Åtgärder

Halland

Från Skolbok

Halland 100.png Sverigekarta-Landskap Halland.svg

Landskapsvapen

Halland vapen.svg

Landskapsblomma

Hallands landskapsblomma är hårginst, en blomma som är sällsynt utanför landskapet.

GenistaPilosa.jpg

Landskapsdjur

Hallands landskapsdjur är en fisk, lax. Förr gick ofta lax upp och lekte i Hallands älvar och var en viktig källa till både pengar och mat.

Atlantic Salmon - geograph.org.uk - 202879.jpg


Geologi

Om man kunde ta en stor kniv och skära genom Halland, skulle man se att Halland är format som en kil. I öster är Halland som högst, där finns skogklädda åsar. Sedan sluttar landskapet mjukt mot havet och det området är vanligtvis uppodlat. Hallands jordar innehåller mycket sand och har plöjts med lätthet ända sedan slutet av stenålder. Den lätta jorden passar bra för potatisodling, men man odlar annat också, som sparris och pepparrot.

Pepparrot

Pepparrot


Närmast havet finns sandstränderna. Från Falkenberg och söderut består landskapets strandlinje mot Kattegatt utanför av olika sandstränder som avlöser varandra ända bort mot horisonten. Var kommer all sand ifrån? Den kommer från berg i Norge och Sverige som maldes ner till sand av inlandsisen under senaste istiden.

Tylösands sandstrand

Tylösands sandstrand


I söder avslutas Halland med den mäktiga Hallandsåsen som sticker up som en mur i landskapet. Där finns Hallands högsta punkt och åsen är en naturlig gräns mot Skåne.

Hallandsåsen

Hallandsåsen

Genom Halland rinner de halländska åarna: Viskan, Ätran, Nissan och Lagan. Det finns en ramsa för att komma ihåg dem: "Vi ska äta, ni ska laga", eller "Laga ni, äta vi". Den första varianten räknar upp åarna norrifrån, den andra söderifrån.

Kommunikation

Motorvägen E20/E6 går rakt genom landskapet, från norr till söder. Dessutom går järnvägen mellan Malmö och Göteborg genom Halland. Man har länge velat kunna köra X2000 tåg den sträckan men det har varit omöjligt att kunna behålla tågets fart över Hallandsåsen. Av den anledningen började man bygga en tunnel istället. Bygget började 1992 och beräknades ta något år, men olika problem gjorde att den inte stod klar förrän 2015.

Bygget av tunneln genom Hallandsåsen

Bygget av tunneln genom Hallandsåsen

Traditionella näringar

Halland har varit ett fattigt landskap. Eftersom jordarna varit lätta att odla i har jordbruket varit viktigare än fisket, trots att Halland har så lång kust. Ändå är Halland ett landskap som hade många utvandrare, främst till Nordamerika, under 1800-talet. Ett sätt att komma undan fattigdom och misär i Sverige.

Nutida näringar

Fortfarande är jordbruket den viktigaste näringen i Halland. Ett problem är att den stora Laholmsbukten i södra Halland har drabbats hårt när gödel från jordbruket spolats ut i havet. De har skapat en bukt full av alger men utan liv på bottnarna.

En allt viktigare inkomstkälla är turismen och både svenskar, danskar, norrmän och tyskar trivs på halländska sandstränderna under sommarmånaderna.

Turismen har varit viktig från 1950-talet och framåt

Turismen har varit viktig från 1950-talet och framåt


I Halland ligger också Sveriges största kärnkraftverk Ringhals, som ger både Halland och Göteborgsregionen elström. Mer än 1000 människor arbetar där och Ringhals producerar nästan en femtedel av all den elström som går åt i Sverige.

Ringhals

Ringhals

Några viktiga orter

Kungsbacka är en gammal stad men har numera allt mer blivit en sovstad. Folk bor i Kungsbacka, arbetar i Göteborg, och pendlar mellan städerna varje morgon och kväll

Halmstad är en av Sveriges äldsta städer och Hallands residensstad. Halmstad har varit viktig för konstnärer. En grupp konstnärer som kallade sig för Halmstadsgruppen kom just härifrån. En annan känd konstnär, Picasso har gjort kvinnohuvudet i betong som blivit en symbol för staden.

640px-H%C3%A4ngl%C3%A5s_p%C3%A5_bro_i_Halmstad_%C3%B6ver_Nissan.jpg Picassos kvinnohuvud

Bro över Nissan som flyter genom Halmstad, där förälskade par låst hänglås, och Picassos kvinnohuvud


Varberg är en av de mer kända badorterna i landet och en viktig turiststad. Tusentals turister kommer hit varje år för att sola och bada. Man tillverkar cyklar i Varberg, både Monark och Crescent sätts ihop i fabriken här, även om delarna numera tillverkas i Asien.

Varbergs fästning Varbergs kallbadhus

Varbergs fästning och kallbadhus


Falkenberg är känt för sitt fina laxfiske i älven Ätran. I staden finns dessutom ett stort bryggeri där man tillverkar öl av märket Falcon. Utanför Falkenberg ligger Vallarnas friluftsteater där åtskilliga teaterspel med Stefan och Krister. visats för publik utomhus under sommarmånaderna.

Vallarnas friluftsteater i falkenberg

Några viktiga personer

Per Gessle är en känd musiker, sångare och kompositör från Halmstad: https://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Gessle

Per Gessle


Annika Andersson är en skådespelerska som ofta uppträder på Vallarnas friluftsteater: https://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_Andersson

Annika Andersson

Roligt vetande

När man bröt torv i en gammal mosse hittade en pojke plötsligt ett lik. Först trodde de att det var någon som dött nyligen, men en undersökning visade att mannen de hittat troligen blev mördad på medeltiden och kroppen fastpålad i mossens botten. Den syrefattiga miljön har bevarat kroppen så väl att till och med kläderna bevarats. Han kallas Bockstensmannen och finns utställd på museet i Varberg.

Bockstensmannen

Bockstensmannen


1921 bestämde riksdagen att det skulle bli möjligt att skicka telegram över Atlanten genom luften med trådlös telegrafi. Av den anledningen byggdes Grimeton med sina stora master. Tack vare dem kunde man sitta med en morsenyckel i Sverige och skicka meddelanden till USA. Grimeton är den sista fungerande anläggningen av den här typen i världen och finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Masterna vid Grimeton

Masterna vid Grimeton

Källor

Geografi Sverige, Ingrid Åsgård, NoK 1995 ISBN: 91-27-62744-6

Boken om Sverige, Stina Andersson och Karin Åström, Liber AB 1999 ISBN: 91-21-177-48-1

Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Halland

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hallands%C3%A5stunneln

https://sv.wikipedia.org/wiki/Halmstad

https://sv.wikipedia.org/wiki/Falkenberg

https://sv.wikipedia.org/wiki/Varberg

http://www.vallarna.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Monark_(cykelm%C3%A4rke)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ringhals_k%C3%A4rnkraftverk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bockstensmannen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Radiostationen_i_Grimeton


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.

Åter till registret för Sveriges landskap och län