Åtgärder

Blogga för pengar

Från Skolbok

3447786819_19841806.jpg

Isabella Löwengrip, eller Blondinbella. En av landets mest lyckade modebloggare.

16485.png

Kissie, en annan snuskigt rik modebloggerska.


Ett sätt som man kan tjäna pengar på är genom att skriva i en blogg. Men hur går det egentligen till?

Steg ett är att skriva om någonting som andra vill läsa. Det är meningslöst att skriva en blogg som en dagbok om du inte är en våldsamt spännande och känd person, vilket ytterst få är i grundskolan. Istället får du trasa iväg in i närmaste butik och titta på tidningarna i tidningshyllan, och då menar jag veckotidningarna. Ju fler (svenska) tidningar det finns om ett ämne, desto större chans är det att någon är beredd att betala dig pengar för din blogg. Saker som är givna kort:

  • Mode för tjejer
  • Accessoarer (skor, smycken osv.) för tjejer
  • Heminredning
  • Resor och äventyr utomlands
  • Olika sporter
  • Historia
  • Tatuering
  • Jakt och fiske
  • Ny teknik som inte är vanlig ännu
  • Datorer och populära- eller nya dataspel

När du blivit nog populär blir även din egen person intressant, vad du tycker och tänker om saker och ting, men det är inget du skall fylla bloggen med från allra första början.


Kort och gott; skriver du om något som intresserar folk så kommer de förr eller senare att besöka din blogg. Ju fler som besöker den desto mer pengar kan du dra in. En tumregel kan vara att om du har 5000-10 000 unika besökare per dag på din blogg kan du börja tjäna så mycket pengar på bloggen att det motsvarar lönen för en vanlig arbetare, fördelen är att du kan vara hur ung som helst, kanske 11 år?, och ändå tjäna pengarna.

Tjänar du mindre än så, under ca 18700:- (år 2012 men det skiljer från år till år), betalar du ingen skatt alls oavsett ålder om du bara skickat in en blankett till skattemyndigheten om skattejämkning. Det kan vara ett bra sätt att dryga ut månadspengen för den som inte får nog mycket i månadspeng på annat sätt.

Kommer det inte så många till bloggen får du endera skriva om något annat eller ändra bloggens form så att fler besöker den, se t.ex:

http://wordpressguider.se/fa-fler-besokare-till-din-blogg/

http://blogg.tkj.se/5-smarta-tips-for-en-mer-besokt-blogg/


Hur tjänar man då pengarna?

Har någon av dina kamraters föräldrar ett företag kan du helt enkelt sätta upp en annons på din blogg mot en lämplig summa pengar. Det kanske räcker för ett McDonalds meal eller liknande i månaden, men det är bättre än ingenting. Se bara till så att du skickar en faktura till företaget så att företaget kan dra av reklamavgiften. Ta betalt för ett kvartal (tre månader) och förnya varje kvartal för en ny summa pengar. Har bloggen blivit populärare under de tre månader som gått kan du kanske begära en extra cheeseburgare också? Skämt åsido, ju populärare bloggen blir ju dyrare blir så klart reklamen. Förnyar du reklamkontraktet på för långa tidsintervaller, ett år eller mer, blir reklamen på tok för billig på en populär blogg.

Annars är det allra enklaste att få in pengar genom ett affiliatenätverk som t.ex. Tradedoubler. Du går med i ett ”program” med olika annonsörer och får betalt för att driva trafik till annonsörernas hemsidor genom att länka med annonser, textlänkar och så vidare. Varje program har olika betalsätt – de flesta betalar provision på försäljning som din trafik genererar. Ju fler som klickar på en länk på din sida desto mer pengar trillar in hos dig. Nu är det inte fråga om jättesummor, räkna med några få ören per klick, så det behövs många som klickar.

Här finns en hyfsad lista på olika affiliatenätverk:

http://webbhjalp.se/annonser-blogg-extrainkomst/ (kräver konto)


Ett annat sätt är genom Google Adsense som fungerar ungefär likadant som ett affiliatenätverk. Du anmäler dig till Google och förbinder dig att ha annonser på din blogg som olika annonsörer betalat Google för att annonsera med. Google Adsense känner själv av vad din sida eller inlägg innehåller och levererar annonser inom samma område.

https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=adsense&rm=hide&nui=15&alwf=true&ltmpl=adsense&passive=true&continue=https://www.google.com/adsense/gaiaauth2&followup=https://www.google.com/adsense/gaiaauth2&hl=sv (kräver konto, vilket är gratis)


Blogvertiser är ett annat sätt där du helt enkelt skriver positivt om utvalda produkter (oavsett vad du egentligen tycker privat) och får sedan betalt utifrån hur många som läser ditt blogginlägg.

http://www.blogvertiser.com/sv

Problem?

Ett problem som många har när man använder gratis bloggplattformar som blogg.se och metrobloggen.se är att man inte själv kan lägga in t.ex. Google Adsense kod. Koden kommer visserligen automatiskt att fungera men med den lilla skillnaden att det inte är du som får pengarna utan modersidan. För att få ut maximal utdelning får du istället lov att hyra in dig på ett web-hotell och skapa en helt egen blogg med t.ex. bloggverktygen Wordpress, Django eller Joomla. Det kostar inte mycket. Webhotellet kostar troligen runt 100:-/månaden, en www.adress.se adress kostar runt 200 kronor per år i avgift och både Joomla. Django och Wordpress är gratis. Däremot krävs det en del tekniskt kunnande, men det är inte överdrivet svårt att lära sig.


Ett annat problem är det bankkonto som kunder betalar in ersättningen på. Det kan endast en person som är 18 år eller äldre skapa så du får smöra litet för något äldre syskon eller dina föräldrar om du är under 18. Ta en rejält noggrann titt på pay-pal och Payson (svensk variant) betaltjänsterna eftersom tjänsterna är gratis, transaktioner kostar någon procent och du har pengarna utomlands om du använder pay-pal. Då är det upp till dig själv att betala skatt och arbetsgivaravgifter om du tar ut pengarna i Sverige, skattemyndigheten ser dem inte.

Källor:

http://blogg.tkj.se/5-smarta-tips-for-en-mer-besokt-blogg/

http://blogg.tkj.se/tjana-pengar-blogga/

http://www.internetpengar.com/hur-man-enklast-tjanar-pengar-pa-sin-blogg-eller-webbsida-nyborjar-guide/

Bild på Kissie: www.bloggportalen.se/blogportalimages/blogimages/originals/16485.png