Åtgärder

Växthuseffekten i subtropiska zonen

Från Skolbok

Version från den 15 februari 2018 kl. 07.48 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Det är i den subtropiska zonen vi hittar världens öknar. Det beror på att det ligger högtryck på ungefär 40 grader nordlig- och sydlig bredd. Där det är högtryck finns väldigt litet, eller inget, vatten i atmosfären. Därför finnns inget vatten somm kan regna ner och därför har vi världens stora öknar just där. Så har det varit sedan istiden.

Där högtrycken når land längs de västra kusterna uppstår en speciell typ av klimat, medelhavsklimat. Deär är somranrna varma och torra, som i öknarna. Men vintrarna brukar vara svala och föra med sig regn.

När temperaturen på jorden går upp pressas den subtropiska zonen bort från ekvatorn, norrut och söderut, vilket innebär att nya områden drabbas av svår torka man inte är förberedd på. Det drabbar främst jsut de områden som ligger iinom de delar av jorden osm har medelhavsklimat. Man är van vid torka på sommaren, men inte torka på vintern också. Något som blivit allt vanligare de senaste tio åren. Brunnarna blir inte påfyllda. Människor använder mer vatten än det lilla som kommer som regn. Vattenbrist uppstår. Det drabbar främst jordbruket som använder riktigt mycket vatten, men människorna drabbas också hårt. Precis som djuren, som försöker ta sig bort från de torraste områdenaför att inte dö, men som inte allltid har någonstans att ta vägen.