Åtgärder

Rom Julius Caesar

Från Skolbok

Version från den 23 oktober 2023 kl. 10.13 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Standbeeld van Julius Caesar Velzeke 05.jpg

Vem var Julius Caesar?


På 50 talet f.kr. fanns en ståthållare som bestämde över norra Italien och som skulle skriva in sig för evig tid i historieböckerna. Han hette Julius Caesar. Julius Caesar föddes med "kejsarsnitt" år 100 f.kr. och var en makthungrig yngling från en rik familj i Rom. Han var en bra talare och hade lätt för att få folk att lyssna på honom och inte bara det. Han var också bra att få folk att skratta och bli på gott humör när han talade. Caesar brukade bjuda de fattiga i Rom på fantastiska skådespel. Det var väldigt dyrt för honom, men det gjorde honom populär och många röstade på honom. Till slut blev han framröstad som konsul, och även ledare för en hel romersk armé.

Birth of the Julius Caesar.png

Julius Caesars födelse, än idag kallas det för ett kejsarsnitt när mammans mage måste skäras upp vid förlossningen


Krigen i Gallien och Britannien

Han tog sin arme och tågade norrut där gallerna bodde. Genom list, mutor och skicklig krigföring lyckades han erövra hela den delen av Gallien som ligger på fastlandet. Efter det gjorde han klart alla förberedelser för att transportera trupper över Nordsjön och anföll södra Britannien vid två olika tillfällen. Caesar tog sig också över floden Rhen med sina soldater vid flera tillfällen, men liksom i Britannien kunde han inte hålla det land han erövrat där. Enbart Gallien hamnade helt under Caesars kontroll.

A Chronicle of England - Page 005 - The Standard Bearer of the Tenth Legion.jpg

Tionde romerska legionen landstiger i Kent, Britannien.

Genom serien Asterix och Obelix har hans strider blivit kända, särskilt när han besegrar gallerhövdingen Vercingetorix efter att, under en längre tid, ha belägrat gallernas huvudstad Alesia.

Siege-alesia-vercingetorix-jules-cesar.jpg

Caesar mottar den besegrade Vercingetorix svärd och sköld.

Alla krigen gav Caesar väldiga krigsbyten - guld, silver och slavar, och han kunde satsa ändå mer pengar i Rom för att bli ändå populärare.


Diktator

Gustave Boulanger, Jules-César arrivé au Rubicon, 1854, Musée Picardie.jpg

Julius Caesars passerar Rubicon efter att ha sagt ”Alea iacta est”.

Senatorerna blev oroliga eftersom de märkte hur han bara blev allt populärare och populärare. De skickade ut en budbärare med meddelande om att han skulle återvända till Rom. Julius återvände men stannade vid floden Rubicon. Enligt lag fick nämligen ingen korsa floden Rubicon med sina arméer. Det var samma sak som förräderi och bestraffades med döden. Sedan sägs han ha sagt ”Alea iacta est” , tärningen är kastad – uttrycket används än idag om något som det inte kan göra ogjort längre, och tågade in i Rom tillsammans med alla de soldater som var lojala mot honom.

Detta var början på ett inbördeskrig inom Romarriket mellan Caesar och generalen Pompejus, men Caesar hejdade sig inte. Hans motståndare i senaten flydde eller gav upp. Caesars vänner i senaten valde honom till diktator, men inte för sex månader, utan på livstid.


Caesars och Cleopatras romans

Julius Caesar ja Kleopatra.jpg

Cleopatra och Caesar

General Pompejus var en av de som stod på senatens sida, mot Caesar. Han hade dessutom varit gift med Caesars dotter Julia, till hennes död i barnsäng. Caesar besegrade hans trupper och förföljde honom. Jakten slutade i Egypten. Där träffade Caesar den 30 år yngre Cleopatra. En släkting till den farao som Pompejus sökte stöd hos och dessutom ättling till den av Alexander den stores generaler som kapade åt sig Egypten efter Alexanders död.

Caesar hjälpte Cleopatra att bli drottning av Egypten och samtidigt uppstod tycke. De hade en romans och Cleopatra blev gravid. Caesar återvände till Rom och erkände aldrig lille Cesarion, som barnet kallades, som sin son.

Efter Caesars död valde hon istället Markus Antonius som älskare. När han senare besegrades av Augustus tog hon livet av sig. Det sägs att hon dog av ett bett av en giftorm hon smugglat med sig.


Caesars arbete

Caesar var en bra härskare, om än makthungrig. Han sände tusentals fattiga till Spanien där de fick egen mark och kunde bli småbönder. Han straffade oärliga guvernörer. Han såg till att många personer i provinserna fick romerskt medborgarskap. Han ändrade i kalendern så att åtet fick 365 dagar och februari fick en skottdag var fjärde år för att den skulle stämma med jordens resa runt solen på ett år. Caesar hade mängder med andra bra förslag på förbättringar, men hann inte genomföra dem innan han mördades.

Roman calendar - parapegma (III - IV c. C.E.).svg

Före Julius Caesars kalender hade månaderna 30 dagar, vilket gjorde att festdagar ändrades och tex. skördefester skedde på fel årstid


Caesar höggs ner i senaten med 23 knivhugg

Caesar anklagades för att försöka göra sig till kung och ingen ville ha tillbaka kungar i Rom. Detta gjorde Caesar impopulär bland många senatorer. Den 15 mars år 44 f.kr. kom han gående in i senatens hus. Han stannade upp när en senator först ställde en fråga, men sedan gav honom ett knivhugg. Fler senatorer omringade Caesar och fler knivar begravdes i hans kropp. Blod fläckade hans vita kläder och i ett sista försök att skydda sig svepte han manteln över ansiktet. Det kan vara en myt men det sägs att han känt igen sin gode vän Brutus bland mördarna och sagt ”E tu Brute?”, även du Brutus, innan han dog. Totalt tog Caesar emot 23 knivhugg.

De flesta storgodsägare och senatorer var nöjda med att Caesar dödats, men staden var full av Caesars soldater som inte längre fick någon lön och de fattiga i Rom älskade Caesar för vad han gjorde för dem. Inte heller hade Caesar någon egen son som kunde ärva honom, bara sin adopterade systerson Octavianus.

Cesar-sa mort.jpg

Caesar mördas i senaten


Begravningen

På begravningsdagen var gatorna fyllda med människor. Caesar bars på en bår och det gick fortfarande att se de mörka blodfläckarna och hålen efter knivhuggen på kroppen och kläderna. Båren ställdes ner på torget, Forum Romanum. Caesars gode vän Marcus Antonius höll ett gripande tal och läste högt ur Caesars testamente. Caesar hade varit generös när han levde och var fortfarande generös i döden. Caesar bestämde att hans trädgård nere vid Tibern skulle bli en allmän park och att alla romerska medborgare skulle få en summa pengar.

General Marcus Antonius before the dead body of Julius Caesar.png

Markus Antonius bredvid den döde Julius Caesar

Folk var upprörda över mordet. Kravaller startades i staden. De senatorer som varit ansvariga för Caesars död tvingades i landsflykt och Markus Antonius tog själv det arv som Caesar föreskrivit sin adoptivson Octavianus, blott 19 år gammal. Detta var början på ett både långt och blodigt inbördeskrig mellan de som stod bakom Markus Antonius rätt att härska över Rom, och de som stod bakom Octavianus. Senare kallade han sig Augustus..

Octavianus Augustus, Archaeological Museum of Nicopolis.jpg

Marmorhuvud, en ung Octavianus


Romarriket under Caesar

Och Romarriket? Under Julius Caesar hade gränserna utvidgats rejält, men varken Egypten eller Britannien var under romersk kontroll ännu, och även om Caesar gått över floden Rhen med sina trupper vid flera tillfällen, utgjorde floden fortfarande en naturlig gräns i norr.

RomanRepublic40BC.jpg

Romarriket vid Julius Caesars död


Källor

Levande historia 7 NoK 1998 ISBN 91-27-75823-0

Tidens världshistoria 1, Tidens förlag 1981, ISBN 91-550-2442-4

SOS Historia, Alqvist & Wiksell 2003, ISBN 91-21-20401-2

https://www.britannica.com/summary/Julius-Caesar-Roman-ruler

http://en.wikipedia.org/wiki/Alea_iacta_est

http://en.wikipedia.org/wiki/Et_tu,_Brute%3F

http://en.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix

Åter till historiebokens register,