Historia

Hur koloniserades Island?

Den första vikingen som landsteg på Island flydde från den norska kungen Harald Hårfagres hårda styre. Det tog inte så lång tid som man kan tro. Bara några dagar från Färöarna.

Island var öde, även om man hittade spår efter irländska munkar som bott på Island tidigare. Vart de tog vägen är det ingen som vet

Vikingarna tog med sig sina familjer och sina husdjur. Främst får. På den här tiden var Island täckt med skog. Skogen gav virke till skepp och gårdar. Däremot växte det inte upp ny skog i samma takt som den gamla avverkades, och fåren betade av nya skott som hade kunnat bli skog. Rätt snart var Island avskogat och från medeltidens slut och framåt har naturen på Island sett ut som det gör idag.

De isländska vikingarna hade flytt från en kung och de bestämde att de inte skulle ha en kung igen. Istället hade de ett ting där alla kunde berätta om de blivit illa behandlade och hur brottslingarna skulle straffas.

Nackdelen med detta var att det inte fanns någon polis. Om en fattig bonde fick rätt mot en storbonde på tinget kunde storbonden ändå strunta i vad som sagts på tinget. Den fattiga bonden kunde ändå inte göra något.

Islänningarna är stolta över sina vikingar och än idag står Leif Eriksson, som upptäckte Amerika tillsammans med sin syster Freydis, staty framför Reykjaviks domkyrka.

Textuppgifter

  1. Vad var orsaken till att norrmän flydde till Island?
  2. Vad hette den viking som upptäckte Amerika och som står staty utanför Reykjaviks domkyrka?
  3. Varför försvann Islands skogar?
  4. Vad är ett ting?
  5. Varför var inte tinget bra för de fattga bönderna?

Textkällor

A brief history of the vikings, the last pagans or the first modern europeans? av Jonathan Clements Constable & Robinson Ltd 2005 ISBN 1–84529–076–3


Bildkällor

Bild på staty av Leif Erikssson av Shadowgate: https://www.flickr.com/photos/shadowgate/4933576326/in/album-72157624819493760/ (CC BY 2.0)


Tillbaka