Åtgärder

Björnstad - lektion 8

Från Skolbok

Läs vidare till och med kapitel 30

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Författaren återkommer ofta till olika slogans och ordspråk. I kapitel 26 har en banderoll fallit till golvet. Man har trampat på den och smutsat ner den. Texten lyder: "Den som mycket är givet till, är mycket förväntat av”. - Hur tycker ni det passar in i handlingen här? Att just den fallit till golvet från ishallens tak där den hängt sedan Peter var liten, och nu blivit nersmutsad?

2 Ana möter Kevin i joggingspåret: "Ana följer hundarna när de korsar elljusspåret. Kevin tvärstannar femton meter bort. Först reagerar hon knappt, tänker att han kanske blev skrämd av hundarna. Men så ser hon att det är henne han hejdat sig för. För ett par dagar sedan skulle han inte ha kunnat peka ut henne på ett klassfoto om hon så var ensam på bilden, men han vet vem hon är nu. Och han är varken stolt eller skamsen, vilket är de enda två ansiktsuttryck hon någonsin sett en kille från skolan ha efter att ha legat med en tjej i helgen. Han är rädd. Hon har aldrig sett en man så fruktansvärt rädd." Vad är det Kevin är rädd för?

3 Maya tänker inte anmäla våldtäkten, först. Men: "Det krävs tre små flickor som leker på gatan utanför hennes fönster för att få henne att ändra sig." Hur kommer det sig att Maya ändrade sig?

4 Efter att Maya berättat, ser hon föräldrarnas förtvivlan. Backman skriver: Det varje mamma och varje pappa i sina mörkaste djup fruktar allra mest att erkänna: ”Vi kan inte skydda våra barn.” Hur skyddar dina föräldrar dig? Varför gör de så? Är de bara jobbiga?

Tillbaka