Åtgärder

Bandgrind

Från Skolbok

Bandgrind är ett riktigt gammalt sätt att väva band som du faktiskt kan använda än idag. Det finns obekräftade norska fynd som hänvisar till vävda band från vikingatid, men de äldsta bekräftade fynden av bandgrindar är från 1100-1200 talet. Själva bandgrinden kan vara svår att få tag på, men traditionellt sett har den gjorts hemma eftersom den är lätt att tillverka. Allt som behövs är en täljkniv, ett stämjärn och en syl. Om du har både trä- och textilslöjd kan du göra bandgrinden i träslöjden och väva banden med den i textilslöjden.

Bandgrinden består av pinnar med små hål i mitten som placeras i en ram (se bild). Man drar en varptråd genom varje hål, och en varptråd genom mellanrummet mellan varje pinne. När du sedan för bandgrinden upp- eller ner särar du på varptrådarna och kan väva, ungefär som om du hade en liten vävstol. Traditionellt sätter man fast varptrådarna i ena änden i ett bord och den andra änden i ditt bälte så att du håller varpen sträckt med din egen kropp. Vill du ha väven extra hård kan du använda en bandkniv, en tunn träbit, som du slår mot skälet (där varptrådarna möts).

500px-Bardko.svg.png

Bild på bandgrind

Vill du se mer i detalj hur du gör ett enkelt band finns en bra hemsida med tydliga bilder här:

http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=274

http://vetamix.net/video/v%C3%A4va-bandgrind_1701

Film på samma sak

bandgr7_200x130.jpg

Bild från hemsidan där de väver ett band

Eller här:

http://www.kaspaikka.fi/koti/annehagg/bandvavning/

Vad kan man tillverka?

När man börjar är det enklast att göra band med en eller två färger, men man kan göra förvånansvärt avancerade mönster med så enkelt redskap. Saker du kan väva är: armband, gitarrband, pannband, bälte, iPhonehållare osv.

image004.jpg

Band vävda på bandgrind


bandnål

För att få in tråden i ”skälet”, öppningen mellan varptrådarna, har man en bandnål (kallas även skyttel). Det är en trästicka något längre än bandgrinden med ett uttag i bägge kortändarna. Tråden man vill använda lindas runt, runt bandnålen och viras upp vartefter man väver bandet.

Bandgrind-003.jpg

Bandgrind med fylld bandnål

Bandgrinden

Gammalt tillbaka var bandgrinden en fästmansgåva som mannen tillverkade och gav till sin blivande fru. Ju vackrare den var ju större chans hade han att kvinnan sa ja. Därför är det synd att själva bandgrinden oftast är av plast om man köper en ny. Skall du däremot tillverka en själv är glasspinnar jättebra att använda eftersom de är tillräckligt tunna. De är gjorda av träslaget bok så de är riktigt hårda men litet för breda. En glasspinne kan därför klyvas till två pinnar i bandgrinden. Ramen kan göras i mjukare trä, gärna litet konstnärligt. Slipa bandgrindspinnarna noga med fint sandpapper så inga stickor kan haka i tråden.

Vill du se mer i detalj hur man kan tillverka en egen bandgrind har du en hemsida här:

http://www.folkdansaren.se/div/981/bandrind/bandgrind2.html

Även samerna har traditionellt använt sig av bandgrindar när de vävt prydnadsband till kläder och utrustning. Färg och mönster visar också från vilket samiskt område som skoband, förklädesband, bälten etc. kommer ifrån.

Hålen

De små hålen i bandgrindens pinnar är riktigt, riktigt pillriga att göra. Man kan glödga en tunn tråd och bränna sig igenom träet istället för att borra. Om man borrar måste man vara jätteförsiktig så att inte det tunna lilla borret går av.


Exempel med glasspinnar

Vill du bara göra smala band, eller pröva dig fram, kan du använda glasspinnar som du bara limmat ihop och borrat hål i. Då kan hålen vara litet grövre eftersom pinnarna är bredare (se bild):

backs-1.gif


backs-2a.gif


komtek-vavredskap.jpg

Färdigt armband vävd på glasspinne-bandgrind

Exempel på bandgrindar

5_11.jpg

Nysnidad bandgrind


il_fullxfull.298135316.jpg

Nytillverkad bandgrind av ek


RH%20norway%20belt.jpg

Nytillverkad bandgrind av björk


4806.jpg

Gammal handsnidad bandgrind

Källor

http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=274

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bandgrind

http://bobscrafts.com/bobstuff/backstrp.htm

http://www.samer.se/1120


Bildkällor

Wikimedia commons utom:

svenska.yle.fi/matochfritid/bilder/hobby/bandgr7_200x130.jpg

Reklam för hemsida där de väver ett band

www.spangmurs.se/Bandvavning-filer/image004.jpg

Bild på vävda band

alltomhemslojd.se/wp-content/uploads/2011/08/Bandgrind-003.jpg

Bild på bandgrind med grindnål

www.liu.se/cetis/konferenser/images-rikskonf-2008/komtek-vavredskap.jpg

bjornsundin.com/files/gimgs/5_11.jpg

img0.etsystatic.com/il_fullxfull.298135316.jpg

weavolution.com/sites/default/files/4053/RH%20norway%20belt.jpg

Bilder på bandgrind


Engelskt sökord:

bandgrind : Rigid Heddle eller belt loom