Åtgärder

Finska Åland

Från Skolbok

Åland Ahvenanmaa.png Ahvenanmaa.PNG

Landskapsvapen

Coat of arms of Åland.svg

Flag of Åland.svg

Ålands flagga

Landskapsblomma

Ålands landskapsblomma är Gullviva.

Gullviva 2.jpg

Landskapsdjur

Ålands landskapsdjur är kronhjort, ett djur som gillar värme och som bara lever på Åland och i södra Finland, inom Finlands gränser.

Cervus elaphus (Marek Szczepanek).jpg

Geologi/geografi

Klimatet är milt och olika lövträd som trivs i värme, som: ask, ek och hassel, växer ute i skärgården.

Ålands berggrund består nästan helt av rapakivigranit, en grovkornig, rödaktig granit. Den uppstod för miljoner år sedan när berggrunden drogs isär och den lava som idag bildar rapakivigraniten vällde upp. Dessutom har Åland kalksten i berggrunden, en rest från den tiden när Åland fanns i ett tropiskt hav med kalkrika korallrev.

Åländsk rapakivigranit

Åländsk rapakivigranit


Åland är fortfarande på väg upp ur havet efter att ha tryckts ner av inlandsisen under senaste istiden. Det går långsamt, knappt 5 mm per år, men tillräckligt för att hamnar och vikar skall torrläggas efter några generationer.

Om man tittar på kartan syns ett stort, runt område utan öar öster om Mariehamn. Det är Lumparn en fjärd som uppstod då en meteorit slog ner på Åland för 600 miljoner år sedan. Kratern vattenfylldes efteråt.

Fasta Åland

Lumparn syns tydligt som en mörkare yta i den östra delen

Kommunikation

Ålänningarna har alltid färdats med båt. På de större öarna finns det vägar och mellan dem finns bildfärjor, men Åland har inga större vägar alls. Något som gör landskapet perfekt för den som vill cykelsemestra.

I Mariehamn finns Ålands viktigaste hamn. Det är dessutom där som färjorna mellan Finland och Sverige går in. Åland är en skattefri zon och genom att stanna till i Mariehamn är det lagligt för färjorna att sälja skattefri sprit, cigarretter, parfym och choklad.

Utanför Mariehamn fins en flygplats där ca 40 000 passagerare landar varje år.

Vägbro på Åland

Vägbro på Åland

Traditionella näringar

Ålänningarna har alltid fiskat. Förutom det har de drygat ut inkomsterna med jakt på sjöfågel och stora havsdäggdjur som sälar och tumlare. De har varit kända som duktiga båtbyggare och närheten till Åbo i öster och Stockholm i väster har gjort det lätt att sälja de båtar de byggt. Ofta var det enkla skutor för någon eller några mans besättning, men ålänningarna byggde även stora fartyg på varven runt Mariehamn. Havet runt Åland har varit farligt med alla grund och ålänningarna har ofta fungerat som lotsar för andra fartyg.

Frimärke som visar typisk åländsk båt

Frimärke som visar typisk åländsk båt

Nutida näringar

Färjetrafiken och turismen är de två i särklass viktigaste inkomstkällorna. Efter det kommer olika småföretag kopplade till sjöfart eller turism. På Åland finns omkring 40 naturreservat.

Passagerarfärjor i Mariehamns hamn

Passagerarfärjor i Mariehamns hamn


Trots att det finns färre än 30 000 människor bosatta på Åland finns det mer än 2500 registrerade företag. Fiske och jordbruk är inte så viktiga för ekonomin i stort, en de gör att man kan klara sig ekonomiskt även på små öar ute i skärgården och Åland har gjort sig känt för att specialisera sig på visa grödor som lök och äppelsorter som trivs i det gynnsamma klimatet. Potatis mognar tidigare på Åland än resten av Finland och därför har det anlagts potatischipsfabriker på Åland.

Åland har satsat stort på vindkraft. I dagsläget täcker vindkraften bara 20% av energibehovet men inom en snar framtid beräknas den stå för 70% av behovet.

Åland saknar universitet, men det finns högskolor och här kan man bland annat utbilda sig till: sjukskötare, sjökapten och maskinmästare. Högre utbildning ges även inom elektroteknik, informationsteknik och företagsekonomi. 

Några viktiga orter

Mariehamn (Maarianhamina) är Ålands enda stad. Det är samtidigt Ålands viktigaste hamn. Staden grundades 1861 under den ryska tiden, och har fått namn efter Maria Aleksandrovnan, den ryska kejsaren Alexander II:s maka.

Drygt halva Ålands befolkning bor i staden. Nästan 90% har svenska som modersmål. Det går passagerarfärjor dagligen till: Helsingfors, Stockholm, Åbo-Kapellskär och Tallinn, från Mariehamn. Genom centrum från väst till öst sträcker sig Esplanaden kantad av lindar, vilket gör att Mariehamn ibland kallas "De tusen lindarnas stad".

Mariehamns centrum

Mariehamns centrum

Några kända personer

Från Åland kommer Mezzosopranen Jenny Carlstedt som studerade vid Sibelius Akademins solistlinje och vid Guildhall School of Music and Drama i London. 2015 gjorde hon sin bejublade USA debut som Mélisande i Debussys Pelléas et Mélisande med Chicago Symfoni Orkester under dirigenten Esa-Pekka Salonen: https://www.jennycarlstedt.com/

Roligt vetande

I Mariehamns hamn ligger det fyrmastade fartyget Pommern. Hon är det enda återstående fartyget i världen av sin typ som ännu flyter och är bevarat i sitt ursprungsskick. Numera är hon ett museifartyg. https://sv.wikipedia.org/wiki/Pommern_(1903)

Pommern Pommern Mariehamn.jpg

Pommern


Ryssarna byggde en fästning på Åland, Bomarsund, men den sköts sönder av franska- och brittiska flottan under krimkriget. Efteråt bestämdes det att Åland skulle vara en demilitariserad zon - ett område där man inte har soldater. Så är det fortfarande.

Bomarsund som det såg ut på 1800-talet

Bomarsund som det kanske såg ut på 1800-talet

Källor

Fantastiska Finland, Ann-Gerd Steinby, Bilda förlag 2009 ISBN: 978-91-574-8077-4

http://www.lyceum.ax/lankar/a-lank/Geografi/Berggr.pdf


Wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_maakunta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maarianhamina

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bomarsunds_f%C3%A4stning

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pommern_(laiva)


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Finlands landskap