Åtgärder

Ukrainas och Rysslands historia - Från 1991 till februari 2022

Från Skolbok

Version från den 3 juli 2023 kl. 11.28 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Yeltsin's tanks (8000380340).jpg

Kuppförsöket i Moskva 1991, Jeltsins pansarvagnar rullar mot Duman

1991 dog ett imperium. Den sammahållande kraften i Sovjetunionen försvann. De länder som kontrollerats av Sovjetunionen bröt sig fria och delat av Sovjetunionen som varit fria länder tidigare utropade sig som fria länder. Ukraina var et av dem.

I några fall, som Rumäniens, ledde frigörelsen till oroligheter, upplopp och många döda. I Ukrainas fall gick det lugnt. Den sovjetiska representanten, och ledaren för Ukraina bestämde att landet skulle bli en egen republik och utlyste presidentval. Ett val han själv vann.

Sedan växlade makten mellan honom och andra tidigare representanter från Sovjettiden. Ukraina fick det dock inte så mycket bättre. Korruption var vanligt, pengar som behövdes till att utveckla landet försvann till utländska bankkonton och kontakterna med Rysslands ledning var täta.

Krim

Ships of Ukrainian Navy in Sevastopol, 2007.jpg

Ryska stridsfartyg i Sevastopol 2007

Ryssland saknar, trots storleken, djupa hamnar för krigsfartyg som är isfria året runt. Med ett enda undantag, Sevastopol på Krimhalvön. I Ukrainas strävan för frihet ingick goda relationer med Ryssland. Därför ingicks ett hyresavtal där Ryssland betalade hyra för Sevastopol mot att den fick förbli under rysk kontroll. I avtalet ingick även att ryska fartyg skulle kunna färdas fritt genom Azovska sjön' för att nå hamnar på rysk mark längs sjöns norra strand.


Krimtatarerna

Russians2001Crimea.PNG

Etniska ryssar på Krim i procent 2001

Krimtatarerna hade inte fått bosätta sig på Krim för den Sovjetiska ledningen. I samband med att Sovjetunionen upplöstes började familjer återvända till de marker som stulits från dem efter andra världskriget. marker som beboddes av ryssar. Något som skapade en hel del slitningar mellan tatarer och ryssar. Krimhalvön har en befolkning som nästan uteslutande är ryssar till skillnad från övriga Ukraina, på grunda av tvångsförflyttningen av ryssar till Krim av Stalin efter andra världskriget.


Kärnvapenavtalet

Ukraina hade världens tredje största uppsättning av kärnvapen innanför landets gränser. Ett minne från det kalla kriget när Sovjetunionen placerat vapnen där i händelse av ett krig mot NATO och Västeuropa, men även för att skydda Svarta havet.

I riksdagen röstades fram ett beslut att Ukraina skulle vara en kärnvapenfri zon. Ukraina skulle inte ha kärnvapen, och inte heller skulle andra länder få placera kärnvapen i Ukraina.

United Nations Security Council in New York City.JPG

FN:s säkerhetsråd. Möteslokal

Lösningen blev ett avtal med Ryssland. Det heter Budapestavtalet och ingicks 1994 och man kom överens om att:

  • Ryssland fick alla kärnvapnen, gratis, mot att de fraktade bort dem.
  • Ukraina fick ett fredsavtal underskrivet i FN:s säkerhetsråd av de ständiga medlemmarna: USA, Ryssland och Storbritannien. I avtalet garanterar samtliga Ukrainas rätt till att få förbli neutralt och Ukraina kan räkna med hjälp om någon av dessa stormakter, eller en allians där de ingår, angriper Ukraina.


2004, den orangea revolutionen

Joesjtsjenko Marion Kiev 2004.jpg

Orangea revolutionen i Kiev 2004

Vid valet 2004 vann Viktor Yanukovich, en man med starka band till Rysslands ledare Putin. Valet hade bevisligen inte gått rätt till och folket i främst Kiev gick ut till torget mitt i Kiev, demonstrerade och krävde omval. Motståndaren till Yanukovich var Viktor Yushchenko. En man som påstod sig vilja föra en politik som skulle driva Ukraina närmare EU och Västeuropa. Under protesterna blev Yushchenko förgiftad av något som bland annat vanställde hans ansikte, men han överlevde och rörelsen runt revolutionen fick till ett omval, som Yushchenko vann.

Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Summit Lisbone 18 October 2007 (23).jpg

Viktor Yushchenko och Yulia Tymoshenko 2007

Till premiärminister valde han Yulia Tymoshenko. De två fick makten 2005 - men för Ukrainas del blev det inte mycket bättre än tidigare. Landet kom inte närmare EU, det blev inga nya reformer i landet och korruptionen fortsatte.

Missnöjet i Ukraina, med ledningen som inte gjorde någonting, ledde till att Viktor Yanukovich vann nästa presidentval 2010 helt ärligt.


Vintern 2013-14 och Maidan

Anti-government protests in Kiev (13087651675).jpg

Maidan, Kiev 2014

Yanukovich hade lovat reformer vid 2010 års val, och att Ukraina skulle skriva samarbetsavtal med EU som sedan skulle leda till ett EU-medlemskap. Även NATO hade gett positiva svar till ett medlemskap för Ukraina redan vid valet 2010. Därför var förhoppningarna stora på Yanukovich.

Helt oväntat vägrade Yanukovich att skriva på avtalet med EU och accepterade istället ett avtal med Putin i Ryssland, tillsammans med ett stort lån till Ukraina.

Människor blev uppretade. Folk demonstrerade på Maidantorget, eller "Frihetstorget'/Självständighetstorget' på svenska. Rörelsen fick sedan namnet Maidan efter torget.

Dynamivska str barricades on fire. Euromaidan Protests. Events of Jan 19, 2014-9.jpg

Barrikader i Kiev under protesterna

Demonstranterna möttes av allt värre våld från Yanukovich polis, speciellt Berkut, den beryktade, våldsamma kravallpolisen. Från början användes bara batonger i sammandrabbningarna. Detta trappades upp till användning av tårgas, chockgranater och gummikulor mot demonstranterna, som ofta bestod av små barn, mammor och pensionärer. Inte bara unga, arga män. Våren 2014 infördes hårda lagar mot folksamlingar, rätt att använda Internet, bärande av vissa kläder osv.. lagar som drev på demonstrationerna. Dessa möttes av krypskyttar med kikarsikten bland poliserna som aktivt valde ut offer bland demionstrantena som de dödade. 125 personer dödades av polisen under demonstrationerna.

Situationen blev ohållbar. Yanukovich flydde på natten i en helikopter, till Ryssland och Putins beskydd. Ukraina stod tillfälligt utan ledning, men för första gången sedan 1991 hade landet möjlighet att välja någon som inte var kontrollerad av Ryssland. Den mannen blev Petro Poroshenko som blev Ukrainas president 2014.


Annekteringen av Krim

Berkut mans a checkpoint at the entrance to the Crimea Peninsular, March 10, 2014.jpg

Polis bevakar överfarten mellan Krim och fastlandet

Som en direkt respons på Yanukovich flykt tog ryska trupper över parlamentet i Krim, 27/2 2014. och placerade även ut soldater från garnisonen i Sevastopol på viktiga platser på Krim, som vägkorsningar och broar. En folkomröstning om folket på Krim ville tillhöra Ukraina eller Ryssland genomfördes, och eftersom nästan hela Krims befolkning är ryska familjer som tvingades dit av Stalin efter andra världskriget, vann den ryska sidan.

Putin hävdade att "Krim alltid varit en del av Ryssland" och motsatte sig omvärldens anklagelser om att Ryssland invaderade/annekterade och ockuperade Krim, samtidigt som ryska trupper utan beteckningar eller markeringar över vilket land de tillhörde, hjälpte trupperna från Sevastopol i övertagandet.

Få länder har accepterat att Krim är ryskt, de flesta anser att halvön fortfarande är ukrainsk mark.


Donbass

2014-04-06. Протесты в Донецке 024.jpg

Protester i Donetsk 2014

I den del av Ukraina som ligger längst österut ligger regionen Donbass som består av de två landskapen Luhansk och Donetsk. Här finns en stark vilja att hellre tillhöra Ryssland än Ukraina, eftersom större delen av befolkningen har ryska rötter.

Samtidigt som Ryssland skickade in trupper till Krim skickade Putin militär hjälp till militanta grupper i Donbass som ville bryta sig loss från Ukraina. Detta ledde till ett 14 år långt krig med mer än 14 000 döda, mer än 100 stupade per månad, i genomsnitt. Ryska trupper har inte marscherat in under den tiden utan striderna har skett mellan Ukrainska statens soldater och grupper stödda av Ryssland. Det är inte heller hela Donetsk och Luhansk som vill bryta sig loss, utan bara delar av landskapen.


Zelensky och krigsstarten 2022

Putin, Macron, Merkel, Zelensky (2019-12-10) 01.jpg

Putin längst till vänster, Zelensky längst till höger. Frankrikes och Tysklands ledare däremellan

Under Poroshenko minskade korruptionen i Ukraina. Lagar ändrades för att ge bättre trygghet och säkerhet både för vanliga människor och för företag. Ett problem var kriget i öst eftersom Donbass är den region med mest tung industri i Ukraina och produktionen stördes av kriget.

Rysslands aggressiva annekteringar och stöd till de stridande gjorde att Poroshenko förordade ett medlemskap i NATO som skydd mot Ryssland. Stödet för det var stort. När riksdagen röstade, var 303 medlemmar för ett NATO medlemskap och 3 var mot.

2019 Vann istället skådespelaren Volodymyr Zelensky presidentvalet. Han hade redan spelat president i en populär TV-serie i Ukraina, och hade dessutom vunnit Ukrainas version av tävlingen Let's Dance. Han var oerfaren som politiker och även om viljan fanns att ansluta Ukraina till både EU och NATO gick det trögt i början, mycket på grund av Covid-19 pandemin. och inget av avtalen var klara när Ryssland invaderade Ukraina 24 februari 2022.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Civila tar skydd under en bro, Kiev 5 mars 2022


Källor

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-turbulent-history-since-independence-1991-2022-02-24/

https://www.republicworld.com/world-news/russia-ukraine-crisis/why-did-ukraine-give-up-its-nuclear-weapons-to-russia-in-late-1990s-all-you-need-to-know-articleshow.html

https://theconversation.com/ukraine-war-what-is-the-budapest-memorandum-and-why-has-russias-invasion-torn-it-up-178184

https://www.mfaua.org/en/publications/the-budapest-memorandum-the-truth-behind-the-myths

Filmen "Winter on Fire", om Ukrainas uppror vintern 2013-2014.

https://metro.co.uk/2022/03/03/russia-ukraine-war-why-did-russia-annex-crimea-and-who-owns-it-now-16208110/

https://www.crisisgroup.org/content/conflict-ukraines-donbas-visual-explainer

https://nypost.com/2022/02/24/who-is-ukraines-president-volodymyr-zelensky/

Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons.


↩ Tillbaka till temasidan