Åtgärder

Faktureringstjänsteföretag

Från Skolbok

specifikation-faktura-telenor-foretag-411.png

Anta att du har en hobbyverksamhet som inbringar en viss inkomst. Det kan vara en blogg med en reklamplats, du kanske säljer bilder du gjort, det kan vara en spelning där du själv sjunger och spelar osv. Det är inget problem om kunden betalar kontant, men om det är ett företag som är kund brukar de vilja ha en faktura som skall betalas inom en viss tid. 30 dagar är standard. Många företag godkänner enbart betalning mot faktura och kan du inte skicka fakturor riskerar du att tappa både kunder och pengar. Då uppstår problemet för dig att skapa en faktura så att du kan få betalt, hur går det till?


Först av allt måste du skaffa dig ett PlusGiro- (Nordea) eller bankgironummer. Annars finns ingenstans att betala pengarna till. Om du själv är för ung för att få öppna ett konto får du se till så att någon som är 18+ år som du kan lita på öppnar ett konto och sedan ger dig dina pengar efter det att kunden betalat fakturan. Är det ett PlusGirokonto sparas pengarna direkt på kontot. Är det ett bankgiro måste man också ha ett bankkonto i någon av de större bankerna som bankgironumret kopplas till. Man kan ha flera olika bankgironummer kopplade till samma bankkonto, om du har flera olika hobbyverksamheter.


Hur fungerar det med själva fakturan då? Enklast är att använda sig av:

http://www.faktura.in/

Då skapas en faktura åt dig som du själv kan skriva ut på en skrivare. Om du är medlem på sajten (gratis) sparas fakturan och du kan istället skicka den som e-mail till kunden, ett bra alternativ om du inte har en egen skrivare.


Om du har många fakturor som skall skickas, t.ex. om alla dina kunder är företag, kan det löna sig att använda en faktureringstjänst. I korthet innebär det att du ansluter dig till ett faktureringstjänsteföretag som sedan sköter alla dina fakturor. Kunden betalar till faktureringstjänsteföretaget som i sin tur betalar vidare pengarna till dig. Oftast tar faktureringstjänsteföretaget en procentuell avgift, sällan över 10%, på fakturabeloppet som avgift för sin tjänst.


Faktureringstjänsteföretag är ganska nytt i Sverige men har funnits länge i andra länder där främst de som tillhör olika skapande yrken som: musiker, konstnärer, författare osv. har kunnat skicka fakturor utan att själv vara registrerade som egenföretagare.


Om du är arbetslös, över 18 och får ekonomisk ersättning från en A-kassa (arbetslöshetskassa) bedömer olika A-kassor den här sortens inkomst från faktureringstjänster olika. Fråga först på din A-kassa om det är tillåtet så att du inte blir utkastad ur A-kassan för att du bryter mot dess regler.


Olika faktureringstjänsteföretag är t.ex.:


http://www.f-bolaget.se/ (tar 7% av beloppet i avgift)

http://www.bolagskraft.se/ (tar 8.5% av beloppet men lägst 50:- i avgift)

http://www.frilansfinans.se/startsida (tar 6% av beloppet, ibland mindre, i avgift)


Summorna gäller 2012, och tänk på att det finns fler företag. Sök på Google.


Källor:

Bild på faktura: www.telenor.se/globalassets/start/telenor-foretag/support/faktura/bilder/specifikation-faktura-telenor-foretag-411.png