Napoleon uppskattade kvinnor, men föraktade dem samtidigt. Speciellt hans lagar i Code Napoleon där kvinnor fråntogs i princip alla rättigheter brukar användas som bevis för Napoleons negativa syn på kvinnor. Genom livet hade Napoleon en förlovning och två giftermål; ett barn inom äktenskapet och två barn utanför det.

Men vilka var hans kvinnor?


Napoleons tidigaste tid

När Napoleon kom till krigshögskolan i Paris som femtonåring undvek han bordellerna i huvudstaden. Det var så pass vanligt att eleverna på högskolan besökte stadens glädjehus att det ansågs litet märkligt att Napoleon hellre satt på sitt rum och läste böcker av Voltaire och Rosseau än att han besökte horhusen i staden.


Vem var Napoleons första flickvän?

Désirée Clary

Désirée Clary

Napoleons första flickvän var Désirée Clary. Hennes pappa var en förmögen sidenhandlare i Marseille. Det var i hans hem som Napoleon och hans bröder tidvis bodde efter att de flyttat från Korsika. När revolutionen bröt ut 1789 var Désirée 12 och pappan tog hem dottern till Marseille där hon fick utbildas av en privatlärare hemma.

När pappan dog 1794 kom det fram att han ansökt om adelskap tidigare. Något Nationalförsamlingen inte uppskattade. Désirées förmyndare fängslades och riskerade att hamna i giljotinen i pappans ställe. När förmyndarens fru gick för att överklaga avrättningsbeslutet tog hon med Désirée, som somnade i väntrummet. Där hittades hon av Napoleons bror, Joseph. Redan samma år förlovade de sig.

Joseph Bonaparte

Joseph Bonaparte

Men Napoleon blev också kär i den unga flickan, trots att han var åtta år äldre, och Joseph var mer intresserad av hennes storasyster, så bröderna bytte flickvänner och Désirée förlovade sig med Napoleon istället.

Under hösten 1795 gick rykten om att Napoleon hade blivit förälskad i en annan. Napoleon skrev ett brev hösten samma år där han berättade att han tänkte slå upp förlovningen med Désirée. Istället befriade hon honom från hans äktenskapslöfte. Napoleon och Désirée fortsatte att vara vänner. Senare gifte hon sig med den franske generalen Jean Baptiste Bernadotte, i augusti 1798. Han blev senare Kung över Sverige och Norge.


Vem var Napoleons första fru?

Joséphine de Beauharnais

Joséphine de Beauharnais

Napoleon träffade Joséphine under tiden han var förlovad med Désirée. Désirées familj var inte direkt fattig. Men den var inte adlig och den var inte på långa vägar så rik och mäktig som familjen Beauharnais, som Joséphine kom från. Hon var helt enkelt ett bättre kap än Désirée.

Joséphine var sex år äldre än Napoleon och hade ett avslutat äktenskap bakom sig där hon även fått två barn. Den mannen separerade hon från efter att han haft ett otal otrohetsaffärer. Hon hade aldrig varit otrogen själv. Mannen avrättades i giljotinen 1794. Joséphine fängslades.

Hon släpptes snart ur fängelset och blev en känd societetsdam. Bland annat införde hon klänningar utan midja i hovet. Var hon fick pengar till lyxlivet från är okänt. Man vet att olika män inom Nationalförsamlingen bekostade hennes bostad, kläder och smycken, men rykten om att hon var prostituerad gick inte att styrka.


Joséphine och Napoleon

Redan första gången Napoleon träffade Joséphine blev han fullkomligt betagen av henne, och de gifte sig 1796. Året efter han lämnat Désirée.

Under alla krig var Napoleon ofta hemifrån men då skrev han istället glödande kärleksbrev till henne. Joséphine själv var inte särskilt förälskad. Hon undvek att följa med honom om hon bara kunde. Utan att Napoleon visste om det hade hon istället en kärleksaffär med en nio år yngre kapten i armén.

När Napoleon blev förste konsul 1799, blev hon samtidigt rikets första dam. En roll hon skötte väl, van som hon var att röra sig bland de rikaste i Paris.

Genom Joséphine tog Napoleon kontakt med duktiga adelsmän som flytt från Frankrike. Hon lockade dem att flytta tillbaka och ta tjänst hos Napoleon. Något som var omöjligt för Napoleon att göra själv. På det sättet övertalade Joséphine nästan 40 000 adelsmän att återvända till Frankrike.

Joséphine kröns till Frankrikes kejsarinna 1804

Joséphine kröns till Frankrikes kejsarinna 1804

Strax efter att Napoleon krönts till Kejsare, kröntes Joséphine till Frankrikes kejsarinna. Nu förväntades det av henne att föda fram tronarvingar, men inga kom.

De skilde sig 1810, eftersom Joséphine inte kunde föda en arvinge; hon hade blivit steril efter ett fall i en trappa många år tidigare. Även efter skilsmässan fortsatte Napoleon att träffa Joséphine då och då - det sägs att hon var hans livs stora kärlek.

Hon dog 1814 i sviterna av en lunginflammation hon fick efter att ha gått omkring baraxlad i vårnatten tillsammans med Rysslands tsar Alexander I under ett av hans besök i Frankrike.

Napoleons och Joséphines skilsmässa

Napoleons och Joséphines skilsmässa


Napoleons andra fru

Marie Louise av Österrike, var Napoleons andra fru. Hon var 22 år yngre än Napoleon och bara 19 år när de gifte sig 1810.

Marie Louise av Österrike

Marie Louise av Österrike

Napoleon gifte sig både för att få arvingar, och för att bli släkt med någon av Europas gamla furstefamiljer. Marie Louise, som avskydde Napoleon för allt ont han gjort mot Österrike, blev förtvivlad då hon fick veta att hon skulle bli bortgift med honom, men gick till slut med på att "offra sig för staten".

Många tyckte att Napoleon gjorde fel som gifte sig med Marie Louise, eftersom hon var brorsdotterdotter till Marie Antoinette, Frankrikes senaste drottning som halshuggits bara några år tidigare under revolutionen.

Napoleon var mycket nöjd med Marie Louise, som hade uppfostrats till att vara tillgiven, att underkasta sig och att lyda, och att avstå från all inblandning i rikets politik.

Mars 1811 föddes äntligen en arvinge, Napoleon II. Marie Louise fick inte ha något som helst ansvar för sonens uppfostran och träffade honom sällan.

Napoleon II Napoleon II dödsbädd

Napoleon II och teckning från hans dödsbädd 1832, han dog i tuberkulos

Efter Napoleons misslyckade fälttåg i Ryssland blev han besegrad vid Leipzig. Han fick kapitulera och blev själv förvisad till Elba. Marie Louise och hennes son fick inte följa med utan skickades istället till hennes pappa i Wien.

Under tiden som Napoleon satt fast på Elba skickade Marie Louise pappa sin dotter på kurort tillsammans med en vacker, manlig enögd greve. Planen var att greven skulle förföra dottern för att på så vis koppla bort henne från Napoleon. Planen lyckades och hon påbörjade ett förhållande med greven. När sedan Napoleon kom tillbaka till Frankrike blev Marie Louise livrädd för att tvingas tillbaka. I ett brev hon skickat från pappans palats i Österrike stod det att hon önskade att Napoleon skulle besegras, något som lästes upp för de allierade.

Greve Adam Albert von Neipperg, Marie Louises älskare, med sin första fru Theresia

Greve Adam Albert von Neipperg, Marie Louises älskare, med sin första fru Theresia

Efter att Napoleon skickats till s:t Helena gifte Marie Louise om sig i hemlighet med sin älskare. Hon fick fyra barn med honom. Efter hans död hade hon åtskilliga andra förhållanden, något hon ofta kritiserades för.

Marie Louise dog i lungsäcksinflammation 1847, 26 år efter Napoleons död.

Hade Napoleon fler barn?

Napoleon hade också en son med en polsk grevinna som hette Maria Walewska. Sonen hette Alexander Walewski (1810-1868). Han fick sex barn och många av hans ättlingar lever än idag.

Maria Walewska Alexander Walewski

Grevinna Maria Walewska och hennes son med Napoleon, Alexander Walewski

Napoleons syster presenterade Napoleon för den vackra borgarflickan Louise Catherine Eléonore Denuelle de la Plaigne i Paris år 1806. Med henne fick han en oäkta son vid namn Léon Charles Denuelle, som dog utfattig i Paris 1881.

Louise Catherine Eléonore Denuelle de la Plaigne Léon Charles Denuelle

Älskarinnan Louise Catherine Eléonore Denuelle de la Plaigne med sin son Léon Charles Denuelle

Källor

Alla bilder från Wikimedia Commons

https://sv.wikipedia.org/wiki/Napoleon_I

https://www.google.com/url?q=https://sv.wikipedia.org/wiki/Drottning_Desideria

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9phine_de_Beauharnais

https://sv.wikipedia.org/wiki/Napoleon_II

https://sv.wikipedia.org/wiki/Marie_Louise_av_%C3%96sterrike

https://en.wikipedia.org/wiki/El%C3%A9onore_Denuelle_de_La_Plaigne

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_L%C3%A9on

https://sv.wikipedia.org/wiki/Maria_Walewska

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Walewski