Bakgrund
"Save the Cat är ett system som togs fram 2005 av Blake Snyder och beskrevs i detalj i boken Save the Cat! The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need. En kort version på engelska finns här: https://www.scrite.io/wp-content/uploads/2021/02/STC-Summary.pdf. Ursprungligen bearbetades metoden för att passa de som skriver filmmanus i Hollywood. Nu är det så att det inte skiljer särskilt mycket mellan att planera ett filmmanus och planera en längre novell eller en roman. På det viset har alla som vill skriva en längre berättelse nytta av Save the Cat-metoden.
Blir det inte tråkigt att skriva enligt en modell? Blir inte alla berättelser likadana? kanske du undrar. Så är det inte. Eftersom det går att skriva och göra filmer i mängder av olika genrer finns oändligt med möjligheter att skapa egna världar. dessutom är detta en mall. Det går att fuska och endast använda delar av mallen, eller lägga till nya delar som ursprungsmallen inte innehåller. Men med den här mallen går det nästan inte att skriva dåliga böcker eller filmmanus. Det är den största fördelen med Save the Cat-metoden.
Så hur ser mallens tre akter, 15 steg med 40 scener ut?
Akt 1 / Början
Scen
Etikett
Längd/tid
Beskrivning
1
Öppningsscen
(0 % till 1 %)
Början, en enda scen. Den presenterar hjälten, huvudpersonen, i en värld av fel och brister.
2
Temat beskrivs
(5 %)
En enda scen. Någon annan än huvudpersonen säger- eller gör någonting som antyder någonting. Detta någonting verkar obetydligt just nu, men förbereder läsaren/tittaren på någonting som huvudpersonen kommer att lära sig innan berättelsen är slut.
3
Anslag
(1% till 10%)
Flera scener i följd som beskriver hur huvudpersonens liv och värld är. Här presenteras och introduceras även viktiga bifigurer. Viktigast av allt - här presenteras ett problem för huvudpersonen och någonting huvudpersonen tror är lösningen på problemet.
4
Katalysator
(10 %)
En enda scen där huvudpersonen drabbas av en livsavgörande händelse. Den presenterar huvudpersonen för en ny- eller annorlunda värld, eller ett nytt sätt att tänka- eller leva på.
5
Debatt
(10 % till 20 %)
Flera scener i följd som beskriver hur huvudpersonen diskuterar den nya situationen med sig själv eller andra. Vanligtvis kring frågor som: "ska jag göra det här?" eller "varför ska jag göra det?" syftet är att visa att huvudpersonen egentligen trivdes bra med det liv den hade innan och inte gärna vill ändra på sig
6
Nästa steg
(20 %)
En enda scen där huvudpersonen trots allt bestämmer sig för att lämna tryggheten för den andra världen, eller det andra sättet att tänka. Scenen är bryggan mellan akt 1 och akt 2 i berättelsen.
Akt 2 / Mitten (del 1)
7
Sidospår
(22 %)
En enda scen. I den introduceras en eller flera bifigurer som är viktig för handlingen. Den eller de kommer så småningom att hjälpa huvudpersonen att förstå berättelsens tema. Eller hjälpa personen att lära sig en läxa som ändrar denne på något vis.
8
Hopp och lek
(20 % till 50 %)
Flera scener i följd som beskriver hur huvudpersonen endera älskar eller hatar den nya värld, eller nya situation, som huvudpersonen hamnat i. Det kan innebära skoj och skämt, kärlek och lycka, eller mycket gnäll och irritation.
9
Mittpunkten
(20 % till 50 %)
En enda scen där huvudpersonen tror att den nått sitt mål, eller besegrats. Är det en kärlekshistoria kanske det är den första kyssen, en kärleksförklaring eller att någon friar. Är det en thriller kan detta vara startpunkten ör något som börjar gå på tid, som en bomb. Har huvudpersonen hamnat i en annan värld kan det vara den punkt där personen inser att den trivs bättre i sitt nya liv än i sitt gamla. Målet med scenen är att höja insatserna för huvudpersonen så att den tvingas göra rejäla förändringar av sin livssituation på ett eller annat sätt, innan del 2 börjar.
Akt 2 / Mitten (del 2)
10
Bovarna kommer
(50% till 75%)
Flera scener i följd. Om huvudpersonen trodde sig ha nått sitt mål i förra scenen kan detta innebära att det börjar gå riktigt illa, steg för steg, för huvudpersonen. Om huvudpersonen istället kände sig besegrad och att allt var slut i förra scenen kan detta vara vägen tillbaka in i handlingen. Oavsett vad som händer med huvudpersonen har scenerna till uppgift att endera utmana och förstärka huvudpersonens inre rädslor, eller att låta de yttre fienderna, bovarna i handlingen, komma allt närmare. Eller både och.
11
Allt är förlorat
(75 %)
En enda scen där någonting otäckt händer huvudpersonen. den inser att allt var förgäves och tappar allt hopp. Samtidigt kommer bovarna allt närmare. I den här scenen ska huvudpersonen vara som mest förtvivlad i hela berättelsen.
12
Mörkret före gryningen
(75% till 80%)
Flera scener i följd. Huvudpersonen tänker igenom allt som hänt hittills. Det är som mest hopplöst. Detta är ögonblicket precis innan huvudpersonen faktiskt kommer på lösningen på sitt stora problem och lär sig berättelsens tema- eller sitt livs läxa, som kommer att förändra huvudpersonen för alltid.
13
Steget till trean
(80%)
En enda scen där huvudpersonen kommer till insikt. Finns det yttre problem, bovar, naturkatastrofer, otrogenhet eller liknande kommer huvudpersonen på en lösning, Liksom om det finns inre problem. Det kan vara svartsjuka, girighet eller någonting annat som förstör livet för huvudpersonen. Även då har huvudpersonen lärt sig sin läxa och förstår vad som behöver göras.
Akt 3 / Slutet
14
Finalen
(80 % till 99 %)
Vanligtvis tretton scener i följd där huvudpersonen bevisar att den lärt sig temat, det hela berättelsen egentligen handlar om. Det visar huvudpersonen genom att följa den plan huvudpersonen kommit på i föregående scen - "Steget till trean".
Finalen består därför av fem delar.
- Samla gänget – Huvudpersonen samlar ihop sina vänner och samlar ihop de verktyg, vapen och förnödenheter som behövs för att genomföra planen.
- Utföra planen – Huvudpersonen (och hans eller hennes vänner/bifigurer) genomför planen. Ibland offras bifigurer här för att tvinga huvudpersonen att fortsätta framåt på egen hand.
- Den oväntade överraskningen – Huvudpersonen möter en oväntad händelse, en riktig överraskning, som tvingar denne att bevisa sitt värde.
- Gräv djupt – Utan någon reservplan måste huvudpersonen gräva djupt i sig själv för att hitta det viktigaste vapnet av dem alla – den inre styrkan och modet för att övervinna sin rädsla, sina egna falska förväntningar och/eller kraften att möta det yttre, oväntade hotet.
- En ny plan – Efter att huvudpersonen har övervunnit sin inre rädsla eller falska förväntningar börjar kampen mot den yttre fienden eller hotet, och huvudpersonen är framgångsrik. Om du skriver en berättelse där huvudpersonen inte är framgångsrik, se då till att det finns en mening med misslyckandet som även läsarna eller tittarna kan förstå.
De fem stegen ovan delas upp i tretton scener. De tre första delarna har tre scener var, och de två sista delarna har två scener var. Det måste inte vara så, scenerna kan delas upp på andra sätt, men att ha färre scener ökar tempot i berättelsen, och ett snabbare tempo är att föredra på slutet.
15
Epilogen
(99 % till 100 %)
En enda scen där huvudpersonens nya liv visas med beskrivningar över hur mycket huvudpersonen förändrats jämfört med hur huvudpersonen och dennes liv var i början av berättelsen.
Upplägg där det finns en post-it lapp per scen.
Källor
https://www.arcstudiopro.com/blog/save-the-cat-an-overview
https://www.savannahgilbo.com/blog/plotting-save-the-cat
https://en.wikipedia.org/wiki/Blake_Snyder
Boken Save the Cat i korthet; https://www.scrite.io/wp-content/uploads/2021/02/STC-Summary.pdf
Beat sheet på engelska med antal minuter/manussidor per scen: https://www.rwwny.org/wp-content/uploads/2016/07/beat-sheet-blake-snyder.pdf
Arbetsblad, engelskt: https://lpenelope.com/wp-content/uploads/Save-the-Cat-Beat-Worksheet.pdf
Bildkällor
Kurva: blog-cdn.reedsy.com/directories/admin/attachments/large_save-the-cat-structure-post-107b32.jpg
Beat sheet: uploads-ssl.webflow.com/610c5007d3b7ee36cc3e07c1/6246489b653d2643ceb009eb_save-the-cat.png