Åtgärder

Etik och moral

Från Skolbok

Vi pratar mycket om etik och moral, men sällan om det som skiljer dem åt.

Etik = När man funderar kring vad som är rätt och fel och varför det är rätt eller fel. Det som är bra för en kan ju faktiskt vara dåligt för någon annan.

Moral = Det som människor faktiskt gör, utifrån olika etisk regler. Man kan ha god moral och då är man snäll, omtänksam och gör goda saker. Man kanske håller upp dörren för andra eller så kanske man lämnar in en plånbok man hittat som var full med pengar, till polisens hittegodsavdelning. Man kan också ha dålig moral, man är omoralisk. Då kanske man fuskar på prov, ljuger om att man rastat hunden för att få spela dataspel istället osv.

Czech Wallet.jpg


När man talar om etik i grundskolan brukar man koncentrera sig på tre olika varianter av etik: pliktetik, konsekvensetik och sinnelagsetik. Alla tre sorterna gynnar olika personer.


Pliktetik

Följ reglerna

Det är lag och norm som avgör om man gör rätt. Varje handling skulle kunna vara en lag som gäller alla. Därför är det alltid fel med mord, tortyr, misshandel osv. men även handlingar som kanske inte är direkt olagliga men som går mot normen för hur man bör vara. Man får t.ex. inte ljuga eftersom samhället inte skulle fungera om alla ljög och ingen gick att lita på.Ibland går normen mot lagen. Säger en chef eller en lärare till dig att utföra en uppgift som inte bryter mot någon lag skall du alltid utföra den, eftersom det är din plikt som elev eller anställd att följa den normen. Säger en domare till dig att du är utvisad skall du följa reglerna.


Konsekvensetik

Norske folke- og huldre-eventyr - En signekjærring 2.jpg

Det är den handling som ger mest lycka till flest människor som alltid är den bästa. Står man inför ett svårt val får man tänka vilka blir lyckliga av det här? Ett problem med det sätt att tänka är att man inte vet hur den handling man gör nu påverkar andra människor i framtiden. Människor som blir lyckliga just nu kanske blir olyckliga senare. Det är t.ex. inte "snällt" att ge barn hur mycket godis som helst bara för att de skall bli lyckliga just när de äter godiset. Det kan också bli så att man måste bestraffa en elak människa för att göra flera snälla människor lyckliga.


Sinnelagsetik

Lautrec the kiss 1892.jpg

Det är motivet bakom en handling som är viktig. Varför man gör den. Om du tycker att du gör rätt så gör du rätt, även om andra kanske ser den handlingen som omoralisk och helt fel. Allt man gör av kärlek är rätt säger Jesus i Nya Testamentet och det är också grunden för sinnelagsetiken. Men man kan fråga sig om det är okej att göra vad som helst bara man har rätt motiv? Är det okej att vara otrogen i ett förhållande om man älskar båda lika mycket?


Extra

Prezi: https://prezi.com/jlcew4kvfcje/pliktetik-konsekvensetik-sinnelagsetik/]