Åtgärder

ADHD och DAMP

Från Skolbok

Passar bäst för högstadiet.

ADHD betyder ungefär ”uppmärksamhets- och hyperaktivitetsproblem”. Man har helt enkelt svårt att sitta stilla och koncentrera sig långa stunder och vill hellre röra på sig. I Sverige räknar man att en pojke av 20 har ADHD, i USA är det en pojke av fyra. Orsaken till skillnaden är att vi i Sverige inte sätter ADHD diagnos lika lätt på en person som man gör i USA. ADHD finns även bland flickor men det är ovanligare. Flickor saknar ofta ”hyperaktiviteten”, dvs. att de hela tiden vill göra något med kroppen. Då säger man att personen har ADD istället. En person med ADD är ofta mindre aktiv än kamrater i samma ålder och det är lätt att inte uppmärksamma att personen har lika stora problem med inlärning som en person som har ADHD.


Vad är skillnaden mellan DAMP och ADHD?

DAMP är främst en diagnos man ställer här uppe i Norden, eftersom det var en svensk läkare som skapade begreppet. DAMP är ungefär som ADHD fast med extra problem med att göra ”pillriga” uppgifter och över huvud taget mer problem att ta till sig information från kroppens sinnen. ADHD är en diagnos som används över hela världen, till skillnad från DAMP.


Hur ser man att en person har ADHD?

Det finns två listor med kännetecken. Om en person har minst sex kännetecken från bägge listorna ligger den i riskzonen för ADHD.


Typiska tecken på ADHD

 1: Gör ofta slarvfel, är inte noga med detaljer.
 2: Har svårt att vara koncentrerad när en uppgift skall utföras.
 3: Verkar inte lyssna när man talar med personen.
 4: Följer inte instruktioner och gör inte färdigt uppgifter.
 5: Har svårt att organisera olika aktiviteter.
 6: Undviker, ogillar eller vill inte göra uppgifter som kräver tankearbete under längre tid. 
 7: Slarvar ofta bort eller glömmer saker som behövs för en uppgift (skolböcker, penna osv.)
 8: Blir lätt distraherad och börjar tänka på annat.
 9: Glömmer bort vad som förväntas bli gjort under dagen.
 1: Beter sig nervöst med händer och fötter eller har vårt att sitta stilla på en stol.
 2: Är ofta uppe och går trots att förväntningen är att sitta stilla på stolen.
 3: Är uppe och rör på sig eller klättrar på saker när det är fel tillfälle för det.
 4: Har svårt att göra roliga saker, eller bara slappna av,  när man förväntas vara tyst.
 5: Är hela tiden ”på gång” som om det finns en inre motor som driver på.
 6: Talar ofta ”för mycket”.
 7: Ropar ofta ut svar rätt ut innan frågan är färdigställd.
 8: Har svårt at vänta på sin tur.
 9: Avbryter ofta andra (t.ex. i ett samtal eller genom att tvinga sig in i en lek).

Nu kanske du tänker ”oj, mycket passar in på mig, har jag ADHD?” Det har du nog inte. Man måste ha symptomen under lång tid, inte bara någon gång då och då. Att ställa en ADHD diagnos är svårt och skall göras av någon som är specialutbildad på det. Inte av elever, föräldrar och lärare som saknar den specialkunskapen.

Är ADHD ett handikapp för elever?

Sven Duva på Virta bro.

Man är bara handikappad om samhället runtomkring inte anpassas. Om du levde på medeltiden och inte kunde läsa så var inte det ett handikapp eftersom så få var läskunniga på den tiden. I vårt samhälle, där alla elever skall sitta stilla i bänkarna och lära sig kunskaper genom att läsa böcker eller titta på dataskärmar har elever med ADHD problem. Om vi däremot ser hur samhället har sett ut de senaste 30 000 åren har inte ADHD varit ett handikapp. Alla samhällen har mått bra av att ha olika typer av personer. En del har varit eftertänksamma och funderat länge innan de tagit ett beslut, en del personer (som kanske hade ADHD) har tagit beslutet först och funderat på konsekvenserna senare. Ibland kallas de personerna hjältar efteråt, om de överlevt. Det har funnits mängder med yrken där en person med ADHD passat perfekt. Tänk själv. Du har en person som ständigt är uppmärksam, som hela tiden spanar av omgivningarna och är uppmärksam på alla förändringar. En person som hela tiden är i rörelse och som orkar röra sig långa stunder utan att tröttna. Det passar vaktposter. Det passar de som förvarar allt ifrån gårdens djur till hela samhällen mot rovdjur och rövare. Det passar de som skickas ut på uppdrag till okända platser. Det passar även dem som utför ett tungt jobb där man inte behöver vara noga med smådetaljer, som: skogshuggare, husbyggare, betonggjutare, stenhuggare, rallare.

Tyvärr är det så att de flesta av de jobb som passar personer med ADHD har börjat försvinna ur vårt moderna samhälle. Men så är det just nu. Det är trots allt bara 50 år av flera tusen år av historia som ADHD varit ett problem. Vi kan inte se in i framtiden. Det kanske blir så att man i framtiden lär sig med wii kontroller i tredimensionella världar på ett sätt där man hela tiden skall röra på sig och vara uppmärksam. Då skulle just det inlärningssättet passa de som har ADHD mycket bättre än andra och då skulle det vara alla vi andra som inte har ADHD som var handikappade i jämförelse med de som har ADHD.

Lär dig mer

För lärare:

http://www.attention-riks.se/images/stories/dokument/Webb.Faktablad_ADHD_i_klassen.pdf


Lär dig mer själv:

http://www.sjalvhjalppavagen.se/


Film (svensk) om tonåringar med ADHD:

http://www.janssen-cilag.se/bgdisplay.jhtml?itemname=adhd_teen_movie&product=adhd


Källor

http://www.attention-riks.se/index.php/adhd-damp-.html

http://web4health.info/sv/answers/adhd-damp-symptom.htm

http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201007/adhd-and-school-the-problem-assessing-normalcy-in-abnormal-environment

http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/200808/children-educate-themselves-iii-the-wisdom-hunter-gatherers?page=2