Historia

Vad var en bärsärk?

Bärsärkar var speciella krigare under vikingatiden och århundradena före. Ordet ”bärsärk” kan betyda olika saker. Endera beskriver ordet en person som är klädd i björnskinn. Eller så beskriver ordet en person som är delvis, eller helt, naken. Språkforskarna är inte riktigt överens

Bärsärkarna var klädda i vargpälsar ibland. Då kallades de “ulfhednar”.

Bärsärkarna var våldsamma. De blev ursinniga. Tjöt som vilddjur. Gnisslade tänder. Hade fradga sprutande ur munnen medan de vrålade och tuggade på sköldkanten när de rusade in i striden. En grupp vrålande bärsärkar som kom springande rakt emot dig, nakna eller bara klädda i varg- eller björnskinn, svingandes sina vapen, måste ha varit en otäck syn som kunde få vem som helst att fly i panik.

De blev galna av ilska hemma på gårdarna också. Gårdsfolket undvek bärsärken som ansågs opålitlig, snabb att bli arg och som inte tvekade att anfalla folk omkring oavsett om de var vänner eller fiender.

Varför blev de galna av ilska? Det påstår att det berodde på att de åt flugsvamp och giftet i flygsvampen gjorde bärsärkarna galna. Det har aldrig kunnat bevisas.

Bärsärkarna var nästan alltid manliga, men i en saga, sången om Harbard , beskrivs kvinnliga bärsärkar. Tor klagade:
Vargkvinnor var de men inga kvinnor; de stötte kull min farkost, som jag stöttat hade, hotade mig med järnklubbor och jagade Tjalve.

Ordet ”bärsärk” används sällan i modern svenska. Däremot talar man om att en person kan ha gått ”bärsärkagång”. Det betyder att personen fått ett våldsamt raserianfall där den rusat omkring och slagit sönder eller förstört det som fanns i vägen.

Schackpjäs i form av en bärsärk

Kuriosa

Visste du att man blir slö och trött av flugsvamp? Äter man flera flugsvampar förstör man njurarna. Blodet kan inte renas och man dör av urinförgiftning.

Visste du att den norske kungen valde ut bärsärkar till sin personliga livvakt?

Visste du att man ibland trodde att bärsärken kunde ta formen av det djur de bar pälsen av? Det kan ha varit grunden till berättelserna om varulvar.

Textuppgifter

  1. Vad betyder ordet bärsärk?
  2. Vilka två djur brukade bärsärkarna bära pälsar från?
  3. Hur beteddde sig en bärsärk när den gick ut i strid?
  4. Varför trodde man bärsärkarna blev galna av ilska?
  5. Varför är just det knappast den riktiga orsaken till att de blav galna av ilska?
  6. Vad menar man när man säger att någon går bärsärkagång?

Textkällor

Vikingar: Saga, sägen och sanning https://books.google.se/books?id=VVd8BgAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=sv#v=onepage&q&f=false Tomas Blom, Historiska media 2009.

Nordisk familjebok http://runeberg.org/nfbd/0488.html

http://runeberg.org/eddan/se-06.html

http://www.kvinnligakrigare.se/kvinnliga-barsarkar-under-vikingatiden/


Bildkällor

Bild på bärsärk av RobRoyAus Rob Roy:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Beserker,_Lewis_Chessmen,_British_Museum.jpg (CC BY 2.0)

Bild på varulv av LadyofHats:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DnD_Lycantrop.png Public Domain.


Tillbaka