Åtgärder

Afrikas horn - landgrabbing i Etiopien

Från Skolbok

Version från den 26 januari 2023 kl. 13.35 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Ritual face painting at Hamer bull jumping ceremony (9) (29122475042).jpg

Man ur Hamerstammen, Omoflodens dalgång


Etiopien är ett av de länder som varit mest öppna med att släppa in utländska intressen, både olika rika länders regeringar och företag, som tillåtits hyra eller köpa mark i Etiopien för stora summor pengar. Både under den regering som i praktiken styrdes från Tigray i norra Etiopien fram till 2018, och regeringen efter det.

Korruptionen är utbredd i Etiopien, ett land med många olika folkgrupper där tjänstemän många gånger hellre ger sitt stöd till sin familj än till sitt land. Det har gjort det lätt att köpa-eller arrendera, hyra, odlingsmark i Etiopien. Vi ska titta på några exempel.


H&M i Etiopien

TV4 gjorde ett reportage om den svenska klädjätten Hennes och Mauritz verksamhet i Etiopien.Även om företaget inte arbetade direkt med landgrabbing, köpte företaget in bomull från landområden där befolkningen tvingats bort mot sin vilja för att andra företag skulle kunna odla bomull för försäljning. I det här fallet var det en man från Saudiarabien som skötte verksamheten i Etiopien.

Filmen är textad på engelska och är från 2015. Den nya regeringen tog över efter valet 2018.

Landgrabbingen, där senare odlingen av bomull genomfördes, skedde runt Gambela i den västligaste delen av Etiopien, där merparten av befolkningen är Bantufolk.

Gambela på Google maps


Omoflodens dalgång

Southern Ethiopia.jpg

Kvinna ur Mursistammen, Omoflodens dalgång i Etiopien

Längs Omofloden finns många olika bantustammar som utvecklat ett eget sätt att leva under århundraden, kanske årtusenden. varje stam har sitt eget språk och sina egna traditioner trots att de ibland bara lever några kilometer från varandra. Bland de mer kända är bland annat: Mursistammen där kvinnor har läppbrickor för att spänna ut underläppen, Karostammen där invånarna målar sig med vit flodlera i fantasifulla mönster och hamerstammen där kvinnorna målar sig med rödockra och tonårskillar hoppar nakna över tjurryggar för att visa att de är män.

Etiopiska staten har en stor plan på hur Omofloden ska kunna ge bättre inkomster. Enligt projektet ska floden dämmas upp med flera kraftvrksdammar som ska ge Etiopien grön energi. De olika stammarna ska flyttas till andra områden i Etiopien och deras marker säljs till utländska bolag som framförallt ska odla sockerrör för tillverkning av etanol som tillskott till bensinen i Västvärldens bilpark.

Stammarna har utvecklats i samklang med Omofloden. Flyttas invånarna tas även deras kultur ifrån dem, men det är ingenting so bekymrar den etiopiska regeringen, trots massiva protester från omvärdlden.

Omofloden på Google Maps

Sugar cane Ethiopia.jpg

Odling av sockerrör, Etiopien


Varför bara bantufolk?

Det finns en koppling som kan ses som rasistisk när det bara är olika bantufolk som främst drabbas av landgrabbing med tillhörande tvångsförflyttning i Etiopien. Troligare är det dock så att bantufolken lever i några av de fattigaste områdena i Etiopien och detta, tillsammans med en annorlunda livsstil jämfört med Etiopiens ledarskikt , gör att just bantustammar är främsta måltavlan när olika rika personer och företag utifrån köper mark i Etiopien.

Tvångsförflyttningar sker även bland den befolkning som kommit in i Etiopien norrifrån. Under åren 2018 till 2020 skedde stora protester i Benishangul-Gumuz när bönder från Amharafolket tvingades bort från landområden som arrenderats ut till utländska investerare. Protester som ledde till dussintals dödade.

Protester i Benishangul-Gumuz 2018


Källor

TV4 klipp: https://www.youtube.com/watch?v=5-ImoKhymL4&ab_channel=OaklandInstitute

https://absoluteethiopia.com/omo-valley-tribes/

https://news.nd.edu/news/with-land-grabs-comes-competition-for-water-and-local-farmers-are-likely-to-lose/

https://intercontinentalcry.org/ethiopias-land-grabs-stories-displaced-20830/

Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Protester Benishangul-Gumuz: www.geo.tv/assets/uploads/updates/2018-06-28/201149_6926041_updates.jpg



Åter till " Tema - Afrikas horn".