Åtgärder

Björnstad - lektion 3

Från Skolbok

Frågor till kapitel 4-6, beräknad arbetstid 60 min

  • Kapitel 4

1 (mellansvår) Peter: "Hockey är enkelt att förstå på det sättet, det kan aldrig bli en del av ditt liv. Det måste vara hela." - Fråga: vad menar Peter med det?

2 (svår) Backman skriver: Sponsorn flinar och föreslår (om Peter): "Vi kanske kan anställa hans fru istället? En klacksko som sportchef kanske funkar lika bra?" Männen i rummet skrattar. Det ekar, högt i taket. - Fråga: varför är det roligt? Varför skrattar männen?

3: (lätt) per rätt svar Backman skriver: Städerskan ber alla om ursäkt, de flesta männen därinne ignorerar henne, även om en av dem lyfter hjälpsamt på fötterna när kvinnan sträcker sig för att tömma papperskorgen. - städpersonalen är bland det viktigaste som finns på företag och skolor men får bryr sig om att behandla dem som människor och ens säga deras namn när man hejar. Vad heter skolans lokalvårdare?

4: (lätt) Man säger ibland att kvinnans list övergår mannens förstånd, hur gör Mira för att se till att hon får Volvon och Peter den lilla, trasiga bilen?


  • Kapitel 5

5: (mellansvår) Backman skriver: "klubben är mer än en klubb, den är ett kungarike som de starkaste männen i skogen slåss om makten över" - Fråga: Vad är det att slåss om? Varför är klubben så värdefull?

6 (mellansvår) Mira säger till Maya att hon: "aldrig i sitt liv har sådana vänner igen som man har när man är tonåring, Maya. Inte ens om man behåller dem livet ut. Det blir aldrig detsamma som då.” - Fråga tror du att det är så? varför/varför inte? Motivera.

7: (lätt) Varför vill inte Maya och Ana bli sedda vid skolan med Peter och hans gamla, lilla bil?

8 (mellansvår) Varför skrattar inte Mira åt skämtet: ”Jag vill bara att min man ska titta på mig som han tittar på hockey.”?

9: (svår) Backman skriver om den gamla tränaren: "Sune andas genom näsan med tårar i ögonen, och hela ishallen luktar körsbärsträd." men vi som läst boken vet att ishallen luktar ishall. - vad menar Backman när han skriver på detta viset?


  • Kapitel 6

10: (mellansvår) David säger till spelaren Benjamin som slagits på planen: ”Skit i vad folk säger, Benji. De kommer gilla oss när vi vinner.” - Fråga: Är det så? Vad är viktigast? Att vinna eller att ha roligt när man sportar?

11: (lätt) Vad menar Backman när han skriver: "Kevin är juvelen, Benji är försäkringsbolaget."

12 (lätt) Vi får lära känna Benji (Benjamin), är han en hjälte eller skurk i berättelsen? Vad tror du? Motivera.

13 (svår) Älskar Kevins föräldrar honom? Motivera svaret.


Tillbaka