Den röda tråden
Från Skolbok
Det talas mycket om Röda Tråden när det gäller berättandet. Vad är då den röda tråden? Jo, det är det som binder samman hela berättelsen från första till sista sidan. Dvs. att den handlar om samma sak hela berättelsen igenom.
Tänk dig att du skriver en fantasynovell. Om huvudpersonen går förbi en vägg där det hänger ett stort svärd i början av berättelsen så förväntar sig läsaren att det kommer att användas på något sätt innan berättelsen är slut.
I en så kort text som en novell letar läsaren gärna efter detaljer som gör att fortsättningen kan listas ut. Alla detaljer som saknar mening bidrar då inte till att föra berättelsen framåt. Då är det inte meningsfullt att beskriva en hel vägg med vapen. Det blir bara tråkigt. Ta bort alla beskrivningar som inte behövs, då behåller du den röda tråden och slipper ”lösa trådar” i berättelsen. D.v.s. detaljer som bara irriterar och förbryllar läsaren.
Ledtrådar till vad som kommer att hända längre fram i berättelsen kan läggas ut på många sätt. Naturligtvis genom det huvudpersonerna säger eller gör, men också med hjälp av annan information som skyltar, platser, tv-program som beskrivs i berättelsen.
I en så kort berättelse som en novell är kan det vara bra att sluta berättelsen med att ta upp något som beskrevs alldeles i början. Det ger en känsla av att man ”knyter ihop” den röda tråden. Det är också viktigt att alla ”lösa trådar”, ledtrådar som inte använts ännu, förklaras i berättelsens slut, annars blir läsarna sura och irriterade när deras nyfikenhet inte får något utlopp.
Källor
http://berattarskolan.se/roda-och-losa-tradar-hemligheten-bakom-novellen/
http://skrivguiden.wordpress.com/inspirationsguiden/kim-m-kimselius-om-den-roda-traden/
Bildkällor
Alla bilder från Wikimedka Commons.