Åtgärder

Växthuseffekten - förnekarna

Från Skolbok

Version från den 1 november 2016 kl. 12.19 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Märkliga händelser)

Samtidigt som merparten av världens klimatforskare är överens om att klimatet blir allt varmare finns det en liten grupp som förnekar det, klimatförnekarna. De menar att forskare ljuger. Det finns ingen växthuseffekt som påverkas av mänsklig aktivitet. Eller om det finns är den obetydlig jämfört med de naturliga variationerna. För att bevisa att de har rätt väljer de ut korta serier i mätserierna som bevis utan att ta hänsyn till att de motbevisas om hela mätserierna används. Vanligtvis tar de inte med koldioxiden i sina beräkningar eftersom atmosfärens koldioxidinnehåll är främsta beviset för växthuseffektens påverkan på klimatet.

Eftersom klimatförnekarna har litet eller inget vetenskapligt stöd för sina åsikter hittar de istället på konspirationsteorier om att forskare som ”går emot strömmen” rensas bort på universiteten och inte får publiceras eftersom de sprider ”obekväma sanningar”. Det är också vanligt att klimatförnekarna kritiserar forskning i debattartiklar i dagstidningar, på privata bloggar eller genom märkliga Youtubeklipp, istället för i vetenskapliga tidningar där det finns en redaktion som granskar innehållet.


Märkliga händelser

Tittar man på historien finns det ett flertal olika märkliga händelser som klimatförnekare gärna använder som bevis för att en klimatförändring är helt naturlig och inte kopplad till människorna på jorden.

  • Bronsåldern var varmare än nu. Det är sant. Men det beror på att jordens norra halvklot befann sig närmare solen vid midsommar för 10 000 år sedan. Den förändringen är alltså helt naturlig.
  • Det blev kallare under järnåldern. Det är också sant, och helt naturligt. Under järnåldern förekom dessutom ett vulkanutbrott som orsakade tre vintrar utan sommar mellan.
  • Det var lika varmt under vikingatiden som det är på väg att bli nu. Det är också sant, men utan någon riktig förklaring.
  • Det var så kallt på 1600-talet att Themsen frös i England. Det är sant. Karl X gick dessutom på isen och erövrade Danmark. Det berodde på en lång period utan solfläckar. Solfläckar skapar ett varmare klimat.


Som synes, vulkanutbrott och händelser ute i rymden kan påverka klimatet för en kort tid, men de mätserier forskarna använder sig av är så långa att de inte behöver ta hänsyn till tillfälliga förändringar. Man ser på de stora dragen och de tyder på ett varmare klimat. Hur stora miljöbovar är vulkanerna när det gäller koldioxiden? Av alla koldioxidutsläpp står vulkanerna för drygt 1%. Tillfälligtvis kan vulkaner påverka klimatet mycket. När vulkanen Pinatubo i Filippinerna hade ett massivt utbrott 1991 sjönk den globala medeltemperaturen med 0,5°C under ett par år.

Källor

http://www.vof.se/skepdic/klimatfornekare/

http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2016/03/de-efterhangsna-vulkanerna.html