Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Somalia, torkans och översvämningarnas land"

Från Skolbok

m
m
Rad 1: Rad 1:
[[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Somalia_(orthographic_projection).svg|300px]]
+
[[File:Somalia (orthographic projection).svg|300px]]
 
[[File:Somalia Topography en.png|300px]]
 
[[File:Somalia Topography en.png|300px]]
 
[[File:Somalia sat.png|300px]]
 
[[File:Somalia sat.png|300px]]
Rad 54: Rad 54:
  
 
Alla bilder är från Wikimedia Commons.
 
Alla bilder är från Wikimedia Commons.
 +
 +
 +
 +
====[[Geografi, skolbok|Åter]] till geografibokens register====
 +
 +
 +
[[Kategori:Geografi]]

Versionen från 11 januari 2020 kl. 11.49

Somalia (orthographic projection).svg Somalia Topography en.png Somalia sat.png

Somalias placering på jorden, dess topografi och satellitbild som visar skillnad på norr och söder på vegetationen


Det räcker med att titta på en karta för att se att Somalia är ett relativt platt land med ovanligt lång kust. Placeringen på yttersta spetsen på Afrikas horn, gör att landet är utsatt för många olika katastrofer. naturkatastrofer har dessutom en tendens att övergå i humanitära katastrofer när människor som drabbas av torka, översvämningar och väpnade konflikter tvingas fly.Vilka är då de naturliga katastrofer som kan drabba Somalia?

Monsunregnen

Närheten till Mellanöstern i norr hindrar de normala monsunregnen att nå norra delarna av Somalia, samtidigt som de södra delarna vanligen får regn, liksom Etiopien och andra delar av Östafrika, längre in. Ser du på satellitbilden överst blir det tydligt var det är grönt och regnen är vanligare. Monsunregnen påverkas av både El Niño i Stilla havet och IOD händelser i Indiska oceanen, vilket gör att det faller olika mycket monsunregn från år till år. Ju varmare det blir på jorden, desto mer energi lagras i atmosfären och desto mer skiljer det mellan regniga år och torra år. Det innebär att år med extremt mycket regn kan södra Somalia drabbas av svåra översvämningar samtidigt som norra Somalia drabbas av svår torka.

The main street is flooded (8050424437).jpg

Översvämning i Beledweyne i Somalia 2012

Årstiderna

Somalia har fyra årstider, December till mars är torrperioden när i princip inget regn faller alls. Från april till juni passerar monsunbältet norrut och då faller rikligt med monsunregn med sydvästliga vindar. Från juli till september kommer den andra torrperioden. Sedan kommer en kort regnperiod när monsunbältet söker sig söderut, med mycket mindre regn än under monsunen mellan oktober till december, eftersom den då kommer från det torra landområdet i norr till skillnad från sommarmonsunen som kommer från havet.

width400]  Översvämmat flyktingläger efter häftiga monsunregn regn i Kismayu södra Somalia juni 2014   Kriget om Ogaden   Humanitär hjälp till Ogaden november 2006 efter uteblivna regn

Ogaden i östra Etiopien är en högplatå (se kartan i toppen). Högplatån och bergen i Etiopien får mycket mer regn än kusten i Somalia, eftersom de ligger högre upp och det faller mer regn när fuktig luft tvingas upp och kyls ner på högre höjd. Ogaden är dessutom relativt platt, vilket gör det utmärkt för jordbruk. Detta har lett till ett flertal konflikter om just Ogaden under 1900-talet. Att man dessutom hittat stora mängder av både olja och naturgas i Ogaden gör inte krigsrisken mindre. Ogaden, liksom Somalia, kan drabbas av år helt utan regn vilket slår extra hårt mot jordbrukare vana vid att kunna få bra skördar varje år. Då måste resten av världen hjälpa till med hjälpsändningar (se bild).


Tyfonerna

Somalia ligger i den norra tyfonzonen längs Östafrikas kust. De tyfoner som uppstår norr om ekvatorn i Indiska oceanen är långt ifrån så våldsamma som de som t.ex. drabbar Moçambique och Madagaskar söder om ekvatorn ftersom havet utanför är mindre i norr, men eftersom de gärna träffar hornet på Afrika, ett område som annars är väldigt torrt, drabbar regnen och havsnivåhöjningen ett landskap som normalt saknar växtlighet som kan stoppa upp vattnet. Något som kan leda till översvämningar och våldsamma tillfälliga floder i stäppen, så kallade "flash flloods". ARB 01 Nov 11 2013 0735Z.jpg

Tyfon över Afrikas horn


IOD händelser

Källor

https://reliefweb.int/disaster/dr-2015-000134-som


Bildkällor

Alla bilder är från Wikimedia Commons.


Åter till geografibokens register