Åtgärder

Grekland gudavärlden

Från Skolbok

Det antika Greklands gudavärld

Grekernas gudavärld består av mängder med gudar, gudinnor, halvgudar och hjältar. Det är en manlig värld. Merparten av de mäktigaste gudarna och alla hjältar är män.


Skapelsen

Enligt grekerna fanns bara kaos i början. Inget var fast. Allt var bara tomhet och materia som var i ständig rörelse.Ur detta kaos uppstod jordgudinnan Gaia. Gaia skapade en man till sig själv, Uranus. Med honom fick hon flera barn, bland annat tidens gud Kronos, och modergudinnan Rhea. Kronos dödade sin far Uranus. Kronos fick flera söner tillsammans med sin syster Rhea. Det var förutspått att en av Kronos söner skulle störta honom från makten. Därför valde Kronos att äta upp sina barn strax efter att de fötts.

Kronos med sitt barn

Kronos med ett barn

När så Rhea födde Zeus, himlaguden, gömde hon undan barnet och gav istället Kronos en sten inlindad i tyg som han åt. Hon lyckades få Kronos att spy upp några av barnen också, på det viset överlevde Hades, underjordens och dödsrikets gud, samt Poseidon som blev havens gud.

Rhea avbildas ofta sittande på en tron med ett lejon liggande vid var sida om tronen. Du kan jämföra legenderna om Rhea med romarnas dyrkan av Cybele eller Magna Mater, mysteriekulten kring modergudinnan.

Rhea med lejon vid tronen

Rhea med lejon vid tronen


Olympen blir gudarnas hem

Olympos, Greklands högsta berg

Olympos, Greklands högsta berg

På den här tiden fanns det jättar i världen. De kallades titaner. Det blev ett krig mellan Kronos och titanerna på ena sidan och Zeus och hans bröder som motståndare. Kriget var långt och blodigt. Kronos dödades av sin son Zeus i kriget. Det slutade med att Zeus och hans bröder gick segrande ur striden. Titanerna och de gamla gudarna var besegrade. Istället flyttade Zeus och de gudar som slagits på hans sida in i Olympen, ett slott som byggdes på toppen på Greklands högsta berg Olympos.


De tre viktigaste gudarna

Viktigast av alla gudar var de tre bröderna Zeus, Poseidon och Hades.


Zeus, himlaguden

Zeus och havsnymfen Thetis

Zeus och havsnymfen Thetis

Zeus är gudarnas konung och härskar över alla de andra gudarna. Han är visserligen gift med sin syster, gudinnan Hera, som är äktenskapets gudinna, men Zeus har ständiga kärleksaffärer på sidan om med både gudinnor och vanliga, jordiska kvinnor. Trots att han är kung har han dåliga sidor eftersom han är en otrogen och oförbätterlig kvinnojägare. En gång ändrade han form så att han såg ut precis som en vacker kvinnas make. Alkmena, Mykenes prinsessa. När de sedan kröp ner i sängen med varandra stoppade Zeus upp tiden så att natten blev tre gånger så lång.

Zeus är känd för att kunna kasta blixtar på gudar, monster och människor som han är missnöjd med.

Du kan jämföra Zeus kastande av blixtar med vikingarnas legender om Tor som kastade hammaren Mjölner. I romersk mytologi heter han Jupiter.


Poseidon, havens gud

Poseidon på Götaplatsen, Göteborg

Poseidon på Götaplatsen, Göteborg

Poseidon är Zeus bror. Hans humör syns på havets vågor. Är Poseidon nöjd är havet lugnt och stilla, men om Poseidon är arg så stormar havet i mäktiga vågor. Poseidon är gift med en havsnymf, Amfitrite . Hon ville först inte gifta sig med Poseidon men släpades till honom med hjälp av en delfin. Med henne har han en son, Triton, som är hälften människa och hälften fisk. Triton har en trumpetsnäcka som lugnar ett stormigt hav när han blåser i den,

Precis som Zeus är Poseidon ständigt otrogen mot sin fru och skaffar barn med olika kvinnor som rör sig längs havens stränder.

Poseidon brukar avbildas med ett fiskespjut med tre spetsar, en treudd.

Du kan jämföra Poseidon med vikingaguden Njord. I romersk mytologi heter han Neptun.


Hades, dödsriket gud

Hades med Kerberos vid sina fötter

Hades med Kerberos vid sina fötter'

Hades är Zeus bror. Han härskar över dödsriket, som också heter Hades. För att komma dit måste man färdas över floden Styx. Enda sättet är om man betalar färjkarlen Karon för resan över floden med ett mynt eller en guldring. På stranden på andra sidan vaktar den jättelika hunden Kerberos, som har tre huvuden. han ser till att bara de döda kan komma in i dödsriket.

Kerberos i Bamse, svensk version

Hades har ingen fru. En gång förälskade han sig i en vacker flicka, Persefone, dotter till Zeus och Demeter - skördegudinnan. Han hämtade henne med våld och förde ner henne till dödsriket. Hennes mor klagade på Hades beteende inför de andra gudarna, hon var så ledsen att inget tilläts växa på jorden, och de tvingade Hades att släppa upp henne i ljuset igen. Men hon hade blivit hungrig och ätit tre kärnor från av ett granatäpple medan hon var fånge i Hades rike, och var därför tvungen att återvända ner till dödsriket tre månader, med jämna mellanrum. Det är grekernas förklaring till årstidernas växlingar. På sommaren, när det är liv överallt, är Persefone uppe på jordytan, men när hösten kommer tvingas hon ner i dödsriket och så länge som hon stannar där växer ingenting. Då är det vinter i tre månader. När hon återvänder upp till jordytan blir Demeter glad att se sin dotter och då kommer våren och sommaren igen.

Persefone och årstiderna

Persefone och årstiderna

Jämför hades med vikingarnas dödsrike Hel, som vaktades av gudinnan Hel. I romersk mytologi heter Hades istället Pluto.


Gudarna och gudinnorna

Här följer en uppräkning av några av de andra gudarna och gudinnorna, men det fanns många fler.


Afrodite, kärlekens gudinna

Venus födelse

Afrodite är kärlekens och skönhetens gudinna. Hon föddes genom att hon steg upp ur havets skum vid ön Cyperns kust. Orsaken till den udda födseln var att Uranus fick sitt kön avhugget av Kronos som kastade det i havet. Där bildade könet och havsskummet en flicka.

Afrodite gifte sig sent. istället hade hon olika älskare, som Hermes, gudarnas budbärare.

Hon tvingades slutligen att gifta sig med smideskonstens gud Heifastos, som även var handikappad. Giftermålet stoppade henne inte för att vara otrogen med andra. Som Adonis, vackrast av män, som dödades av guden Ares i form av ett vildsvin, Med Ares, krigets gud fick hon många oäkta barn. Eller med vinets gud Dionysos fick hon sonen och fruktbarhetsguden Priapos.

Jämför Afrodite med vikingarnas fruktbarhetsgudinna Freja. I romersk mytologi heter hon Venus.

Artemis, jaktens gudinna

Artmis på jakt

Artemis är jaktens och skogarnas gudinna. Hon avbildas ofta med pilbåge i handen, tillsammans med olika vilda djur. Artemis pappa är Zeus men hennes mamma är en jättinna, titanen Leto. Artemis var ingen snäll gudinna. Hon blev lätt ilsken och straffade män som irriterade henne på olika sätt. En man som tjuvkikade på henne när hon badade förvandlade hon till en hjort som slets i bitar av mannens egna jakthundar. Jätten och jägaren Orion skröt om att han kunde döda alla djur på jorden. Han dödades istället av en pil från Artemis båge, eller från ett skorpionstick. Legenderna ger olika svar. Han sattes upp på stjärnhimlen av Zeus som stjärnbilden Orion.

Artemis kopplades ihop med övergången från barn till vuxen, som vår konfirmation. På platser där man dyrkade Artemis hände det att flickor fick bo en period i sitt liv för att förbereda sig för vuxenlivet. Där hölls också fester där unga män piskade sig själva för att visa sig vuxna och modiga.

Jämför henne med Ull/Uller, jaktens gud i vikingarnas gudavärld. I romersk mytologi heter hon Diana.


Athena, vishetens gudinna

Pallas Athena föds ur Zeus huvud

Pallas Athena föds ur Zeus huvud

Athena, ibland Pallas Athena, är vishetens och vetenskapens gudinna. Ibland ses hon som krigsgudinna med spjut i handen. Hennes symbol är annras en uggla, ett djur som man ansåg var klokare än andra. Enligt legenderna föddes hon genom att Zeus fick ett hårt slag i huvudet och ur hålet som bildades sköts Athena ut.

Det är Athena som lär människorna att bygga båtar, tämja hästar, ploga åkrar, dreja vaser och hur man väver tyg med en vävstol. Hon lägger sig gärna i människornas affärer och hjälper sina favorithjältar på olika sätt. I slaget om Troja stod hon t.ex. hela tiden på hjälten Akilles sida och hjälpte honom att döda fienden Hektor..

Athena gifte sig aldrig, inte heller fick hon några barn. En man som såg henne naken av misstag, medan hon badade, bestraffade hon med blindhet.

Hon var staden Athens beskyddare. Hon har ingen direkt motsvarighet i vikingarnas legender. I romersk mytologi heter hon Minerva.


Ares, krigets gud

Ares, krigets gud

Grekerna var ett fredligt folk som ogillade krig. Därför var Ares ingen populär gud, mer ett nödvändigt ont. Ares är son till Zeus och Hera. Eftersom han är krigets gud avbildas han oftast som en ung, ibland skäggig, man med spjut, sköld och hjälm på huvudet.

Han är mest känd för sina äventyr med Afrodite, som han fick fyra barn med och som han lyckades vinna från hennes pojkvän Adonis genom att döda honom i skepnad av ett vildsvin.

Jämför Ares med vikingaguden Tyr. I romersk mytologi heter han Mars.


Hefaistos, smideskonstens gud

Hefaistos i smedjan

När Hera såg hur ful hennes nyfödda son var slängde hon bort honom från bergstoppen på Olympen. Hefaistos, som pojken hette, överlevde men tappade ett ben och blev delvis förlamad i fallet. Det var Hefaistos som upptäckte elden och han dyrkas ofta i samband med vulkaner och vulkanutbrott. Han blev en skicklig smed och känd för att kunna tillverka vad som helst i sin smedja.

Som hämnd på sin mamma tillverkade Hefaistosen vacker tron, När Hera satte sig i den fångades hon och hon fick inte komma loss förrän hon ordnat ett äktenskap mellan Hefaistos och kärleksgudinnan Afrodite, mot Afrodites vilja.

Afrodite var inte speciellt trogen sin handikappade man. En gång tillverkade Hefaistos en säng med en inbyggd fälla. Ett nät drogs automatiskt upp över de som låg i sängen. På det viset avslöjade han Afrodite naken tillsammans med en älskare. Innan han släppte loss de två ur sängen bjöd han in alla gudar att ta sig en titt på dem och beskåda Afrodites otrogenhet.

Hefaistos har ingen motsvarighet i vikingarnas mytologi. Där är det dvärgarna som är de skickligaste smederna. I romersk mytologi heter han Vulcanus.


Dionysos, vinets gud

Dionysos. mosaik

Enligt sagorna var det Dionysos som gav vinrankan till människorna och det gör honom samtidigt till vinets och berusningens gud. De som dyrkade Dionysos kallades backanter. De var kända som vilda och galna kvinnor som det inte gick att resonera med och de var ökända för sitt vilda festande där både dans och sång ingick.

Dionysos pappa är Zeus, mamman Semele dödades av Hera i samband med födseln då hon var svartsjuk på kvinnan Zeus var otrogen med.

När man avbildar Dionysos sker det oftast med en vinranka i ena handen och en bägare i den andra.

Det finns ingen mostvarighet till Dionysos i vikingarnas mytologi. I romarnas mytologi heter han Bacchus.


Hjältarna

Här följer en uppräkning av några av de grekiska hjältarna. Det finns fler.


Herkules, eller Herakles

Herkules och Kerberos, Herkules avbildas ofta med en klubba

Herkules och Kerberos, Herkules avbildas ofta med en klubba'

Herkules är den mest kända av grekernas hjältar. Hans pappa var Zeus och hans mamma var Alkmena, prinsessa av Mykene.

Strax efter Herkules födelse tog Zeus honom upp till Olympen och lade honom vid sin sovande hustru Heras bröst. De barn som drack av gudomlig bröstmjölk blev nämligen odödliga. Hera vaknade till och stötte häftigt bort barnet. När hon gjorde så skvätte bröstmjölken ut över hela universum och så bildades Vintergatan, som heter the Milky Way på engelska.

Herkules har ett hetsigt humör, begår några brott oh tvingas utföra tolv stordåd för att sona dem. Du kan läsa mer om dem här. https://www.varldskulturmuseerna.se/barnens-varldskultur/bamse-i-herkules-spar/de-12-storverken/

De tolv stordåden är:

 • att döda det nemeiska lejonet
 • att döda hydran vid Lerna som det växte ut två nya huvuden ur när man högg av ett
 • att fånga den med kopparfötter och gyllene horn försedda kerynitiska hinden
 • att fånga ett fruktansvärt vildsvin som huserade på berget Erymantes i norra Arkadien och föra det till Mykene
 • att rengöra Augeas stall
 • att döda stymfaliderna, de jättelika rovfåglarna
 • att fånga in den ilskna tjuren som härjade på Kreta där Minos var kung
 • att hämta de människoätande hästarna från den thrakiske kungen Diomedes
 • att hämta den gördel som amasonernas drottning Hippolyte en gång fått av krigsguden Ares i gåva
 • att hämta den trehövdade jätten Geryons boskap
 • att hämta de gyllene äpplena från hesperidernas trädgård trots att de bevakades av draken Ladon
 • att hämta upp hunden Kerberos från underjorden

Herkules klarar detta och gifter sig med Deianeira men har svårt att vara trogen. När Herakles förälskar sig i prinsessan Iole tillreder hans hustru en salva som är tänkt att få honom att förbli trogen, men som dödar honom istället.


Akilles

Akilles släpar Hektors kropp bakom sin vagn

Akilles släpar Hektors kropp bakom sin vagn

Akilles var son till havsnymfen Thetis och Myrmidernas kung Peleus. När Thetis och Peleus gifte sig fanns alla Olympens gudar och gudinnor på plats, utom gudinnan Eris. Hon hade inte blivit bjuden. Som hämnd kastade hon in ett äpple med inskriften ”Till den vackraste" bland gästerna. Det gräl som uppstod mellan gudinnorna när de bråkade om vem som skulle ha äpplet ledde till det trojanska kriget.

När Akilles var nyfödd letade sig Thetis fram till floden Styx, som delar de levandes värld från de dödas. Där doppade hon ner Akilles i vattnet. Det är nämligen så att den som badat i Styx blir osårbar. Men för att inte tappa pojken var hon tvungen att hålla i honom i hälen. Hälen blev den enda punkt där Akilles kunde såras. Än idag kallar vi en sån punkt för en akilleshäl.

Under det trojanska kriget slogs Akilles mot trojanerna. Vid sin sida hade han sin kusin Patroklos. Vid ett tillfälle blir Akilles ovän med den kung som ledde striden och vägrade gå ut i fält. Istället tog Patroklos på sig Akilles pansar och gick ut i striden, som om han var Akilles, och blev dödad av Hektor. Hjälte och prins av Troja.

Akilles utmanade Hektor på strid man mot man som hämnd. Akilles vann, men han fortsatte förnedringen genom att släpa Hektors döda kropp bakom sin vagn, tre varv runt resterna av Patrokos begravningsbål.

Akilles dödades av Hektors lillebror Paris, som sköt honom med en förgiftad pil som träffade Akilles i hälen.


Odysseus

Odysseus var även han en hjälte i kriget mot Troja. Han kom på en idé. Istället för att anfalla Troja med vapen kunde man göra det med list. Odysseus tillverkade en enorm trähäst. Så stor att soldater kunde gömma sig inuti. Trojanerna rullade in hästen i sin stad, i tron att det var en gåva. På natten smög soldaterna ut ur hästen och öppnade stadsportarna inifrån. Resten av armén kunde strömma in i staden, som nu var helt utan försvar, och Troja plundrades och förstördes.

Brad Pitt horse, Çanakkale.jpg

Efteråt försökte Odysseus ta sig hem, men det gick inte bra. Han fick gudarna mot sig, främst Poseidon, efter att ha gjort Poseidons son cyklopen Polyphemus blind, och hur mycket han än försökte komma hem drevs han allt längre och längre bort. Odysseus strapatser finns beskrivna i boken Odysséen. När han slutligen kom hem var han så gammal och omöjlig att känna igen att bara gårdens gamla hund kände igen honom. Hans palats var fyllt av män som försökte få Odysseus fru att gifta om sig med dem, men hon väntade på Odysseus, som alla andra trodde var död.

Odysseus lyssnar på sirenernas sång

Odysseus lyssnar på sirenernas sång

Odysseus blev så ilsken att han tog upp sin gamla pilbåge, som var så tung att spänna att ingen annan lyckats spänna den, och med den sköt han ihjäl alla friarna och bevisade samtidigt att han verkligen var Odysseus.

Den sortens resa som Odysseus gjorde, irrfärder som långsamt och på många omvägar leder till målet och där otaliga stopp finns med, kallas än idag för en odyssé.

Odysseus' Journey.svg


Theseus

Theseus pappa Aigeus, kungen av Athen, misstänker att Poseidon egentligen är far till barnet. Han gömmer sina sandaler och ett svärd under ett stenblock och säger till barnet att han kan söka upp sin pappa när han är stark nog att rulla undan stenblocket. När Theseus är sexton är han stark nog. Han tar sandalerna och svärdet och går till Athen.

Väl där får han veta att hans pappa är tvungen att skicka sju unga män och sju unga kvinnor som offer till den människoätande minotauren på Kreta. Theseus, som redan dödat både banditer och monster på vägen till papp, byter plats med en av de unga männen för att kunna döda minotauren och få ett slut på offrandet. Aigeus är tveksam, men går med på det om Theseus lovar att byta segel vid hemkomsten. Vita segel skall visa att Theseus lever, svarta att han dött under äventyret.

På Kreta träffar han kung Minos och hans dotter Ariadne, som blir blixtförälskad i den vackra Theseus. Hon hjälper honom med vapen och ett garnnystan. Minotauren finns djupt inne i en labyrint under kung Minos slott. Den som går in där hittar aldrig ut igen. Men tack vare garnnystanet kan Theseus lägga ut en tråd bakom sig som visar vägen tillbaka till ingången.

The golden fleece and the heroes who lived before Achilles (1921) (14786798643).jpg Theseus and the Minotaur.gif

Ariadne ger Theseus ett garnnysran så han hittar ut igen. Theseus anfaller minotauren

Striden blir kort, Theseus hittar minotauren sovande och dödar den. På det viset får han även tillstånd från kung Minos att gifta sig med prinsessan Ariadne. De åker iväg tillbaka mot Athen men stannar till vi ön Naxos. Där festar de och dansar, dricker vin och har kul. Innan Ariadne vaknat nästa morgon, smiter Theseus iväg med skeppet. Varför? Ingen vet. Han kanske inte vågade säga till Ariadne att han inte ville gifta sig med henne.

Theseus Map.jpg

På väg hem glömmer Theseus att byta seglen på skeppet och när hans pappa ser de svarta seglen på skeppen hoppar han från klipporna ner i havet och dör. Det är kung Aigeus som gett namn till havet, det Egeiska havet.


Förslag på arbetsuppgifter till texten

A: På den översta bilden finns flera gudar och gudinnor med. Alla utom en finns beskriven i texten, lista ut vilken.

B:: Under varje gud finns en jämförelse med andra gudar i andra mytologier. Välj en gud som har en motsvarighet i i vikingarnas sagor. Läs mer om de två gudarna, den grekiska du valt och vikingaguden i t.ex. Nationalencyklopedin och försök hitta skillnader och likheter.

C: Försök hitta orsaken till att Poseidon hämnades på Odysseus så att han fick tillbringa 20 år till havs.

D: Kom på en bra anledning till att Theseus dumpade sin flickvän på Naxos och smet iväg som en strykrädd hund, han som var en grekisk hjälte.

E: Det finns fem kvinnliga gudar beskrivna litet bättre i texten (Rhea, Hera, Afrodite, Artemis och Athena), En av de fem är otrogen, ofta. Vilken gudinna var det?

F: (svår) Läs mer om Cybele och kulten kring den stora modern här: https://grundskoleboken.se/wiki/Rom_gudav%C3%A4rlden - Läs mer om Rhea i t.ex. Nationalencyklopedin. Vad finns det för skillnader och likheter mellan dem?


Källor

http://www.mytologi.nu/grekisk-mytologi.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Herakles

https://sv.wikipedia.org/wiki/Odysseus

https://sv.wikipedia.org/wiki/Akilles

https://sv.wikipedia.org/wiki/Theseus


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons utom

Bild på gudarna: www.cjohnsonart.com/gal2art/greek2.jpg

Bild på bamse med Kerberos: i0.wp.com/linda.forntida.se/wp-content/uploads/2014/04/wpid-storverk12-bamse.png

Karta över Olympos: media1.britannica.com/eb-media/18/89918-004-33230622.gif