Skillnad mellan versioner av "SO bortom Lgr22 - år 7-9"
Från Skolbok
Ingemar (Diskussion | bidrag) m |
Ingemar (Diskussion | bidrag) m |
||
Rad 3: | Rad 3: | ||
Det finns två sätt att planer årshjul i SO-ämnena. Endera delas läsåret upp i fyra delar där vare ämne blir läst under en fjärdedel av läsåret. Något som underlättar betygsättning för läraren och ger tid till fördjupning av ämnena, men som också orsakar en uppdelning där kontakten mellan ämnena inte är helt uppenbar. En annan fördel med en tydlig uppdelning av ämnena är att varje ämne verkligen får de lektionstimmar det ska ha enligt Skolverkets timplan. | Det finns två sätt att planer årshjul i SO-ämnena. Endera delas läsåret upp i fyra delar där vare ämne blir läst under en fjärdedel av läsåret. Något som underlättar betygsättning för läraren och ger tid till fördjupning av ämnena, men som också orsakar en uppdelning där kontakten mellan ämnena inte är helt uppenbar. En annan fördel med en tydlig uppdelning av ämnena är att varje ämne verkligen får de lektionstimmar det ska ha enligt Skolverkets timplan. | ||
− | Det andra sättet att undervisa är genom teman där två till fyra SO-ämnen ingår. Det innebär att läraren får underlag för att betygsätta alla fyra | + | Det andra sättet att undervisa är genom teman där två till fyra SO-ämnen ingår. Det innebär att läraren får underlag för att betygsätta alla fyra SO-ämnena vid slutet av varje termin. Ämnena samverkar också, för ökad förståelse. Nackdelarna med detta upplägg är att läraren måste hålla ordning på betygskriterier och centralt innehåll i fyra olika ämnen samtidigt, istället för ett i sänder. Vilket orsakar större arbetsbelastning och stress hos läraren. Slutligen innebär tematisk undervisning att det är lätt att främst historia, men även geografi, får alldeles för många lektionstimmar på bekostnad av religions- och samhällskunskapsämnet. |
Ett tematiskt arbetssätt går att utveckla med en grund i samtliga SO-ämnen. Däremot är det endast historia som har ett flöde. Det sker en händelse och nya händelser bygger på den händelsen som i sin tur orsakar nya händelser osv. Därför är det bäst att ha historia som ryggrad i tematisk undervisning och koppla in de övriga ämnena där de passar in naturligt. | Ett tematiskt arbetssätt går att utveckla med en grund i samtliga SO-ämnen. Däremot är det endast historia som har ett flöde. Det sker en händelse och nya händelser bygger på den händelsen som i sin tur orsakar nya händelser osv. Därför är det bäst att ha historia som ryggrad i tematisk undervisning och koppla in de övriga ämnena där de passar in naturligt. | ||
Rad 12: | Rad 12: | ||
− | ==Tematisk | + | ==Tematisk undervisning - blockvis== |
År 7 ____________________________________________________________________________ | År 7 ____________________________________________________________________________ |
Versionen från 15 maj 2022 kl. 04.43
Sommarlovet är slut. Ivriga och glada elever strömmar in på den första SO-lektionen i högstadiet och du tar emot dem, men hur?
Det finns två sätt att planer årshjul i SO-ämnena. Endera delas läsåret upp i fyra delar där vare ämne blir läst under en fjärdedel av läsåret. Något som underlättar betygsättning för läraren och ger tid till fördjupning av ämnena, men som också orsakar en uppdelning där kontakten mellan ämnena inte är helt uppenbar. En annan fördel med en tydlig uppdelning av ämnena är att varje ämne verkligen får de lektionstimmar det ska ha enligt Skolverkets timplan.
Det andra sättet att undervisa är genom teman där två till fyra SO-ämnen ingår. Det innebär att läraren får underlag för att betygsätta alla fyra SO-ämnena vid slutet av varje termin. Ämnena samverkar också, för ökad förståelse. Nackdelarna med detta upplägg är att läraren måste hålla ordning på betygskriterier och centralt innehåll i fyra olika ämnen samtidigt, istället för ett i sänder. Vilket orsakar större arbetsbelastning och stress hos läraren. Slutligen innebär tematisk undervisning att det är lätt att främst historia, men även geografi, får alldeles för många lektionstimmar på bekostnad av religions- och samhällskunskapsämnet.
Ett tematiskt arbetssätt går att utveckla med en grund i samtliga SO-ämnen. Däremot är det endast historia som har ett flöde. Det sker en händelse och nya händelser bygger på den händelsen som i sin tur orsakar nya händelser osv. Därför är det bäst att ha historia som ryggrad i tematisk undervisning och koppla in de övriga ämnena där de passar in naturligt.
Eftersom samhällskunskapen innehåller stora delar kopplade till just det samhälle vi har nu, något som är svårt att koppla till historieundervisningen i övrigt, innebär det att i år nio minskas historieundervisningen drastiskt till förmån för samhällskunskapen. Men då bör klassen ha hunnit igenom de historiska rötterna kring demokrati, politiska ideologier osv i historieämnet i sjuan och åttan.
Vart fjärde år uppstår ett undantagsår när hösten präglas av valen till riksdag, regioner och kommuner.. Då bryts planeringen i årshjulet upp och all kraft läggs på valet. Det är av den anledningen som drygt 25 lektioner måste vikas undan för demokratin i Sverige, vårt valsystem och våra politiska partier. Då det finns 300 lektioner, fram till 2023 och fler efter det, i SO-ämnena, innebär det ett rejält hål i årshjulen. Var fjärde årskull går genom högstadiet utan att det är valår under något läsår. För dem är det vettigast att läsa om uppbyggnaden av svensk riksdag, regering och valsystem i år nio, istället för det traditionella i år 8, för att ge plats till ett stort flöde av innehåll i de olika SO-ämnen i samband med de tre revolutionerna i åttans SO-undervisning.
Innehåll
- 1 Tematisk undervisning - blockvis
- 1.1 Vad var istiden?
- 1.2 Vad hände under bronsålderns värmeperiod?
- 1.3 Hur utvecklades Greklands stadsstater?
- 1.4 Vad var speciellt för antikens Grekland?
- 1.5 Rom - kungatiden
- 1.6 Rom - republiken
- 1.7 Rom - kejsartiden
- 1.8 Folkvandringstiden
- 1.9 Äldre medeltid och den muslimska expansionen
- 1.10 Högmedeltid
- 1.11 Senmedeltid
- 1.12 Renässans
- 1.13 Upplysningen
- 1.14 Revolutionerna i Amerika och i Frankrike
- 1.15 Kolonialismen och imperialismen
- 1.16 Napoleon
- 1.17 Industriella revolutionen
- 1.18 Amerikanska inbördeskriget och Fransk-preussiska kriget
- 1.19 Första världskriget
- 1.20 Mellankrigstiden
- 1.21 Andra världskriget
- 1.22 Kalla kriget
- 1.23 Krigen i forna Jugoslavien
- 1.24 Kampen mot terrorism
- 1.25 Arabiska våren
- 1.26 Kriget i Syrien
Tematisk undervisning - blockvis
År 7 ____________________________________________________________________________
I geografiämnet lär sig eleverna vad som krävs för att elever ska överleva, både som jägare och som bönder, och vad som driver människor att bli bofasta och bygga städer. Den lärare som utgår från Istidsspåret kommer att kunna använda sig av flera olika teman där geografiämnet är viktigast. I alla fall inledningsvis.
Vad var istiden?
GE: Vad var speciellt för istidens klimat? och hur påverkade det de människor som levde på olika platser på jorden då? GE: Hur påverkade landhöjningen efter istidens slut människorna vid kusterna? HI: Vad var speciellt för jägarstenåldern, både den äldre och den yngre? Detta är en repetition av det de vanligtvis gick igenom drygt sex år tidigare. RE: Vad trodde istidens människor på? Vad lär vi oss av klippmålningar och hällristningar från jägarstenåldern?
Vad hände under bronsålderns värmeperiod?
GE: Vad orsakade värmeperioden under bronsåldern? GE: Hur var klimatet på de platser där flodkulturerna växte fram då? GE: Vad var den "bördiga halvmånen" och hur kunde kunskapen om odling spridas? GE: Varför bosätter sig folk vid floder och nära flodmynningar? HI: Hur utvecklades flodkulturen i Mesopotamien RE: Vilka gudar dyrkades i Mesopotamien och hur påverkade religionen människorna som levde där? HI: Hur utvecklades flodkulturen i Egypten RE: Vilka gudar dyrkades i Egypten och hur påverkade religionen människorna som levde där? RE: Vad säger gamla testamentet i Bibeln om den här tiden? RE: Vilka var asarna och vad var speciellt för dem? SH: Hur organiseras ett imperium?
Överkurs: Vad hände under bronsålderns värmeperiod?
HI: Hur utvecklades flodkulturen längs Indus RE: Vad säger sagorna om de gudar indoeuropéerna tog med sig till Indusdalen? HI: Hur utvecklades flodkulturen i Kina RE: Hur såg religionen ut i Kina och hur påverkade religionen människorna som levde där?
Hur utvecklades Greklands stadsstater?
GE: Vulkanism och vad hände med minoerna på Kreta? HI: Vad var speciellt för minoerna på Kreta? HI: Vad var speciellt för Mykene? HI: Vad hände med Troja enligt Illiaden och Odyssén?
Vad var speciellt för antikens Grekland?
GE: Vad innebär medelhavsklimatet för de människor som bor där? GE: Namngeografi, det inre av Medelhavet. HI: Vad var speciellt för Greklands och Spartas uppgång och fall? HI: Vem var Alexander den store och vad innebar Hellenismen och hans erövringar för samtiden? RE: Vad var speciellt för den grekiska gudavärlden? SH: Vad innebar den grekiska demokratin?
Överkurs: Vad var speciellt för antikens Grekland?
HI: Vilka var fenicierna och vad var deras arv till oss som lever nu? HI: Vad var Persiens roll för skapandet av det Europa vi har nu? RE: Vad var speciellt för den persiska gudavärlden?
Rom - kungatiden
GE: Vad var de geografiska förutsättningarna för att Rom skulle bli en stormakt? HI: Hur gick det till när Rom gick från två bröder till en stormakt? HI: Vad finns det för sanning i sagorna från skapandet av Rom? RE: Vad var speciellt för den romerska gudavärlden?
Rom - republiken
HI: Vad var speciellt för republiken? och bröderna Gracchus? HI: Vad innebar de Puniska krigen? SH: Hur utformades Roms demokrati jämfört med Greklands? SH: Vilka spår har vi kvar i nutid efter Roms styrelsesätt under republiken?
Rom - kejsartiden
GE: Namngeografi, Roms erövringar HI: Vad var speciellt för kejsartiden? RE: vad hände med kristendomen i Levanten från kejsare Augustus och framåt? RE: Hur gick det till när Västrom blev katolskt och Östrom ortodoxt? SH: Vilka spår har vi kvar från Pax Romana som vi även hittar i EU?
Folkvandringstiden
GE: De geografiska förutsättningarna för folkvandringstiden (vulkaner och svält) HI: Roms fall HI: Goternas olika riken runt västra Medelhavet RE: Irländsk och brittisk religion, före och efter kristendomens intåg
Överkurs: Folkvandringstiden
HI: Vad hände i Sverige före vikingatiden?
Äldre medeltid och den muslimska expansionen
RE: Vem var Muhammed? Vad hände under hans livstid? HI: Hur gick det till när Levanten och Persien blev muslimskt? HI: Hur gick det till när Nordafrika blev muslimskt? HI: Hur gick det till när Iberiska halvön blev muslimskt? Och vad hände vid Poitiers? SH: Vad utmärker en teokrati där religionen styr? HI: Vad hände när vikingarna expanderade västerut och grundade Kiev Rus? HI: Vad hände när vikingarna expanderade västerut?
Högmedeltid
HI: Vad var orsaken till korstågen? RE: Hur spreds katolsk kristendom genom Europa? RE: Vad var orsaken till bildandet av olika klosterordnar? RE: Varför kröntes Karl den store till Kejsare? RE: Vad var grunden till det tysk-romerska riket?
Senmedeltid
HI: Vad innebar reconquistan på Iberiska halvön? RE: Vad innebar Östroms fall för den ortodoxa kristendomen? HI: Vad innebar den muslimska expansionen in i Balkan?
Renässans
HI: vad innebar upptäckternas tid för handelsvägarna Indien - Europa? HI: Vad innebar Columbus upptäckt av Amerika? RE: Vad innebar Påvens totala makt över kunskap? GE: Hur kunde olika folka överleva i Amerikas djungler och uppe i Anderna? RE: Vad hade aztekerna för religion? RE: Vad hade Inkaindianerna för religion?
Upplysningen
HI: Vad betydde upplysningsfilosoferna? RE: vad innebar upplysningen för att bryta kyrkans Makt? RE: Vad innebar Protestantismen och vem var Martin Luther? HI: 30-åriga kriget i Europa och häxprocesserna i Sverige
Revolutionerna i Amerika och i Frankrike
HI: Vad hände i Nord- och Sydamerika före Amerikanska inbördeskriget? HI: Vad skedde under Amerikanska inbördeskriget SH: Hur fungerade självständighetsförklaringen? GE: vad var de geografiska förutsättningarna för revolution i Frankrike? HI: Vad var orsakerna till franska revolutionen? SH: vad innebar deklarationen om de mänskliga rättigheterna?
Kolonialismen och imperialismen
GE: Hur fungerade triangelhandeln? GE: Hur gick det till när Cook upptäckte Australien och Nya Zeeland? GE: Hur gick det till när Lewis och Clark hittade vägen över amerikanska kontinenten? HI: Varför koloniserades Afrika, delar av Asien och Oceanien? RE: Varför var det så svårt för kristna med annorlunda uppfattning i Europa? HI: Varför emigrerade så många över Atlanten? HI: Varför behandlades urbefolkningen i Australien, Nordamerika och Sydamerika så illa?
Napoleon
HI: Vad hände när Napoleon tog tillbaka makten över Frankrike? SH: vad var Napoleons arv för Europa?
(90 punkter)
År 8 ____________________________________________________________________________
Industriella revolutionen
GE: Jakten på nya naturresurser HI: Industrialismen HI: Från ångmaskin till elektricitet SH: Nya politiska riktningar: konservatism, liberalism och socialism
Amerikanska inbördeskriget och Fransk-preussiska kriget
GE: Varför krävdes afrikanska slavar för USA:s bomullsfält? HI: Vem var Bismarck och hur skapade han Tyskland? HI: Vad hände under amerikanska inbördeskriget? SH: Vad har slaveri med ett modernt samhälle att göra?
Första världskriget
GE: Varför var Balkan så omtvistat område? HI: Varför bröt första världskriget ut? HI: Varför ryska revolutionen bröt ut HI: Balfourdeklarationen om Palestina HI: Turkiets folkmord på armenierna SH: Fördelar och nackdelar med politiska allianser. SH: Kommunism
Mellankrigstiden
SH: Hur demokrati kan omvandlas till diktatur SH: Politiska åskådningar - fascism, nazism och kommunism SH: Kampen för kvinnlig rösträtt HI: Mussolinis maktövertagande i Italien HI: Spanska inbördeskriget och Francos ledning av fascisterna HI: Weimarrepublikens misär och Hitlers väg till makten HI: Lenins död och Stalins utrensningar HI: Holodomor i Ukraina RE: Sovjetunionen och ateism
Andra världskriget
HI: Varför bröt kriget ut? SH: vad blev effekterna av andra världskriget?
(26 punkter)
År 9 ____________________________________________________________________________
Kalla kriget
GE: På vilka grunder ändrads gränserna efter kriget? HI: IRA och Irland HI: Berlinblockaden, Kubakrisen och mordet på Kennedy HI: Rymdkapplöpningen SH: De svartas kamp för rättvisa i USA SH: Uppdelningen av världen i två pakter HI: Kolonierna slår sig fria HI: Kriget mellan Irak och Iran HI: Sovjetunionen i Afghanistan HI: Murens fall RE. Konflikten i Israel-Palestina
Krigen i forna Jugoslavien
HI: Varför bröt krigen ut? HI: Vad var konsekvenserna för forna Jugoslaven, och Sverige
Kampen mot terrorism
HI: Kuwaitkriget HI: Afghanistan: mujahedin, talibanerna och al-Quida HI: 11/9 och attackerna på Afghanistan och Irak HI: Somalia och al-Shabab HI: Nigeria och Boko Haram
Arabiska våren
GE: Vad var den geografiska orsaken till oroligheterna? HI: Vad hände i de olika länderna? SH: Vad blev konsekvenserna av den arabiska våren?
Kriget i Syrien
GE: Vad var den geografiska orsaken till oroligheterna? RE: Vad var IS? HI: Vad hände under kriget? SH: Vad blev konsekvenserna av kriget i Syrien?
(25 punkter)