Åtgärder

Att vara en bra människa

Från Skolbok

Vem är en bra människa? Vad är det som gör en människa "bra"?

Frågan är inte helt lätt att svara på. Det som är bra för en kan vara dåligt för en annan. Därför skall vi ta en titt på några olika figurer.

Karl-Bertil Jonsson

På julafton brukar man visa sagan om Karl-Bertil Jonsson. Den finns även som novell . Sagan handlar om en ung pojke med en stor idol, Robin Hood. Han som tog från de rika för att ge till de fattiga.

Karl-Bertils familj är rik. Pappan äger ett varuhus och mamman hr råd att vara hemmafru, något som var vanligt när sagan skrevs. De har till och med råd med en TV-apparat. Eftersom han själv kommer från så rik familj kanske det vara orsaken till att han valt just Robin Hood som sin hjälte.

Karl-Bertil arbetar extra på posten. Där tar han chansen att göra som Robin Hood. Han tar med sig julklappar som uppenbarligen är menade för rika personer, märker om dem med anonyma etiketter och vandrar ut i julnatten, utklädd till tomte, och delar ut julklapparna till den fattigaste delen av Stockholms befolkning.

Redan samma kväll saknar familjen en julklapp och på en direkt fråga svarar Karl-Bertil sanningsenligt. Han kan ju inte ljuga för mamma på självaste julafton. pappan blir väldigt upprörd men Karl-Bertil tycker att han gjort rätt.

Dagen efter tar pappan med sig sonen i sin gengasdrivna bil för att be de bestulna familjerna om ursäkt. Men det som började som något skamfyllt blir snart glatt då de bestulna tycker att det Karl-Bertil gjort är något fantastiskt fint, trots att det han gjort kan klassas som stöld, och sagan slutar lyckligt med en glad familj och en stolt pappa.

Var Karl-Bertil en hjälte? Han stal, men gjorde det för att ta från de rika och ge till de fattiga. Så de fattiga såg honom nog som hjälte medan de rika, i verkligheten, antagligen inte skulle tyckt samma sak. Den som var chef på posten tyckte antagligen inte heller att han var någon hjälte utan skulle ha avskedat honom direkt för att han misskött sitt jobb.

Pappans reaktion är litet annorlunda. Till en början var Karl-Bertil definitivt ingen hjälte, men allteftersom berömmet kom från de olika rika familjerna Karl-Bertil bestulit såg pappa på sin son med nya ögon tils pappan slutligen helt ändrat åsikt om sonen.

Då kan man fråga sig varför televisionen visar den här sagan varje år. Kanske för att den utspelar sig på julen. Kanske för att den visar på hur en god människa beter sig i en ond värld. För även om man kan tycka att Karl-Bertil inte var en hjälte, så är nog alla överens om att han innerst inne var en bra människa eftersom han gjorde allt detta för att världen skulle bli litet bättre.

Pippi Långstrump

En annan person de flesta elever hört talas om är Pippi Långstrump, en nioårig flicka som inte beter sig som alla andra nioåriga flickor. Hon bor i Villa Villekulla, ett stort hus som stått öde, tillsammans med sin apa och sin häst. Herr Nilsson och Lilla Gubben. Hennes bästa vänner är Tommy och Annika, två barn som är skötsamma och lydiga, som kontrast till Pippi som gör precis vad hon vill.

Tant Prussiluskan gör vad hon kan för att få in Pippi på barnhem, men misslyckas, även när hon har hjälp av poliserna Kling och Klang. Inte heller går Pippi i skolan. Den gången hon gick dit utbröt kaos. Hon ritade på golvet och skojade bort lektionerna.

Pippi har ett gott hjärta och är en snäll flicka. När hon satt en kväll och räknade sina guldpengar kom banditerna Dunder-Karlsson och Blom för att ta pengarna. De visste inte att Pippi är världens starkaste flicka. Hon tvingar dem att dansa till långt in på natten som straff för att de var dumma. Men sedan får de mat och en guldpeng av Pippi. En annan gång såg Pippi hur en rödhårig pojke mobbades och då gick hon mellan och stoppade mobbningen.

Men Pippi var inte alltid snäll. När hon blev inbjuden på kalas till Tommy och Annika tar hon bästa platsen, häller strösocker på golvet, doppar ansiktet i gräddtårtan och betr sig så jobbigt att Tommys och Annikas föräldrar aldrig ville bjuda hem henne igen.

Varför blev Pippi som hon blev? Vi får veta att hennes mamma är en ängel i himlen och pappa kung på en ö i Söderhavet. Hennes uppväxt måste ha varit hemskt ensam. En bit in i bokserien får man veta att Pippis pappa lever, men hon vill inte resa iväg med pappan eftersom det skulle göra Tommy och Annika så ledsna.

Böckerna om Pippi är gamla. Det syns på många sätt och vis. Man fikar i bersåer, poliserna finns patrullerande runt husen, Prussiluskan cyklar till Pippi och det finns barnhem, för att ta några exempel. Den första Pippiboken kom redan på 1940-talet. Då var det många föräldrar som var kritiska och inte ville läsa om ett så olydigt barn. Tänk om de egna barnen tog efter?

Trots alla hennes tokigheter måste man ändå hålla med om att Pippi är en snäll flicka, en bra människa, innerst inne.


Första Pippiavsnittet: https://www.oppetarkiv.se/video/3192627/pippi-langstrump-avsnitt-1-av-13