Åtgärder

Björnstad - lektion 9

Från Skolbok

Läs vidare till och med kapitel 36

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 David har sett hundratals ledare under sin hockeykarriär. De formella och de naturliga, de skrikande och de tysta. Han visste inte att han kunde vara en själv förrän Sune skickade ut honom på isen med en visselpipa och ett gäng sjuåringar. ”Jag är ingen bra tränare”, sa David, och Sune rufsade honom i håret och svarade: ”Folk som tror att de är bra tränare blir det aldrig.”
(Undersköterskan Ann-Katrin till nya kollegor) ”Det kommer komma in människor här som du känner, du måste behandla dem som patienter, det är en fråga om ledarskap”.
(Benji talar till spelarna före match) Benji håller Lyts axlar och fixerar hans pupiller när han citerar tränaren igen:
  — ”Vi är ett lag. Vi ger varandra makt. När en faller stiger en annan fram
”Varken forskning eller idrott vet egentligen vilka de är, ledarna vi följer. Bara att vi inte tvekar när vi ser dem.”
Fråga: Vad är det som skiljer en bra ledare/tränare från en dålig? Hur ska en bra ledare (tränare/mentor/lärare/scoutledare/chef) vara?


2 Backman har en speciell stil när han skriver. Det finns inte mycket detaljer. Du som läsare måste fylla i händelserna med din egen fantasi. Hela slutspelet när de förlorar matchen beskrivs med:
”När motståndarna gör 3–3 med mindre än en minut kvar faller ett lag på isen, två dussin föräldrar på läktaren, och en stad i skogen. I pausen inför övertiden kräks tre spelare. Ytterligare två kommer knappt tillbaka in på isen för att musklerna krampar. Tröjorna är genomblöta, varenda cell i kropparna är tömd. Det tar ändå mer än femton minuters spel för motståndarna att bryta ner dem en sista gång. De spelar runt, runt, runt, och till sist hinner Benji inte fram, Filip tappar för första gången en markering, Lyts klubba är för kort, Amat är ett uns för sen ner på isen för att täcka skottet.”
Fråga: Vad är det som utelämnats? Vad ser ni för er inre syn när ni läser texten, som inte finns med i texten?


3 (Kevins föräldrar:)
   I en villa sitter en mamma och en pappa vid ett köksbord.
  — Jag bara säger att … tänk om …, säger mamman.
  — Tror du det om vår SON!? Vad i helvete för sorts mamma är du om du TROR DET OM VÅRT BARN!!!??? vrålar pappan.
   Hon skakar förkrossat på huvudet med blicken i golvet. Han har förstås rätt. Vad för slags mamma är hon? Hon viskar att självklart inte, självklart tror hon inte det om deras son.
Fråga: Hur reagerar föräldrar på anklagelser? Hur tror du dina föräldrar skulle reagera om du var misstänkt för ett svårt brott som våldtäkt, grov misshandel, dråp, väpnat rån eller liknande?


4 (Benji när Bengt skämtar i bussen)
  — Grabbar, vet ni hur man får fyra bögar att sätta sig på en stol? Man vänder på den!
   Alla skrattade. Benji minns för att han tittade i smyg på David, och såg att han också gjorde det. Det är lika lätt att exkludera som att inkludera, lika lätt att skapa ett vi som ett dem. Benji har aldrig varit rädd för att få stryk eller för att bli hatad om någon får reda på sanningen om honom, han har varit hatad av vartenda motståndarlag sedan han var barn. Det enda han är rädd för är att det en dag ska finnas skämt som hans lagkamrater och tränare inte vill dra medan han är i rummet. Skrattets utanförskap.
(Benji med basisten)
   Han försöker låta allting ske, men när han lägger sina handflator på den andra pojkens rygg knyts de instinktivt. Pojken rycker förvånat till, Benjis kropp spänns, han väger med flit på den brutna foten tills smärtan skjuter brinnande pilar genom hela hans skelett. Han skjuter basisten mjukt ifrån sig. Plockar upp sina kryckor och viskar:
  — Det här var ett … misstag …
   Basisten står ensam i mörkret bland träden med fötterna försvunna i snön när nummer sexton hoppar tillbaka mot Ladan. Han säger:
  — Stora hemligheter gör oss till små män …
   Benji svarar inte. Men han krymper.
Fråga: Benji är kanske samtidigt både den tuffaste och den sköraste personen i berättelsen. Vad menar han med ”skrattets utanförskap”? Har du upplevt det någon gång? Vad är det som gör att Benji ”krymper” av basistens ord?


Tillbaka