Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Söderhavets tidiga kolonisation"

Från Skolbok

m
m
Rad 109: Rad 109:
 
''Utriggare till vänster och kopia av polynesisk katamaran till höger''
 
''Utriggare till vänster och kopia av polynesisk katamaran till höger''
  
 +
 +
===Nya Zeeland===
 +
 +
[[File:New_Zealand_in_Oceania_(small_islands_magnified)_(-mini_map_-rivers).svg|200px|Thumb|''Nya Zeeland'']]
 +
[[File:Poi-manutuke.jpg|200px|Thumb|''Tatuerad maorikvinna'']]
 +
 +
''Nya Zeeland och Tatuerad maorikvinna, nutid''
  
 
De austroneser som bosatte sig på Nya Zeeland kallade sig för ''maorier''. De är kända bl.a. för att de tatuerade sig över hela kroppen, ofta i ansiktet, och för att de lyckats behålla en hel del av sin gamla kultur trots att européer koloniserat dem. Inför fotbollsmatcher brukar t.ex. Nya Zeelands fotbollslag All Blacks alltid göra en traditionell krigsdans, en ''haka'', för att skrämma motståndarna.
 
De austroneser som bosatte sig på Nya Zeeland kallade sig för ''maorier''. De är kända bl.a. för att de tatuerade sig över hela kroppen, ofta i ansiktet, och för att de lyckats behålla en hel del av sin gamla kultur trots att européer koloniserat dem. Inför fotbollsmatcher brukar t.ex. Nya Zeelands fotbollslag All Blacks alltid göra en traditionell krigsdans, en ''haka'', för att skrämma motståndarna.

Versionen från 7 augusti 2012 kl. 06.21

Ofta är det så att Söderhavet sällan är omnämnt i historieböckerna, vilket är synd eftersom det är en spännande del av människans historia. Oftast börjar beskrivningarna med hur vi européer kom till Söderhavet men när vi kom till Söderhavet, eller Oceanien som det kallas med ett finare namn, fanns det redan andra människor som bodde där. Var kom de ifrån?


Vilka var de första söderhavsborna?

sahul.jpg

Hur Australien och Nya Guinea hängde ihop under istiden


Den allra första vågen av nybyggare i Söderhavet kom redan för 60 000 till 40 000 år sedan, forskarna är osäkra på exakt tidpunkt. Vi vet inte så mycket om dessa människor, men vi vet några saker:

  • De var fantastiskt duktiga på att ta sig fram till havs och spred sig längs kusterna från Afrika ända ner till Australien många tusen år innan människor gjorde något liknande i Europa.
  • De hade mörkbrunt skinn och det svarta håret var krulligt på Nya Guinea men vanligen rakt bland befolkningen i Australien.
  • Språken i Australien (Aborigin) och Nya Guinea (Papuanska) är ganska unika i världen, men inte besläktade med varandra vilket tyder på olika tidpunkter för invandring.
  • De var jägare, samlare och fiskare och odlade ingenting
  • De hade inga husdjur alls, inte ens hundar.
  • De gjorde konstverk i form av klippmålningar som är minst lika gamla som de grottmålningar man funnit i Europa.
  • De visste inte om hur man tillverkade keramik (krukor) eller använde metaller.

Detta hände under istiden när havsnivån var upp till 70 meter lägre än nu och det vi ser som ögrupper var stora öar då. Klimatet var också litet svalare och torrare än nu. Dessa människor tog sig antagligen fram från ö till ö och spred sig från Asien och söderut ända tills de kom fram till det öppna hav som skilde det som numera är Indonesien från Nya Guinea. Där gjordes en fantastisk bedrift när de tog sig över öppet hav och koloniserade Australien och Nya Guinea, ett landområde man inte ens kunde se eftersom det låg så långt borta. När de nådde Nya Guineas kust var det lätt att fortsätta in i Australien. Eftersom havsytan var lägre hängde de ihop och man kunde gå till fots till Australien.


Finns det några spår?

Man kan se spåren i människorna själva. Det finns några få grupper av människor i Indonesien som fortfarande har svartbrunt skinn och krulligt svart hår, men de är på väg att dö ut. Man kan se det på ”Papuanerna” de som bor på Papua-Nya Guinea och ”Aboriginerna” som ursprungsfolket i Australien heter.

west_papua_David_cameron.jpg

Folk från Papua Nya Guinea, nutid. Arvet från Afrika är tyligt.

Fanns det stora djur där då?

När de första människorna kom till Nya Guinea och Australien fanns det riktigt stora djur som levde där. Man har hittat ben efter jättekängurur, pungdjur lika stora som dagens noshörningar, strutsar som vägde upp till ett ton, enorma landkrokodiler och ormar osv. Samtliga dog ut mellan 40 000 - 35 000 år sedan i samband med att människor kom till platsen, men varför? Troligen var det så att de djuren aldrig stött på människor tidigare och var inte rädda för oss. Det gjorde dem enkla att jaga, döda och äta upp. När de stora djuren dog ut blev det allt svårare att överleva som jägare, något man tror är en orsak till att jordbruket utvecklades på Nya Guinea. Köttbristen gjorde också att vissa stammar övergick till att jaga och äta varandra istället.


Vad hände sedan?

0.jpg

Papuan, Nya guinea, med mumifierad förfader


När istiden tog slut steg havsnivån när isarna smälte, något som isolerade övärldarna i Söderhavet. Det verkar som om den sista gruppen människor som kom till Australien klev iland på kusten för 40 000 år sedan. Klimatet blev varmare och fuktigare. Det stigande vattnet separerade Nya Guinea från Australien för drygt 10 000 år sedan. Det ändrade klimatet och bristen på stora djur att jaga gjorde att jordbruk utvecklades på Nya Guinea för ungefär 9000 år sedan. Man odlade främst bananer och sockerrör, senare både jams och taro som trivs i ett tropiskt klimat och var lätta att odla i de näringsrika vulkanjordarna.

Jams Taro

Jams till vänster, taro till höger

Folket på Nya Guinea gjorde också utflykter till andra grannöar i jakt på hårda stenar man kunde göra redskap av. Man hittade obsidian, vulkaniskt glas, sydöst om Nya Guinea och vi vet att obsidian spridits vida omkring genom handel. Aboriginerna i Australien blev aldrig jordbrukare utan fortsatte att leva som jägare och samlare på en kontinent som fylldes med allt större öknar när istiden tog slut.

Tasmanien, ön söder om Australien, var en även den en del av Australien fram till för 10 000 år sedan när havsytan steg och isolerade folket där. Det gjorde att tasmanierna stannade i utvecklingen och var antagligen det mest primitiva folket på jorden när de vita upptäckarna kom dit på 1600-talet och utrotade dem.

Tasmanien

Tasmanien

Vilka kom sedan?

Austronesernas spridning, årtal från år 0

Austronesernas spridning, årtal från år 0


Nästa stora våg av människor som spred sig i Söderhavet kom inte förrän för 6000 år sedan. Forskarna tror att något drev en folkgrupp från det som nu är södra Kina till Taiwan och vi kallar dem för austroneser eftersom de hade sina rötter i Kina (kineser) men spred sig söderut (australis på latin). De lärde sig att segla över haven när de seglade mellan fastlandet och Taiwan och med de kunskaperna spred de sig vidare söderut. De hade antagligen lärt sig jordbruk i Kina och hade själva lärt sig att fiska med krokar och nät på öppet hav.

För 5000 år sedan kom de till Filippinerna och med sig hade de också husdjuren: hund, höns och grisar. De slog snabbt ut den lokala jägarbefolkningen och spred sig vidare. För 4000 år sedan kom de till Java och Sumatra, för 3600 år sedan nådde de Nya Guineas kuster, men där tog det stopp.

sabah-people.jpg

Exempel på nutida austroneser

Vad stoppade dem?

Dingo

Dingo

Austroneserna spred sig överallt där öarna var obebodda eller bara beboddes av jägare och samlare. Austronesernas livsstil med odlingar och husdjur kombinerat med fiske och samling var överlägset jägarnas livsstil och när öarna var för små för bägge folkgrupperna att överleva på vann alltid de jordbrukande autroneserna. De områden de inte befolkade var länderna i Sydostasien där det redan bodde jordbrukare och Nya Guinea där det också bodde jordbrukare.

Austroneserna gjorde försök med att bosätta sig i Australien, men klimatet var inte bra för det de odlade, troligen taro och jams, så det enda egentliga minnet från den tiden är dingon, ättlingar till de hundar som austroneser förde med sig och som ibland rymde ut i vildmarken.

Hunden användes på olika sätt. På Nya Guinea hade man dem främst som jakt- och vaktdjur, ute på de små öarna där det fanns få djur att jaga åt man hundarna men aboriginerna i Australien hade dem främst som vaktdjur eller sällskap, ibland som varma levande filtar. Något som uttrycket "a five dogs night" kommer ifrån (så kallt att man måste dra på sig fem hundar för att inte frysa).


Hade austroneserna krukor och metaller?

lapita-mi.jpg

Lapitakeramik


Austroneserna var också ett stenåldersfolk så de saknade metaller, fibrer till kläder, rep och annat tillverkade de av barken från speciella träd, men som andra jordbrukare på andra ställen på jorden använde de keramik. Till en början var det bara släta krukor, ibland rödfärgad, men senare mönstrad. Då pratar man om en speciell sorts krukor som kallas ”lapita” krukor och som hade vackra mönster intryckta i den mjuka leran innan den brändes. Hittar man rester av lapitakeramik på ett ställe är det bevis för att austroneser en gång bodde där eftersom de var de första som tillverkade keramikföremål i Söderhavet.


Hur spred de sig?

chart.jpg

Karta över havet, pinnar visar strömmar, snäckskal visar öar


Från Nya Guinea spred austroneserna sig både österut- och västerut, men det innebar långa resor över öppet hav. Austronesena blev mästerliga båtbyggare som använde både utriggare (kanoter med en eller två extra pontoner) och katamaraner (båtar som bestod av två skrov fastbundna i varandra). De kunde navigera efter stjärnor och havsströmmar och båtarna med sina latinsegel kunde färdas mer än 25 mil per dygn med full last och tio mans besättning. Det gjorde att de spred sig ända till Madagaskar utanför Afrika i väst och ända bort till Påskön i öster. De befolkade varenda ö som över huvud taget kunde ha människor boende på sig i hela Söderhavet och austronesiskan var under lång tid det mest spridda språket i världen. För 3200 år sedan nåddes Fiji, Samoa och Tonga. Runt 400 e.Kr. nåddes Hawaii och ca 1200 e.Kr. Nya Zeeland, de två sista stora ögrupperna som kunde hålla en mänsklig befolkning på flera tusen personer. På Nya Zeeland följdes samma mönster som när Nya Guinea och Australien en gång befolkades, det tog inte lång tid innan nykomlingarna utrotat både Moa fåglarna, en sorts gigantisk struts, och världens största örn, som båda bodde på öarna. Runt år 1400 e.Kr befolkades Chatham island och det var den sista ön som upptäcktes och befolkades av austroneserna, bara ett århundrade innan de första européerna kom till Söderhavet på sina upptäcktsfärder.

PHILIPPINESManila1899x.jpeg 600px-Polynesian_canoe_replica_2.jpg

Utriggare till vänster och kopia av polynesisk katamaran till höger


Nya Zeeland

Nya Zeeland Tatuerad maorikvinna

Nya Zeeland och Tatuerad maorikvinna, nutid

De austroneser som bosatte sig på Nya Zeeland kallade sig för maorier. De är kända bl.a. för att de tatuerade sig över hela kroppen, ofta i ansiktet, och för att de lyckats behålla en hel del av sin gamla kultur trots att européer koloniserat dem. Inför fotbollsmatcher brukar t.ex. Nya Zeelands fotbollslag All Blacks alltid göra en traditionell krigsdans, en haka, för att skrämma motståndarna.

"All Blacks" gör en maorisk krigsdans före match

Källor

Guns, germs and steel; Jared Diamond 1999 ISBN: 978-0-393-06922-8

Människans histori, Encyklopedi band 8, 1994, ISBN: 91-7119-718-4