Åtgärder

Den heliga älgkon

Från Skolbok

Älgkon

När forskare och arkeologer har undersökt stenåldersboplatser i norra Sverige, ja faktiskt ända från norra Norge i väster ända bort till norra Sibirien i öster, har de blivit förundrade över alla bilder på älgar utan horn som både knackats in i ytan på stenblock eller målats med rödfärg på släta bergväggar och som kan ses än idag. Älgen är ett djur där kon saknar horn helt och tjuren tappar hornen och är utan horn delar av året, men eftersom nästan alla älgbilder saknar horn tror man att de föreställer en älgko, men det måste vara en mycket speciell, gudomlig älgko i sådana fall.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Karta som visar var man hittat bilder av älgkor

Bild på båt med fören formad som en Älgko

Älgen är ett jaktbyte men den visas också upp som symbol i fören och aktern på hällristningsbåtar och i religiösa motiv målas ibland ett älghuvud upplyft på en stång. Man har också skulpterat älgar i änden av skifferdolkar och andra föremål som använts i magiska ceremonier.

Det har gått så många tusen år sedan älgbilderna skapades att vi har glömt betydelsen, men det finns andra folk i Sibirien som har berättat historier om den heliga älgkon från generation till generation. Föräldrar har berättat för sina barn, som har berättat för sina barn, som har berättat för sina barn, i tusentals år. Därför känner vi till sagor om den heliga älgkon, även om vi inte kan vara absolut helt säkra på att man berättade exakt samma berättelser här. Berättelserna är också litet annorlunda beroende på var i Sibirien de berättats.

Alundaälgen, en stenyxa av båtyxetyp med snidat älghuvud


Skapelsen

En berättelse handlar om en gigantisk älgko som föder fram hela universum – berg, dalar, floder, sjöar, hav, träd, buskar, örter, däggdjur, fiskar, fåglar och alla andra djur och himmel, sol, måne och stjärnor. Älgkon skapar världen och är också den som styr och ställer i den.


Solen

En legend handlar om att solen egentligen är en jättelik älgko, eller så är det älgkon som driver solen framför sig över himlen från morgon till kväll, berättelserna skiljer sig åt. Andra legender berättar om att älgkon helt enkelt tar med sig solen, bort ur människornas värld upp i himlen. Men en hjältemodig jägare följer efter, skjuter kon och tar tillbaka solen. Den bär han sedan genom den undre världen för att komma tillbaka till vår värld så att den kommer upp på motsatt sida jämfört med där den försvann. Det är förklaringen till varför vi har dag och natt och varför solen går upp i öst men ner i väst.


Stjärnorna

Ser man upp på himlen på natten är det lätt att känna igen Karlavagnen, men egentligen är det den heliga älgkons fyra klövar man ser på natthimlen med jägare som förföljer kon. Lilla Björn, eller lilla Karlavagnen, är hennes kalv som varje natt växer upp och byter ut mammans plats med en ny kalv vid sin sida. Folket som levde på den tiden hade ju aldrig sett en vagn så de kunde knappast kalla stjärnbilden för Karlavagnen, men stjärnbilden är så tydlig på natthimlen att de naturligtvis kom på andra legender om den.


Bilder

800px-Rock_carvings_with_elks.jpg

Hällristning i närheten av Åre, Sverige


Ursamajor.png

Jämför med stjärnbilden "Karlavagnen / Stora björn", vad jämför man stjärnorna med när man aldrig sett en vagn?


Alta_hirvi.jpg

Målning av Älg, Alta i Norge


800px-Helleristning_av_elg.jpg

Ristning i Bodø, Norge


Källor

http://www.historiska.se/upload/forntid_res_tid_rum.pdf

http://www.ornskoldsvik.se/Kultur-fritid-och-turism/Ornskoldsvik-10-000-ar/Alla-tider/Yngre-stenaldern/Tro-kult-och-ritual.html

http://www.ornskoldsvik.se/Kultur-fritid-och-turism/Ornskoldsvik-10-000-ar/Alla-tider/Aldre-och-mellersta-stenaldern/Tro-och-ritualer.html

http://norrshaman.blogspot.se/2010/09/algkon-skapade-varlden.html


Bildkällor

Bilder från Wikimedia Commons


astronet.se/wiki/images/6/69/Ursamajor.png

Karlavagnen