Åtgärder

QGIS i skolan

Från Skolbok

Version från den 19 juni 2017 kl. 08.34 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Det är inte skolanpassat precis, vad finns det för exempel vi kan använda i skolan?)

Vad är QGIS?

QGIS eller Quantum GIS som är dess äldre, fullständiga namn, är ett rätt avancerat GIS program. Det är inte det bästa alternativet för barn i grundskolan. Elever i gymnasiet borde däremot klarar det rätt bra. Det fungerar att använda på pc med Windows, UNIX/Linux och mac. Däremot inte på iPad eller Chrome OS. Främsta anledningen till att det passar i skolvärlden är alltså inte för att det är det bästa GIS-programmet för skolan, utan för att det är tillräckligt avancerat för att användas även utanför skolan och för att det är gratis.

Wikipedia har en lång artikel om QGIS om du vill lära dig mer om själva programmet: https://sv.wikipedia.org/wiki/QGIS

Det finns en gratis bok på engelska om hur du hanterar programmet: http://down.ebook777.com/045/1783984961.pdf

Hur får jag tag på det?

Du laddar hem det från download-hemsidan.

http://www.qgis.org/en/site/forusers/download.html


Hur installerar jag det?

Det finns ett pdf-dokument här. En introduktion till QGIS av Erik Lundborg och Mikael Schröder i "GisGruppen".

Följ det till punkt och pricka. Eller i alla fall de delar som är specifika för Sverige, kapitel 2 i manualen.

http://www.blogg.sh.se/datajournalistik/wp-content/uploads/2014/04/Introduktion_till_QGIS.pdf

Installationen tar en halvtimme. Första gången du startar programmet tar det en evighet, eller drygt 10 minuter, där datorn inte verkar göra någonting alls. Låt den bara stå.

Jag installerade först 64-bitars versionen, 2.18 (Ver. Las Palmas) till Windows 10 men den saknade flera viktiga filer så jag installerade 32-bitars versionen istället. Först då fick jag ett varningsmeddelande om att datorn måste startas om innan man startar QGIS första gången. Det kanske hade fungerat med 64-bitars versionen trots allt...


Vill du fortsätta med en engelsk nybörjarguide finns den senaste manualen här:

http://www.qgis.org/en/docs/index.html

Om du går till kapitel 3 i den svenska manualen hittar du filen med alla Sveriges kommuner ( http://www.val.se/val/val2010/statistik/gis/alla_kommuner.zip ) men inget mer. Resten av filerna i manualen är lokala för den skola manualen utformats för och finns inte att få tag på.

Var hittar jag fler filer med kartor över Sverige?

Gå till lantmäteriets hemsida: https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Kartor/oppna-data/hamta-oppna-geodata

Där finns en uppsjö olika kartor för GIS. Bäst av allt är att det är helt gratis. Så gratis att du själv till och med kan skapa appar och sälja med Lantmäteriets kartor inbakade, bara du anger varifrån kartorna kom.

För att kunna hämta kartor måste du ha ett konto hos Lantmäteriverket. Det är gratis att skaffa.

Fortsätt gärna den svenska nybörjarkursen, men använd Lantmäteriets kartor och kommunkartan när du testar olika saker.

Det är inte skolanpassat precis, vad finns det för exempel vi kan använda i skolan?

Två plugin behövs för nästan alla roligare exempel:

qgis2threejs ger dig möjlighet att skapa 3D kartor: http://qgis2threejs.readthedocs.io/en/docs-release/Tutorial.html

OpenLayers plugin gör det möjligt för dig att ha Google maps satellitbilder som bakgrund. (Läs mer om hur du får in offentliga kartor utanför Sverige här: https://gis.stackexchange.com/questions/20191/adding-basemaps-from-google-or-bing-in-qgis ).


Exempel

Ändra havsnivån så att barnen ser vad som händer när temperaturen stiger: http://www.geokincern.com/?p=1211

Skapa dynamiska skolvägar för klassens eleverna som visar hur de tar sig till skolan: https://gis.stackexchange.com/questions/191955/how-to-create-an-animated-route-map-%C3%A0-la-indiana-jones-in-qgis?noredirect=1&lq=1 eller beräkna dem statiskt: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Safe_Routes_to_School_Mapping_Toolkit

Placera ut elevernas bostäder på kartan och beräkna hur långt var och en har till skolan: https://gis.stackexchange.com/questions/53169/qgis-euclidean-distance-analysis?noredirect=1&lq=1

Lektionsidéer, exkursioner

Om skolan ligger i ett villaområde kan barnen markera ut de gräsmattor där automatiska gräsklippare går på dagar och kvällar, samt var närmaste vattenkälla är, för att avgöra igelkottars chans till överlevnad.

Om det finns promenadvägar runt skolan kan ni pricka in var det finns papperskorgar och var det finns behållare för hundbajs. Hundägare är konstant irriterade över att de få behållare som finns fylls med sopor och de som joggar gillar inte hundbajs. Utifrån det kan man analysera var det kan behövas fler hundbajsbehållare/soptunnor.

Be barnen pricka in var de känner sig otrygga på en karta och se om det finns andra lösningar att ta sig fram till och från skolan..

Ligger skolan i närheten av vatten kan man be eleverna markera favoritbadplatser, ligger det skogar i närheten kan de få pricka in familjens kantarellställen :) .


Vem skall använda programmet?

Eftersom det är så pass avancerat är det bäst att du, som lärare, hanterar själva programmet och väljer ut relevanta kartor för uppgifterna i skolan, medan eleverna skickas ut för att göra mätningar och samla in data för GIS-kartan ni på det viset tillverkar gemensamt. Det är inte rimligt att tro att 13-16 åringar skall kunna lära sig programmet på de få timmar som finns till förfogande för den delen av det centrala innehållet i geografiämnet som berör GIS.


Åter till geografibokens register