Åtgärder

Ungdomsarbetslöshet

Från Skolbok

Version från den 26 september 2019 kl. 08.30 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Ungdomsarbetslösheten är relativt låg i Sverige (2019), mycket beroende på att vi befinner oss i en högkonjunktur. När ekonomin blir sämre gäller vanligtvis LAS och de...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Ungdomsarbetslösheten är relativt låg i Sverige (2019), mycket beroende på att vi befinner oss i en högkonjunktur. När ekonomin blir sämre gäller vanligtvis LAS och de som anställs senast är de första att drabbas av uppsägningar. De är vanligtvis ungdomarna. I augusti var 114 800 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa. Det låter mycket, men av dem finns många som studerar heltid i grund- eller gymnasieskolan och de räknas också som arbetslösa, eftersom de saknar anställning.

Ungdomsarbetslösheten har hållit sig på relativt höga nivåer under hela 2000-talet. Det visar att ungdomsarbetslösheten inte bara beror på om vi har låg- eller högkonjunktur, utan att det finns andra orsaker bakom den. Orsaker kopplade till arbetsmarknadens struktur och uppbyggnad.

  • Kraven på minst gymnasial utbildning för att kunna ta en anställning har ökat och många av de arbetstillfällen som ungdomar utan gymnasieutbildning kunde ta förr har försvunnit nu.
  • Kravet på lika lön för samma arbete gör att det är dyrt att anställa ungdomar, som av naturliga skäl saknar erfarenhet av arbetsuppgifterna.
  • Turordningsreglerna, att den senast anställde är den första att bli uppsagd, gör att ungdomar är mer arbetslösa än äldre.

Av de arbetslösa ungdomarna är fler pojkar än flickor. 2018 var 15,5% av de arbetslösa ungdomarna flickor och 18% pojkar. Det finns inget bra svar till varför det är så, men en trolig orsak är att fler flickor än pojkar går igenom gymnasiet med fullständiga betyg och fler flickor än pojkar går de studieförberedande programmen.

UVAS - Eller Unga som Varken Arbetar eller Studerar.

Bland de arbetslösa ungdomarna finns en speciell grupp kallad UVAS, eller Unga som Varken Arbetar eller Studerar. Det är vanligen ungdomar som inte ens kommit in på gymnasiet, eller som hoppat av efter något år, och som bor hemma hos föräldrarna eftersom de saknar inkomst. Istället fördriver de dagarna på Internet genom dataspel eller bara genom att vara socia med kompisar i samma ålder. 2018 bestod den gruppen av 80 000 ungdomar, och av dem var drygt 30 000 ungdomar som inte var födda i Sverige.