Religion

Hur kristnades Sverige?

I skolans historieböcker står det vanligtvis att det var munken Ansgar som kom till Birka i Mälardalen från Tyskland och år 830 grundade den första kristna församlingen.

Sanningen är att Ansgar säkerligen kom till Sverige, men alla försök att kristna vikingarna misslyckades. Istället var det så att Sverige kristnades västerifrån. Troligen av anonyma munkar från England som kom till Västergötland i slutet av 800-talet. Men vilka de munkarna var vet vi inte.

Olof Skötkonung var Sveriges första kristna kung. Han lät döpa sig i Husaby källa i Västergötland runt 1000 e. vt. och alla de tidigaste kungarna och drottningarna efter honom begravdes i Västergötland. Inte i Mälardalen.

När Olof valde att bli kristen, var det i ett område där kristendomen redan hade ett starkt fäste. Där man varit kristna i flera mansåldrar redan. Men vad var det för speciellt med Husaby?

Husaby ligger nära byn Varnhem. Arkeologer var nyfikna på en märklig kulle i Varnhem. Den började grävas ur år 2005 och då hittade man stengrunden till Sveriges äldsta kyrka. Byggd runt år 1020-30. Den är samtidigt Sveriges äldsta stenbyggnad. Runt kyrkan finns hundratals kristna gravar från ca år 900 och framåt, begravda då det stod en träkyrka på platsen.

Rester av kyrkan, Sveriges äldsta stenbyggnad

De som bekostade bygget var en rik vikingafamilj. Hur kunde de ha råd? En stenbyggnad var bland det dyraste man kunde bygga på den tiden. En silverskatt med pengar som vikingar i England tvingade till sig från den engelska kungen har hittats i Varnhem och kan vara svaret på gåtan. Någon i familjen kämpade i England och kom hem som en rik viking. Kanske under den danske kung Knuts krigståg år 1015-17.

Rekonstruktion över hur man tror Kata såg ut

Arkeologerna har dessutom hittat en grav från denna rika släkt. En kvinnograv med namn på kistlocket. Enligt den texten hette Hon Kata, hennes man hette Kättil. Kata dog i mitten av 1000-talet. Något årtionde innan vikingatiden tog slut.

Arkeologerna löste också problemet med varför det finns så många gravhögar från vikingatiden i Mälardalen men så få i Västergötland. Man var helt enkelt kristna flera hundra år tidigare i Västergötland, och man byggde inga gravhögar över de kristna.

Textuppgifter

  1. Vilka var de första kristna i Västergötland?
  2. Vem var den första kristna kungen?
  3. Varför döpte han sig just i Husaby?.
  4. Hur tror man bygget av den första stenkyrkan i Sverige bekostades?
  5. Vem var Kata?
  6. Varför finns så få gravhögar från vikingatiden i Västergötland, jämfört med Mälardalen?

Textkällor

Om utgrävningen:
http://vastergotlandsmuseum.se/kata-gard-varnhem/innan-munkarna-kom/

Om Kata:
http://vastergotlandsmuseum.se/kata-gard-varnhem/kata-rekonstruktion/


Bildkällor

Bild på Kata
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kata01.jpg av Dagjoh, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International licens.

Husgrund, Sveriges äldsta stenbyggnad
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Varnhem_innan_munkarna_kom,_den_13_juni_2007,_bild_6.jpg av Harri Blomberg, med Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licens.

Filmkällor

Vetenskapens värld, om de första kristna:
https://www.svtplay.se/video/15112708/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-27-varnhem-och-de-kristna-vikingarna


Tillbaka