Åtgärder

Björnstad - lektion 2

Från Skolbok

(Efter att eleverna läst kapitel 2 och 3 kan de besvara frågorna, se till att frågorna till kapitel 2 besvaras innan eleverna fortsätter med kapitel 3. 30 min. beräknad skrivtid)

  • Frågor till kapitel 2

1 (lätt) Ett trick för att få läsare att fortsätta läsa är att beskriva något utan att förklara det. Backman beskriver att något dunkar. Förklaringen kommer i kapitel 3, men vad tror du att det kan vara?

2 (lätt) vi får lära känna Maya, är hon en hjälte eller skurk i berättelsen? Vad tror du? Motivera.

3 (lätt) vi får även lära känna Amat, är han en hjälte eller skurk i berättelsen? Vad tror du? Motivera.

4 (mellansvår) Backman beskriver Mayas gitarr: (Maya...) Älskar allt med den. Tyngden av den mot sin kropp, hur träet svarar när hennes fingertoppar knackar på det, strängarna som skär hårt mot huden innan den riktigt hunnit vakna. De enkla tonerna, de mjuka riffen, det är en himmelsk lek för henne. - Fråga: hur beskriver du något föremål (inget levande) du verkligen tycker om? Inte bara färg och form, utan hur saken känns. Beskriv den saken med minst fem meningar.

5 (mellansvår) Backman skriver: Ett par hundra meter söder om vägskyltarna börjar området som bara kallas ”Höjden”. Det är ett litet kluster av exklusiva hus med utsikt över sjön. - Fråga, finns ett sånt område här också? Ett område där de allra rikaste och mäktigaste samlats? Var ligger det? Ligger det långt från där du bor? och hur ser det ut i det området?


  • Frågor till kapitel 3

6 (lätt) vi får lära känna Kevin, är han en hjälte eller skurk i berättelsen? Vad tror du? Motivera.

7 (lätt) Det står om Kevin: Han var sju år, och alla visste redan då att han hade björnen i sig. Den går inte att hålla tillbaka. - Fråga: Vad tror du Backman menar med att någon har "björnen i sig"?

8: (lätt) Det sägs att en person måste träna 10 000 timmar på något för att bli bra. Hur tränar Kevin för att vara bäst?

9: (mellansvår) Backman skriver att Kevin bär hela samhället på sina axlar, vad menas med det?

10: (mellansvår) Backman skriver: Centrala Björnstad består av radhus och små villor i en fallande skala av medelklass, men i "Sänkan" är det bara hyreshus, byggda så långt bort från Höjden som det gick. Fråga, finns ett sånt område här också? Ett område där de minst viktiga samlats? Var ligger det? Ligger det långt från där du bor? och hur ser det ut i det området?

11 (mellansvår) (Mira säger, efter att ...) hon har druckit tre eller fyra glas vin: ”Man kan inte bo i den här stan, Maya, man kan bara överleva den.” - Fråga: vad tror du Mira menar med det?

12 (svår) Vilken skillnad är det mellan Kevins möjligheter att lyckas bli hockeyproffs jämfört med Amats?


Tillbaka