Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Svensk medeltid: Stenkilska ätten"

Från Skolbok

m (Inge och Magnus Barfot)
m (Inge den äldre och Halsten)
Rad 44: Rad 44:
 
Bägge Stenkils söner regerade tillsammans som kungar över Sverige, men Halsten dog efter bara några år. Det sas att Halsten vara ''hövlig och glad'', och ''närhelst ett lagärende lades fram för honom, dömde han rättvist'', och ''därför försämrades Sverige av hans frånfälle och död''.  Han efterträddes i sinom tid på tronen av sina söner Filip och Inge.
 
Bägge Stenkils söner regerade tillsammans som kungar över Sverige, men Halsten dog efter bara några år. Det sas att Halsten vara ''hövlig och glad'', och ''närhelst ett lagärende lades fram för honom, dömde han rättvist'', och ''därför försämrades Sverige av hans frånfälle och död''.  Han efterträddes i sinom tid på tronen av sina söner Filip och Inge.
  
Inge kallas för Inge den yngre, för att skilja honom från Stenkils son som kallas Inge den äldre.
+
Halstens son Inge kallas för Inge den yngre, för att skilja honom från Stenkils son som kallas Inge den äldre.
 
 
  
 
==Inge den äldres levnad==
 
==Inge den äldres levnad==

Versionen från 1 januari 2015 kl. 10.19

Bakgrunden till vår första medeltida kung

edadmedia1.jpg

Vår medeltidshistoria har rötter ända borta i Ryssland, eller det som på den tiden kallades Gårda rike. Där härskade en jarl, en hövding som blev förvisad dit av ingen mindre än Sveriges förste kristne kung Olof skötkonung.

Jarlen hette Ragnvald. Ett konstigt namn för oss. Han blev änkling – hans fru dog – och då gifte han sig med en ny kvinna som hette Astrid. Astrid var inte vem som helst, utan hon var släkt med Ynglingarna, en berömd kungaätt i Norden. Med henne fick han sonen Stenkil. Namnet har inget med kilar att göra utan är gammal svenska för stenkittel eller stengryta.

Astrid var yngre än Ragnvald och hon blev änka efter en tid. Då gifte sig kung Emund den gamle. Han var svensk kung och Olof Skötkonungs son. Emund gjorde Stenkil till Jarl dvs. den som åker runt i riket och ser till att kungens order faktiskt utförs. När sedan Emund dog år 1060 utsågs hans jarl, Stenkil, till ny kung. Stenkil var nämligen inte bara kungens jarl, utan troligen även gift med sin egen styvsyster som hade kung Edmund som pappa.

Så började den stenkilska ättens tid som svenska kungar, och från det året, 1060, brukar vi säga att den svenska medeltiden börjar.

Stenkil som kung

Kung Stenkil var en vis och försiktig härskare, även om han till utseendet var stark och storväxt. Han var känd som den bästa bågskytten i sitt rike, tapper i strid, men vanligtvis mild och fredlig till sitt sätt.

Stenkil var kristen, han var troligen den som grundade biskopssätet i Sigtuna, men han ville att kristendomen skulle vara ett frivilligt val och inget man tvingades till. Därför fick de som fortfarande trodde på asagudarna fortsätta med sina offer.

När Adalvard, den nya biskopen i Sigtuna, ville bränna asatemplet i Uppsala för att minska hedendomen i området, stoppade Stenkil det hela eftersom han trodde att det skulle göra befolkningen mindre kristen, istället för mer kristen som Adalvard trodde.


Kriget mot Norge

20120916-202533.jpg

Amatörer ställer upp i nytillverkade medeltida utrustning


Under Stenkils tid som kung blev det ännu ett krig mot Norge. Den Norske kungen kom med en krigshär till Västergötland och möttes där av lagman Torvid.

Då lagmannen ställde upp sitt folk och uppmuntrade bönderna att visa sig tuffa och hårda genom att stå tyst och tiga satt han själv framför dem till häst. Men hästen var bunden vid en påle, nedslagen i marken.

När den Norska hären vrålade för att skrämma svenskarna skyggade hästen och ryckte till så att pålen lossnade och slog lagmannen i huvudet. Han trodde att det var ett Norskt skott som träffat honom och flydde från platsen.

Utan ledare höll inte heller bondehären stånd, så norrmännen segrade och tog svenskarnas flagga. Men svenska soldater lurpassade i en skog och när de fick tillfälle överfölls den norrman som bar flaggan. Efter att svenskarna återerövrat flaggan tågade Norske kungen hem, och kriget avslutades.

Stenkils död

Stenkil dog i sjukdom redan 1066. Han påstås vara begraven i den så kallade Kungskullen utanför Levene i Vara kommun i Västergötland. Han hade två söner: Inge och Halsten, men båda var för små för att bli kungar. Istället utbröt ett inbördeskrig mellan två män som bägge hette Erik. Bägge omkom eller mördades 1067. Efter det styrde Stenkils Jarl tills barnen blivit vuxna.


Inge den äldre och Halsten

Bägge Stenkils söner regerade tillsammans som kungar över Sverige, men Halsten dog efter bara några år. Det sas att Halsten vara hövlig och glad, och närhelst ett lagärende lades fram för honom, dömde han rättvist, och därför försämrades Sverige av hans frånfälle och död. Han efterträddes i sinom tid på tronen av sina söner Filip och Inge.

Halstens son Inge kallas för Inge den yngre, för att skilja honom från Stenkils son som kallas Inge den äldre.

Inge den äldres levnad

Inge den äldre var en ganska stor och imponerande man. Dessutom gift med Helena, en ansedd och rik kvinna. Det sägs om honom att:

Inge var länge konung och vänsäll och en god kristen; han avskaffade bloten i Svitjod och påbjöd, att allt folk skulle kristnas (Svitjod = Sverige).

Blotet år 1084 och Blot-Sven

asatempel.jpg

Eftersom Inge var kung var han tvungen att komma till blotet vid Uppsala, något som skedde vart femte år. År 1084 försökte han hindra blotet och istället få folket att gå över till kristendomen. Människorna började skrika mot kungen och kasta stenar efter honom, så att han måste fly i därifrån.

Men på tinget var också drottningens bror Sven närvarande. Han steg fram inför bönderna och lovade att fortsätta med offren till de gamla gudarna, om de ville godkänna honom som kung. De gjorde det, en häst leddes fram och offrades och Sven lämnade på det viset kristendomen. Han fick då namnet Blot-Sven (Offer-Sven).

Nu fick Sverige två kungar, Inge i Västergötland och Blot-Sven i Svealand.

Blot-Sven besegras

Blot-Sven regerade tre år i Svealand. Men slutligen samlade Inge i tysthet, en krigshär och begav sig mot Svealand med största skyndsamhet. Inge kom fram tidigt en morgon till en gård, där Blot-Sven sov med sitt hovfolk.

Huset omringades och antändes. De som väcktes av lågorna och rusade ut blev nedhuggna och dödade. Bland dem var Blot-Sven själv. På det viset blev Inge återigen kung över hela riket. I samband med det brände han även ner hednatemplet i Uppsala.


Inge och Magnus Barfot

Karta.JPG

I Norge regerade Harald Hårdrådes sonson, den tappre Magnus Barfot, som fick det namnet av den udda anledningen, att han inte använde strumpor i sina skor utan benen var bara.

Han ledde ett erövringståg inåt Sverige, och byggde en skans, en liten fästning, på Kollandsö, där han lämnade en stark besättning. Därefter återvände han hem till Norge igen.

Men kung Inge kom snart och intog skansen. Då tågade Magnus Barfot återigen till Sverige. Inge mötte honom vid Fuxerna kyrka, nära nuvarande Lilla Edet i Västergötland, och slog honom, så att han med möda undkom. Magnus hämnades sin förlust en tid senare, just på samma ställe, så att Inge måste fly för honom.

Men kriget slutade med ett möte vid Kongahälla i närheten av nuvarande Kungälv år 1101, dit även kungen av Danmark, Erik Ejegod, kom. De tre kungarna av Norden, alla tre ypperliga män, bestämde gränsen mellan sina riken. Av de vid trekungamötet närvarande kungarna beskrivs kung Inge som ståtligast, med en stor stjärt som i Norge gav honom tillnamnet Inge bakbred.

trekungar.JPG

Staty till minne av trekungamötet 1101


Till bekräftelse av freden blev Inges dotter Margareta bortgift med Norges kung, och fick av den anledningen tillnamnet Fridkulla (fredsjungfru).

Inge dog senare. Endera i sängen efter att han härskat över Skåne som han stred i tre år för att erövra, eller så av sjukdom. Källorna är inte säkra. Han begravdes troligen i Stenkilska gravkoret i Vreta klosters kyrka

Vad hände med Inges fru och barn?

Helena skänkte 20 gårdar, troligen hela sin brudgåva eller arvet efter brodern kung Blot-Sven, till Vreta kloster där hon senare blev nunna 15 år mellan hennes man Inges död och sin egen.

Margareta Fridkulla fick inga barn med den norska kungen. När Magnus dog gifte hon sig istället med den danska kungen som hon fick två barn med. På det viset hann hon vara drottning över både Norge och Sverige under sitt liv.

Katarina gifte sig med en dansk prins, Björn Haraldsson Järnsida, och blev dansk prinsessa.

Kristina gifte sig med storfursten av Kiev och med honom fick hon 10 barn.

Ragnvald hann få en dotter, Ingrid, innan han blev ihjälslagen av västgötar.

tumblr_m5k98slOQl1rohzjmo1_500.png

Slutet för Stenkilska ätten

Konung Inge den äldre regerade i frid till sin död år 1112.

Halstens söner, Filip och Inge den yngre, blev kungar efter honom. Filip dog snart, och Inge den yngre var en svag härskare, som inte kunde hindra Magnus Barfots son kung Osten att erövra Jämtland. Inge dog av "ond dryck", antagligen gift, i Östergötland år 1125 och med honom dog den Stenkilska ätten ut eftersom Inge den äldre fick tre döttrar och bara en enda son, som slogs ihjäl innan han fick egna söner.

De två bröderna är troligtvis begravda i Vreta klosters kyrka, där man funnit skeletten av två mycket långväxta personer, närmare bestämt 1,98 och 2,02 meter långa. Om detta är korrekt, stämmer det väl överens med uppgiften om att personer ur Stenkilska ätten var högväxta.

Källor

Lärobok i fäderneslandets historia av Gustaf Henrik Mellin 1845

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stenkil

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halsten

http://sv.wikipedia.org/wiki/Filip_(kung)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inge_den_yngre

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inge_den_%C3%A4ldre

http://sv.wikipedia.org/wiki/Helena_av_Sverige

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristina_Ingesdotter

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnvald_Ingesson

http://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Fredkulla

http://sv.wikipedia.org/wiki/Katarina_Ingesdotter

Bildkällor

Bild över kungahov: 2.bp.blogspot.com/-6ZjMZGk2TcE/T6FWVWUUFiI/AAAAAAAACwQ/J9IFjq_ws3I/s320/edadmedia1.jpg

Nutida medeltida soldater: harringtoncompanye.files.wordpress.com/2012/09/20120916-202533.jpg

Blot i Uppsala: www.skaramedeltidsgille.se/asatempel.jpg

Karta över Fuxerna: www.slaktforskare.se/Josefin/Karta.JPG

Staty över trekungamötet: lh4.googleusercontent.com/-be6fQIZhJxQ/UXRBCkb5IrI/AAAAAAAAD2g/JB4JaEZ2ChI/w700-h547-no/trekungar.JPG

Flicka i prinsessklänning: 31.media.tumblr.com/tumblr_m5k98slOQl1rohzjmo1_500.png